Taşeronun: Kadro Olmazsa Olmazımız - Son Dakika
Güncel

Taşeronun: Kadro Olmazsa Olmazımız

Taşeronun: Kadro Olmazsa Olmazımız

Olası bir hükümet kurma çalışmalarını yakından takip eden taşeron işçiler ise kendilerine verilen kadro sözünün yerine getirilmesini bekliyor.

04.08.2015 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz yıllarda siyasi kanadın defalarca söz verdiği ancak bir türlü hayata geçiremediği kadro talepleri, barajı aşan 4 partinin koalisyon görüşmelerine devam etmesi ile tekrardan gündeme geldi.

AK Parti ve CHP heyetleri, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde dün son istikşafı toplantısını yapmak üzere bir araya gelirken, gelişmeleri yakından takip eden taşeron işçiler olası bir koalisyon hükümetinin ilk icraatları arasına söz konusu talebin de eklenmesini istiyor.

Yıllardır Urfa'nın yanı sıra Türkiye'nin birçok ilinde yapılanmaya giderek çatısını genişleten Kamu Şirket Personelleri Derneği (KAŞİP) eski başkanı ve şimdiki 419 Kodlu Tüm Genel Hizmet İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Aydın, taşeron işçilerin her dönem çeşitli vaatlerle kandırıldığını söyledi. Her seçim arifesinde kendilerine kadro sözü verildiğini ancak daha sonra arka plana itildiklerini dile getiren Hakan Aydın, "Kadro, insanca yaşam, aydınlık gelecek için olmazsa olmazımızdır" diyerek konuyu her platformda gündeme getireceklerini belirtti.

Beklentileri ile ilgili Gazete İpekyol'un sorularını yanıtlayan Aydın, "Ülkemiz son dönemlerdeki üzücü olaylarla tekrardan yangın yerine dönüşmüştür. Aciliyet olarak bu konuların çözümü ve ardından sosyal statü açısından işçilere verilen sözler ve öneriler tekrardan konuşulmalı ve düzenleme adı altında kamuoyun sunulmalıdır" dedi.

İşte taşeron açısından hükümetten beklentiler ve Aydın'ın sözleri:

Sizce geçtiğimiz dönemde taşerona verilen sözler tutuldu mu? Yeni kurulacak hükümetten taşeronlar ne bekliyor?

Geçen dönemde AK Parti Hükümeti taşeron işçilerinin ısrarla talep etmesine rağmen kadro talebini gerçekleştirmedi. Bir düzenleme yapıldı ama bundan taşeron işçilerin beklediği sonuç çıkmadı. Taşeron işçilerin iş güvenliğini, statüsünü sağlayan, maaşlarını yükselten, kendilerini asgari ücretten kurtaran, yıllık izinlerini ciddi anlamda uygulamaya koyan, mesai saatlerini ciddi anlamda uygulayan bir düzenleme olmadı. Tüm bunlar haliyle taşeron işçiye olumsuz yansıdı ve işçinin moralini bozdu. Burada işçinin kadro talebinin uygulamaya girmemesi ile birlikte daha olumsuz bir hava meydana geldi. Çünkü hem beklenen hem de verilen haklarda tam olarak uygulamada yer almadı. Bu da taşeron işçinin küsmesine neden oldu. Sadece sendikal hak verildi ama oda tam olarak uygulanamıyor. Örneğin, şuanda sendikaya üye olan taşeron işçiler toplu iş sözleşmesi masasına oturamıyor. Buradan sıfır sonuç çıkınca taşeron işçi haklı olarak küstü ve AK Parti'nin kaybettiği üç nedenden biri haline geldi. Bundan sonraki süreçte AK Parti hükümet olmayı hedefliyorsa Türkiye taşeron işçisine ciddi bir söz vermeli ve bu söz kesinlikle kadro olmalıdır. Taşeron işçiye kadro sözünü verdiğinde kaybettiği yüzdelik dilimin en azından üçte birini geri kazanacağını ifade etmemiz mümkün.

Türkiye genelinde toplam taşeron işçi sayısı nedir?

Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçi var. Birde özel sektörde çalışanlarda var. Toplam bir milyon 500 bini buluyor. Bunları ailesi ile de sayarken 3 buçuk milyonu buluyor. Buda 3 buçuk milyon oy demektir ve AK Partinin kaybettiği oyun 3'te biri demektir.

Bu sadece AK Parti için değil ileride kurulması muhtemel bir koalisyon ve başka bir parti içinde geçerli mi?

Zaten muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP bu talebi karşılayacaklarını ifade etmişlerdir. Ama hükümet kurulmadan böyle bir çalışmayı yapmak mümkün değil.

Temmuz ayı itibari ile asgari ücret net bin lira oldu. Bu rakam Türkiye şartlarında mantılı bir rakam mı?

Bir taşeron işçi üç çocuğu var ve evi kira. Biri üniversite okuyor, diğer iki çocuk ise ortaokul düzeyinde. Kiraya 500 TL yatırdığı zaman, ister istemez üniversiteli çocuğa 500 TL yatırdığı zaman maaş bitti. Hadi diyelim kiradan kıstı, dağ başında köhne 400 TL bir ev tuttu. Diyelim ki üniversitede okuyan çocuğa devlet burs verdi ve onunda giderini 250 TL düşürdü. Diğer iki çocuğun masrafları bir, evin gıda masrafları iki, kıyafet masrafları üç, bunlara sosyal bir yaşam lazım. Peki bunlar nasıl karşılanacak. Bir taşeron işçinin hayatından sosyal hiçbir şey yok. Tamamıyla ekonomik sıkıntılar ile boğuşarak devam eden bir hayat var. Yani çalıştığı halde ölmeyecek bir maaş.

