TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Şahin Açıklaması - Son Dakika
Yerel

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Şahin Açıklaması

"Dinlemelere dair düzenlemenin tek amacı, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde görüşmelerini yapabilmesinin önünü açabilmek"

27.07.2014 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, "Dinlemelere dair düzenlemenin tek amacı, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde görüşmelerini yapabilmesinin önünü açabilmek" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevzuata telefon dinlemelerinin 2005 yılında girdiğini belirterek, bunun AK Parti'nin demokratikleşme adımları attığı bir dönemde, çeteler ve terör örgütleriyle mücadele çalışmalarına destek sağlanması için hayata geçirildiğini kaydetti.

Yasanın uygulanmasında, zamanla bazı sıkıntıların ortaya çıktığını bildiren Şahin, şunları söyledi:

"Kanunda 'kuvvetli bir şekilde suç şüphesinin varlığı ve başkaca delil elde etme imkanının olmaması halinde' hükmünün olmasına rağmen, maalesef uygulamada gerek cumhuriyet başsavcıları gerekse kararı veren hakimler, kolluktan gelen talebi istisnasız yerine getirmek suretiyle bu tür kararlar vermişler. Elbette yasal olan ve  hakim kararıyla verilen kararlara söyleyeceğimiz çok fazla söz yoktur. Ancak hakimlerimiz bunu normal bir yolmuş gibi kullanmışlar ve başkaca bir delil elde etme imkanını çok sorgulamamışlar."

Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın keyfi yapılan uygulamalara vurgu yaptığını anlatarak, "Burada Sayın Başbakanımızın üzerinde durduğu hadise, yasal dinleme dışında keyfi uygulamayla konunun muhatabı olmayan, hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunmayan ve soruşturma dosyalarında şüpheli olmayanların da dinlenmesidir. Başbakanımız konunun muhatabı olmayan insanların dinlenmesine itiraz etmektedir" dedi.

-"Bu düşünceler demokrasiyle bağdaşmamaktadır"-

Şahin, usulsüz dinlemelerin toplumda rahatsızlık uyandırdığını belirterek, "Son dönemlerde, 'bende mi dinleniyorum?' kaygısının oluştuğu bir duruma sürüklenmiş durumdayız. Bu düşünceler demokrasiyle bağdaşmamaktadır. Zamanında elbette yasal olarak yapılan dinlemeler sayesinde sokaktaki çetelerle mücadele edilmiştir ama bugün uygulamalara baktığımızda, kolluğun elinde masum insanlara karşı da bir nevi etkin bir şantaj aracı olarak kullanıldığını görüyoruz" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin bu konuda toplumu rahatlatmak amacıyla yeni girişimlerde bulunduğunu kaydeden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dinlemelerin ağır ceza mahkemeleri tarafından heyet halinde verilecek kararla gerçekleşebileceğine dair düzenleme, AK Parti iktidarının kişinin mahremiyetine duyduğu ehemmiyetin bir göstergesidir. Dinlemelere dair düzenlemenin tek amacı, vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde görüşmelerini yapabilmesinin önünü açabilmek. Ülkemizde çağdaş hukuk normlarının tam manasıyla uygulandığı anda bu tür şeylerde karşımıza gelmeyecekir." - Çankırı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Şahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement