TBB Başkanı Hüseyin Aydın Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını Eleştirerek " Seçimini Yapmış Bir... - Son Dakika
Ekonomi

TBB Başkanı Hüseyin Aydın Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını Eleştirerek " Seçimini Yapmış Bir...

TBB Başkanı Hüseyin Aydın Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını Eleştirerek " Seçimini Yapmış Bir...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın,kredi derecelendirme kuruluşlarının, siyasi istikrarsızlık vurgusu içinde Türkiye ekonomisine yönelik son değerlendirmelerini eleştirerek, "Demokrasilerde seçimler istikrar açısından en önemli parametre.Seçimlerini yapmış bir ülkenin hala belirsizlik içinde olduğunu söylemek için birilerinin kafasının çok belirsiz olması gerekiyor.

19.08.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın,kredi derecelendirme kuruluşlarının, siyasi istikrarsızlık vurgusu içinde Türkiye ekonomisine yönelik son değerlendirmelerini eleştirerek, "Demokrasilerde seçimler istikrar açısından en önemli parametre.Seçimlerini yapmış bir ülkenin hala belirsizlik içinde olduğunu söylemek için birilerinin kafasının çok belirsiz olması gerekiyor.Kaç seçim daha yapınca bir siyasi istikrar elde edeceğiz? Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bir seçim oluyor, öbür seçim var diyorlar.Demokrasilerde her gün seçim olur. Takvim çok net işliyor, ülke başbakansız değil, yeni başbakanın nasıl seçileceği belli. Biz aktif büyüklüğü milli geliri geçmiş bir sektör olarak siyasi anlamda bir istikrarsızlık görmedik, görmüyoruz. Pozitif beklentimiz devam ediyor. Biz önümüzü net görüyoruz" dedi.

TBB tarafından düzenlenen bankacılıkla ilgili bilgilendirme toplantısının açılışında bir konuşma yapan ve ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Hüseyin Aydın, "Yılın ilk yarısında ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin işe yaradığını ve ekonomide bir dengelenme olduğunu görüyoruz. Doğal olarak bankacılık sektörü de kendisinden beklenenleri yerine getirdi. Bu düzenlemelerin karlılığımıza negatif etkisi olduğu hem açıkladığımız bilançolarda hem de kamuoyunda bilinmektedir" dedi.

-BANK ASYA SORULARI YANITSIZ-

Toplantıda TBB Başkanı olarak bulunduğunu ve bu şapkayla gelişmeleri değerlendirdiğini ifade eden Aydın, Bank Asya ile ilgili soruları yanıtlamaktan kaçınarak " Türk bankacılık sektörü halen çok güçlü. Türk bankacılık sektörü ufak tefek rüzgarlardan, esintilerden etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Bu soruya ilişkin değerlendirme benim görev alanımda değil. Ben TBB başkanıyım ve bir bankanın genel müdürüyüm. Elbette düşüncelerimiz var. Ama kamuoyu bununla ilgili bilgi merak ediyorsa, bu benim görevim değildir, bununla ilgili açıklama yapacak otoriteler bellidir.Bu konularla ilgili benden bir değerlendirme beklemeyin. TBB de zaten bu işin tarafı değildir" yorumunu yaptı.

-"ÖZKAYNAK KARLILIĞINDA KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR"-

Bankacılıkta öz kaynak karlılığındaki azalmaya yönelik soruları da yanıtlayan Aydın "Tabiki burada kırmızı çizgimiz var. Özkaynak karlılığında tek haneli rakamlara inmek istemeyiz. Yatırımcının devlet iç borçlanma senedi almak yerine, banka kurmak arasındaki tercihi farklılaştırmak lazım. Oradaki marjı açmak gerekiyor. Yüzde 12'nin altında bir özkaynak karlılığı, bizim özkaynak biriktirmemize mani oluyor. Bu da ülkeyi, ekonomiyi ve büyümeyi finanse etmede bazı sıkıntılara vesile olabilir.Zaten özkaynak karlılığında tek haneli bir rakam beklentimiz yoktur. Bilhassa vade uyumsuzluğu, 3. ve 4. dönemde faizlerde başka bir oynama görmediğimizde karlılığımıza olumlu yansıyacak. Bu da bizim özkaynak getirimizi olumlu yönde etkileyecektir diye düşünüyorum" dedi.

-"ZORUNLU KARŞILIKLAR DÜNYA İLE UYUMLU OLMALI"-

Bankaların karlarını artırmaları için operasyonel giderlerini düşürmek durumunda olduklarını ifade eden Aydın " Sektör, operasyonel giderleri azaltmak için bazı konularda işbirliği yapabilir.Örneğin ortak ATM'ler olabilir.Kredilerde daha tabana yaygın bir kredilendirme yolunu seçebiliriz, bir de ekonomi yönetiminden bizim bu işi yapmadaki hevesimizi artıracak yeni taleplerimiz oluyor, oradan da olumlu gelişmeler bekliyoruz" diye konuştu.Zorunlu karşılıkların tüm dünyada olduğunu ve bu uygulamaya itiraz etmediklerini,sadece oranların yüksekliğinden yakındıklarını ifade eden Aydın, "Zorunlu karşılık oranlarının bankacılığın bir yıllık karına eşdeğerde olmaması gerekir. Bizim bütün taleplerimiz Basel2 ve Basel 3'te yer alan ve dünyadaki bankacılık sistemi ile uyumlu taleplerdir"dedi. Aydın zorunlu karşılıklara faiz beklentisinden de vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi TBB Başkanı Hüseyin Aydın Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını Eleştirerek ' Seçimini Yapmış Bir... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.

  • Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı
    21:29 Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda evleri hasar gören vatandaşlar için inşa edilen 88 konutun kura çekimi noter huzurunda gerçekleştirildi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kura çekilen konutların hak sahiplerine hayırlı olması temennisinde bulundu.


Advertisement