Peki bu kadar sıkıntılar içerisinde siz neler yapıyorsunuz. Sendika faaliyetleri neler?

Bizler 5 yıldır Türkiye taşeron işçisinin hem sosyal, hem de ekonomik sorunlarını dile getirmek çeşitli eylem faaliyet ve organizasyonlar yaptık. Sempozyum, panel ve mitingler yaptık. Basın açıklaması ve bu nitelikte çarpıcı açıklamalar yaptık. Vardığımız noktada sadece sendikal hak ve bir takım kanunlar çıktı. Ama kanunlar uygulamada net olmayınca aynı sıkıntıları yaşamaya devam ediyoruz. Fakat sendikal haklarda da toplu iş sözleşmesi masasına oturmadığımız sürece sosyo ekonomik bir kazanım elde edemiyoruz. Yasal dayanaklara oturmuş bir durum yaşayamıyoruz. Bu da böyle olunca sendikal hak almanın bir anlamı kalmıyor. Biz 419 kodlu tüm genel hizmet işçileri sendikasını kurduk. Şuanda sistemde görülmekteyiz, üyelerimiz var ve üye kayıtlarımızda devam ediyor. Zaten bizim hedef kitlemiz taşeron işçileridir. Taşeron işçilerin toplu sözleşme haklarını kazanmak, toplu sözleşmelerle onların maaşlarında düzenleme bunları elde ettikten sonra kadro için mücadele edeceğiz.

Taşeron işçiler size nasıl ulaşabilir?

Taşeron işçilerin Türkiye'de kurmuş oldukları tek hizmet iş sendikası Ankara Balgat 1413 sokak No 14/7'de. Türkiye genelinde bütün taşeron işçiler 0544 357 3887 numaralı telefondan veya sosyal medyadan bize ulaşabilirler.

Siyasi partilerle görüşmelerin ne aşamada?

Ramazan ayında Halkların Demokratik Partisi ile bir görüşmemiz oldu. Bunun yanında MHP ve CHP ile de görüşmemiz oldu. AK Parti'ye gittiğimizde bir muhatap bulamadık. Akabinde bir dönüş oldu fakat o görüşmede gerçekleşmedi. Biz de kendilerine Eylül ve Ekim ayında Başbakan düzeyinde olursa katılacağımızı söyledik. HDP, CHP ve MHP bizimle çok detaylı görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerin basında yer tutmasına vesile oldu. CHP ile görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından imzalanmış bir kadro talebi meclise sunuldu. Meclise ilk kez böyle güçlü bir kadro talebi sunulmuş oldu. Ardından MHP Genel Başkan Yardımcı Oktay Vural tarafından da böyle bir talep sunuldu. Aynı hareketi HDP'nin de yapmasını bekliyoruz. Çünkü kendileri seçimlerde taşerona kadro sözü vermişlerdi. Biz aynı hareketi iktidar partisi olan AK Parti'den bekliyoruz. Ciddi bir anlayışın içine girmeleri lazım. Onlar taşeron işçiler ile ilgili düşüncelerini belirtmeleri lazım. Bu şekilde taşeron işçilerin kafasında soru işareti kalmasın ve sandık başına giderken ona göre kullanılmaz. Bu görüşmelerin gündem oluşturması bizleri de sevindirdi. Bir tek iktidar partisi kaldı ve onlarda da bunu görürsek daha seviniriz.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ADALET ARAYAN: AKP HALA NEDEN İKTİDAR OLAMADIĞINI ANLAYAMADI HER HALDE YENİDEN SEÇİM OLUP TAŞERONUN 2 MİLYON OYUNU ALAMADIĞI ZAMAN ANLIYACAK BU SAATTEN SONRA KADRO VERSENİZDE BİR TAŞERON OLARAK BENDEN SİZE OY YOK.1 MİLYON OYLA İKTİDAR OLAMADINIZ TARİH TEKERRÜRDEN İBARETTİR ŞİMDİDEN GEÇMİŞ OLSUN. 5 1 Yanıtla
  • ADALET ARAYAN: Hükümetler gelip geçici Devlet herzaman kalıcıdır bu ülkede öyle bir adalet sistemi olmalıdırki devlet bir kanun çıkardığı zaman yada çıkarmak istemediği zaman insan haklarına ve demokrasiye ve adalet sistemine aykırı diyebilmelidir.550 milletvekili kendileri için ve önlerinde engel oluşturabilecek kurumlar için kanunları hemen çıkartıyor hakimlere savcılara 1500 tl maaş zammı gibi yani adalet meclisin gölgesi altında. 4 0 Yanıtla
  • ayse: Artık sabrimiz kalmadı. Emeğinize yemezinler 1 0 Yanıtla
  • ayse: Artık sabrimiz kalmadı. Emeğinize yemezinler 1 0 Yanıtla
  • Ömer: Ben omer ayrim yapnaya alisin akp hukumeti temizlik persineyim komu casaniyim borc icin deyim tok acin hakinde anlamaz akp humeti oy yok kurban ederim oyu onlara akp tok tok 0 0 Yanıtla
  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement