TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti'li Özdağ: "Sokak levhalarıdaki isim değişikliğini akıllarına getirenler herhalde Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal gibi milli mücadele kahramanlarını Cemal Gürsel, Kenan Evren gibi diğer darbecilerle karıştırmaktadırlar"

19.06.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Kazım Karabekir isminin, sokak levhalarından kaldırılmasını akıllarına getirenlerin, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal gibi milli mücadele kahramanlarını, Cemal Gürsel, Kenan Evren gibi darbecilerle karıştırdığını söyledi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul'da üç milletvekili gündemdışı söz aldı.

Özdağ, gündemdışı konuşmasında, Ağrı Belediye Başkanlığı'na seçilen Sırrı Sakık'ın, sokaklardan Kazım Karabekir'in ismini kaldıracağına dair açıklamasını eleştirdi.

Kazım Karabekir'in, vatanı, milleti ve devleti uğruna mücadelelerle dolu bir hayat yaşadığını kaydeden Özdağ, bu nedenle milletin gönlünde ayrı bir yere ve öneme sahip olduğunu belirtti.

Sakık'ın çok talihsiz bir açıklama yaptığını ifade eden Özdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün orada rahatça yaşayabiliyorlarsa bunu başta Kazım Karabekir Paşa olmak üzere milli mücadele kahramanlarına borçlu oldukları gerçeğini görmezden gelmektedirler. Böyle bir isim değişikliğini akıllarına getirenler herhalde Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal gibi milli mücadele kahramanlarını Cemal Gürsel, Kenan Evren gibi diğer darbecilerle karıştırmaktadırlar veya Türk milletinin değerlerine, ortak paydalarına ve geçmişine olan kinlerini bu vesileyle dışa vurmaktadırlar. Bu isim değişikliğini dile getirenler, Sevr ile topraklarımızda kurulması öngörülen Ermenistan devletinin Kazım Karabekir Paşa ve askerlerinin kahramanlıkları ile engellendiğini bilmesi gerekir. Kazım Karabekir'i dün yok sayanlar ve kitabını yasaklayan yasakçı resmi tarihçiler ile  Sakık'ın aynı çizgide buluştukları görülmektedir. Bu da Sakık'ın son 12 yıllık demokratik çizgiden hiç nasiplenmediğini ve hala 1930'ların resmi tarihçiliğini siyasi Kürtçülük adına sürdürerek tarih dışı kaldığını  göstermektedir."

Özdağ, Kazım Karabekir'in, 1. Dünya Savaşı'ndan başlayıp Kurtuluş Savaşı sonuna kadar yaptıklarıyla Türk tarihine doğunun fatihi, kurtarıcısı olarak geçtiğini anlattı.

Selçuk Özdağ, "Karabekir, İngilizler'in bütün oyunlarına rağmen, bölgedeki Kürt aşiretleriyle mektuplaşarak onları Kurtuluş Savaşı'na inandıran, böylece hem 1. Dünya Savaşı'nda ve hemen arkasından Kurtuluş Savaşı'nda doğuda yaşanan Kürtler de dahil bütün Müslüman ahalinin canını, ırzını ve özgürlüğünü sağlayan büyük bir vatan kahramanıdır. Ama ne kadar acıdır ki Kürtler'in sözde temsilcisi olduğu iddiasında olan bir milletvekili ve belediye başkanı onun ismini caddelerden kaldırmaya teşebbüs gafletine bulunmaktan geri durmamaktadır" diye konuştu.

Sakık'ın açıklamasının, sadece bir kişiyi, bir toprak parçasının künyesinden söküp atmak değil,  milletin aidiyetinin söküp atılması olduğunu belirten Özdağ,  AK Parti'nin buna izin vermeyeceklerini kaydetti.

Sataşma gerekçesiyle Özdağ'a yanıt veren HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan,  "Sakık'ın açıklamasından dolayı yandaş medyanın çarpıtması nedeniyle lince maruz kaldığını" savundu.

Buldan, Sakık'ın, Karabekir'in şahsına yönelik bir şey söylemediğini ifade ederek, Kazım Karabekir Caddesi'nin kaldırılmasına dair halka birlikte karar alınacağını açıkladığını kaydetti. Buldan, "Ağrı halkı kaldırılmasına dair karar alırsa sizin hiçbir söz söyleme hakkınız yoktur. Halk karar verirse halkın iradesi esas alınacaktır" dedi.

Özdağ, buna 77 milyonun karar vereceğini, bu kişilerin milli mücadele kahramanları olduğunu dile getirdi.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya'daki sel felaketi nedeniyle gündemdışı konuşmasında, 2 gün içinde yağan yağmurda 22 yaşındaki bir kişinin hayatını yitirdiğini anımsattı.

Özkoç, "Yarın öbür gün başka felaketler olur. Görevimiz insanlara, ölen çocuklarımıza sahip çıkmak, yıkılan evlerinde oturamayan, 'devlet bize nasıl sahip çıkacak' diye gözümüzün içine bakan insanlara, annelere sahip çıkmaktır"  diye konuştu.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı'na ilişkin yaptığı gündemdışı konuşmada, hastalığın, her geçen gün yayılarak, can aldığını söyledi. Doğru, vatandaşların kaderlerine terk edildiğini, Sağlık Bakanlığı'nın konuyu ciddiye almadığını savundu.

Doğru, Çorum, Yozgat, Tokat başta olmak üzere İç Anadolu'daki vatandaşların, tarlaya, bahçeye kene nedeniyle gitmekten korktuğunu belirterek, bu konuda koruyucu hekimliğin önemine işaret etti. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı
    08:56 20 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonlarda 70 şüpheli yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içinde 20 ilde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında FETÖ'ye yönelik olarak 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Operasyonlarda örgütün sözde 'Emniyet Mahrem Yapılanması' içerisinde faaliyet gösteren, 'ByLock' kullanıcısı olan, ankesörlü telefonlarla iletişim kuran, hücre evlerinde barınan ve hapis cezası ile aranan şüpheliler tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda dijital materyale el konuldu.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı
    08:48 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' Operasyonlarında 70 FETÖ Şüphelisi Yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde FETÖ'ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 şüphelinin yakalandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu
    04:47 Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu

    Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde düzenlenen iftar yemeğinde mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Mahalle sakinleri, Başkan Atay'a desteklerini açıkladı ve teşekkür etti.

  • Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti
    04:37 Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti

    Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Venezuela'da düzenlenecek devlet başkanı seçimiyle ilgili adil bir seçim süreci yürütülmesini istedi. Lula da Silva, muhalefet adayının dışlanmasını eleştirirken Macron, muhalif adayların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.


Advertisement