Tasarruf Ettiren Tesisle Su Sorunu Çözüldü - Son Dakika
Yerel

Tasarruf Ettiren Tesisle Su Sorunu Çözüldü

Tasarruf Ettiren Tesisle Su Sorunu Çözüldü

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Erdemli-Kocahasanlı Sulama Birliği, Kayacı Vadisi’nden gelen cazibeli su üzerine kurduğu yeni tesisle su sıkıntısını çözmekle birlikte iş gücü ve zaman tasarrufunun yanında yüzde 30’da enerjiden tasarruf sağladı.

30.09.2015 15:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Erdemli- Kocahasanlı Sulama Birliği, Kayacı Vadisi'nden gelen cazibeli su üzerine kurduğu yeni tesisle su sıkıntısını çözmekle birlikte iş gücü ve zaman tasarrufunun yanında yüzde 30'da enerjiden tasarruf sağladı.

İlçeye bağlı Kacahasanlı Mahallesi Gerce mevkiinde yaz aylarındaki su sıkıntılarını değerlendiren birlik, üç kademeli pompaj sistemi ile sulanan bölge için yeni bir çözüm üretti. Kayacı Vadisi'nden gelen cazibeli su üzerine tek bir tesis kuruldu. Yeni tesis marifetiyle bölgeye 50 litre/sn suyun ulaşmasıyla su sorunları ortadan kalktı.

Konuyla ilgili bilgi veren Erdemli-Kocahasanlı Sulama Birliği Başkanı Mustafa Yılmaz, "Birliğimizin görev sahası içerisinde bulunan, Kocahasanlı Mahallesi Gerce mevkiindeki yaklaşık bin 500 dekar tarımsal alanı sulayan üyelerimiz yaz aylarında su sıkıntısı çekmekteydiler. Buraya 3 kademe pompaj istasyonu marifeti ile 7-8 saat açık kanallarla su ulaştırılıyordu. Dolayısıyla zaman kaybı, enerji ve iş gücü kaybedilirken, buharlaşma ve sızıntılar sebebiyle de su kaybı yaşanıyordu" dedi.

Sorunun çözümü için yeni bir tesis kurulması kararı aldıklarını ifade eden Yılmaz, Kocahasanlı Mahallesi'nde Üçtepe yolu DSİ. 1 Kanal kavşağında birliğimize ait Kayacı Vadisi'nden gelen cazibeli sulama borusuna ek olarak 150 HP./110 KW motor ve 125 beygir gücünde pompaj sulama tesisi kurduk. DSİ. 1. Kanaldan 2. ve 3. Kanala 10 dakikalık bir sürede bin 500 metre kapalı boru sulama tesisi ile bölgeye 50 litre/sn suyu ulaştırmış olduk. Böylelikle su kayıplarının önüne geçtik, iş gücünden, zamandan ve de yüzde 30'de enerjiden tasarruf sağlamış olduk" diye konuştu.

Yaklaşık 115 bin liraya mal olan tesis, Birlik Başkanı Mustafa Yılmaz, Birlik Müdürü Ömer Mavi, yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşların katıldığı törenle faaliyete geçirildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tasarruf Ettiren Tesisle Su Sorunu Çözüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement