TBMM'de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Kuruluyor - Son Dakika
Politika

TBMM'de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Kuruluyor

TBMM\'de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Kuruluyor

TBMM'de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak.

17.04.2014 17:54  Güncelleme: 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM'de devam eden MİT Kanun Teklifi görüşmelerinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın imzası ile teklif metnine yeni bir madde ihdası yapıldı. Yeni madde ihdasına göre, TBMM bünyesinde MİT'in yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın görevlerine ilişkin olarak çalışacak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak.

Komisyon, MİT'in yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın görevlerine ilişkin olarak çalışacak ve bu kurumların faaliyetleriyle ilgili İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı, yıllık raporlar hazırlayacak ve Başbakanlığa gönderecek. Başbakanlık da bu raporlar üzerinden yıllık rapor hazırlayacak ve raporlar Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulacak. Kurulacak komisyon da, incelemelerini ve görüşmelerini raporun kendisine intikalinden 90 gün içinde tamamlayacak ve hazırlayacağı raporu TBMM Başkanlığına sunacak.

17 üyeden oluşacak komisyonun görevleri arasında, milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek, kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak, güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirme konuları olacak.

Çalışmalarını büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirecek olan komisyonda üyeler, ilgili bakanlar, görevli hükümet temsilcileri, uzmanlar ve stenograflardan başkası bulunamayacak. Komisyon çalışmalarındaki bilgi ve belgeler saklanacak ve korunacak. Komisyonda görüşülen konular hakkında hiçbir açıklama yapılamayacak ve komisyona katılanlar bu görüşmelerde ele alınan konuları sır olarak saklamakla yükümlü olacak. Komisyon tarafından hazırlanan raporları ve bunların eklerini taşıyan, çoğaltan ve teslim alanlar da dahil olmak üzere tüm görevliler bu raporlar ve eklerinin korunması için gereken dikkat ve özeni göstermek zorunda olacaklar.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY KOMİSYONUN NASIL ÇALIŞACAĞINI ANLATTI

Yeni kurulacak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ile ilgili Genel Kurula bilgi veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çok yeni ve çok önemli bir yapı oluşturuluyor. Meclis'te Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu diye bir komisyon ilk defa kuruluyor" dedi.

Muhalefetten bu konuda bir teşekkür beklediklerinin altını çizen Beşir Atalay, "Şunu dilerdik ki, siyaset kurumu devletin en önemli istihbarat ve güvenlik işlerinde yeni bir fonksiyon, denetlemesine yeni bir ekleme yapıyor, bu muhalefetten birisi bari 'teşekkür ederiz, bu gerçekten önemli bir şey'. Ama bunu diyemiyorlar. Bu ülkede demokratikleşme adına milli iradiyi koruma adına hangi adım varsa AK Parti atıyor, muhalefet bunu hazmedemiyor. Yine büyük bir reform yapıyoruz, bunu da AK Parti yapıyor. Muhalefetin bununla ilgili bu kadar ileri söz söylemesini yadsımıyorum. Muhalefet ne yapsın, ancak hatip konuşurken çıkıp 'nasıl laf atarım' o" diye konuştu.

Muhalefetin bu konudaki tepkisini eleştiren Atalay, "TBMM'ye çok önemli yeni bir fonksiyon kazandırıyoruz. Yürütme bu önergeyi veriyor. 'Ben açığım gel denetle' diyor. Siyaset kurumuna, milli iradeye saygımızı bir defa daha ifade ediyoruz. Her ülkenin kendine özgü şartları vardır, bizde kendi ülkemiz için böyle bir önergeyi huzurunuza getirmiş oluyoruz. 'Bu göstermelik, göz boyama' gibi şeyler söyleniyor. Ben okuyayım tane tane, 'Bu maddede belirtilen görevleri yerine getirmek üzere TBMM'de Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulmuştur. MİT Müsteşarlığı tarafından yürütülen devlet istihbarat hizmetleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurumu Başkanlığı tarafından görevleri tarafından yürütülen faaliyetlerine ve istihbarat niteliğindeki faaliyetlerine ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, maliye Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı tarafından hazırlanacak yıllık raporlar Başbakanlığa gönderilir.' Bu ilk defa oluyor" şeklinde konuştu.

Başbakanlığın ya Teftiş Kurulu aracılığıyla ya Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü veya Kamu Güvenliği Müsteşarlığı aracılığıyla bu raporları derleyeceğini ve TBMM'ye göndereceğini ifade eden Atalay, "Bu komisyon bu raporları ilgili kurumu da çağırarak o raporlarla ilgili soru soracak, bilgi alacak, raporları inceleyecek. Komisyon incelemelerini ve görüşmelerini raporun kendisine intikalinden itibaren 90 gün içinde tamamlar ve hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunar. TBMM Başkanlığı bu raporu isterse Genel Kurul'un gündemine getirir. Yoksa KİT Komisyonu raporlarında olduğu gibi işlem görecektir. Bunun dışında ekstra görevlerde, biz şunu da düşündük, Savunma Komisyonumuz, İçişleri Komisyonumuz var ama özelikle istihbarat ve milli güvenlik ile ilgili incelemeler yapabilecek, hükümetin bu konudaki çalışmalarını değerlendirecek, yeni öneriler getirecek bir komisyon olsun. Yani bu Meclis içinde milli güvenlik konusunda, istihbarat konusunda uzmanlaşmış milletvekilleri olacak. İnanın bu bizim için bir kazanım olacak. Biz bu komisyonu tam bir denetleme komisyonu ve demokratik bir reform olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Atalay, açıklamalarına şu ifadelerle sürdürdü:

"Bundan sonra yüce Meclis MASAK ne yapıyor, nasıl çalışıyor, MİT nasıl çalışıyor, dinlemeyi nasıl yapıyor, çalışma sistemi nedir veya jandarmanın veya emniyetin, bunun hepsini bu komisyon bilecek. İlk defa ortalıkta konuşulan dinleme gibi konularda biz şunu arzu ettik, biz yürütme olarak bu konularda çok açıklama yapıyoruz. Bizzat sistemin nasıl yürüdüğünü bu komisyonumuz bilsin ve gerektiğinde bunu Genel Kurul'a getirsin. Ülkemiz için ve bu yüce Meclis için hayırlı olsun."

Yeni madde ihdası görüşmelerin tamamlanmasından sonra Genel Kurul'da oylanacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti
    04:15 Hırvatistan'daki seçimlerde iktidar partisi güç kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 olurken, muhalefet partisi SDP'nin oy oranı yaklaşık yüzde 26 oldu. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyonun en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti
    04:11 Hırvatistan'da HDZ Seçimleri Kazandı Ancak Güç Kaybetti

    Hırvatistan'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde iktidar partisi HDZ, seçimleri kazanmasına rağmen güç kaybetti. HDZ'nin oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu ve parlamentoda 60 sandalye elde etti. Muhalefet partisi SDP'nin oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu ve 42 sandalye kazandı. Yeni hükümeti oluşturacak koalisyon en az 76 vekilin desteğini alması gerekiyor.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:52 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
    03:37 BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti

    Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılında ölü sayısında ilk yıla göre yaklaşık yüzde 25 artış kaydedildi.

  • Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar
    00:48 Afyonkarahisar Belediyesi'nde böcek skandalı: Prizlerin altına bile koymuşlar

    Yerel seçimlerde AK Parti'den CHP'ye geçen Afyonkarahisar'da çiçeği burnunda Belediye Başkanı Burcu Köksal, belediye binasının pek çok yerinde gizli kamera ve böcek bulunduğunu söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu
    00:24 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Fransa'da yoğun temaslarda bulundu

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Sosyalistler, Yeşiller ve Demokratlar (SOC) Grubu Başkanı Frank Schwabe'nin davetiyle Fransa'nın Strazburg kentine gitti. Özel, grup toplantısına katıldı, üyelerle görüştü ve eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

  • ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi
    00:23 ABD Başkanı Biden: Amcamı yamyamlar yedi

    ABD Başkanı Joe Biden, Pensilvanya'nın Scranton kentine yaptığı ziyarette İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik harekâtında görev yapan amcasının savaş anıtını ziyaret etti. Biden, amcasının uçağının düşmesinin ardından Yeni Gine'de yamyamlar tarafından yenildiğini ima etti. Askeri kayıtlar ise uçağın Pasifik üzerinde kaybolduğunu gösteriyor.


Advertisement