Tarımda Meslek Standartları Belirlenecek" - Son Dakika
Güncel

Tarımda Meslek Standartları Belirlenecek"

Tarımda Meslek Standartları Belirlenecek"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe "meslek standardı" hazırlamak üzere Meslek Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği protokolü imzalayacaklarını açıkladı.

21.04.2014 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe "meslek standardı" hazırlamak üzere Meslek Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği protokolü imzalayacaklarını açıkladı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye koşullarının, işgücünün mesleki yeterliliğinin objektif olarak değerlendirilmesini yeterince sağlayamadığını belirtti. Bu durumun, işsizlerin iş bulmalarını, işverenlerin de aradığı işçiyi temin etmelerini zorlaştırdığını vurgulayan Bayraktar, "Mesleki yeterlilik belgeleri bulunmadığı veya mevcut belgelerin uluslararası kıyaslanabilirliliği olmadığı için, Türkiye'deki firmaların yurtdışında yürüttüğü faaliyetlerde Türk işçilerinin çalıştırılmasında güçlüklerle karşılaşılıyor" dedi.

2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) Mesleki Yeterlilik Sistemi'ni geliştirdiğini anımsatan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Ulusal Yeterlilik Sistemi'ni kurmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda, Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. Kurulun 11. toplantısında Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin faaliyet alanında ihtiyaç duyulan Ulusal Meslek Standartları'nın belirlenmesi konusunda karar verildi."

TZOB STANDART HAZIRLANACAK MESLEKLERİ BELİRLEYECEK

Tarım sektöründe meslek standardı hazırlamak üzere Meslek Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği protokolü imzalayacakları bilgisini veren Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarım sektöründeki meslekler göz önünde bulundurularak, TZOB'un Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve sektörde faaliyet gösteren diğer kuruluşların görüşlerini alarak, standardı hazırlanacak meslekleri belirlemesi sonrasında, TZOB ve MYK arasında 'Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü' imzalanacak. Belirlenen mesleki standartların yeterlik düzeyleri, Avrupa Birliği (AB) tarafından benimsenen yeterlilik seviyesine ve Avrupa Yeterlilik çerçevesine uygun olacak."

AMAÇ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ İSTİHDAMININ YAYGINLAŞTIRILMASI

Protokolle tarım sektöründe mesleki yeterlilik belgelerine sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarına dikkati çeken Bayraktar, "Bunu sağladığımızda, işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, yeniliklere ayak uydurabilen kişiler tarımda istihdam edilecek. Tarımda hem verimlilik artacak hem de tüketici daha kaliteli ve sağlıklı ürüne ulaşabilecek" dedi.

Bayraktar, belirlenecek olan mesleki standartların bireyin kendini geliştirmesini ve meslekte ilerlemesini de teşvik edeceğini, hazırlanacak olan tarım meslekleri standartlarının tarım kesimindeki nitelikli işgücünün oluşumuna katkı sağlayacağını da vurguladı.

(OSS) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarımda Meslek Standartları Belirlenecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da Metruk Binalara Operasyon: Şüpheli Şahıslar Kontrol Edildi
    10:12 Bursa'da Metruk Binalara Operasyon: Şüpheli Şahıslar Kontrol Edildi

    Bursa'da Yunus Timleri, şehrin çeşitli mahallerinde bulunan metruk binalara şok baskınlar düzenledi. Metruk binalarda bulunan şüpheli şahıslar kontrol edilirken, bir şahıs polise 'odun toplamaya geldim' dedi.

  • Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı
    10:10 Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı

    Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üzüm bağlarında rekolte kaybına yol açan 'Salkım güvesi' zararlısına karşı 'Japon Tuzağı' adı verilen feromon tel ve kapsül uygulama zamanının başladığını üreticilere hatırlattı. Üreticilere devlet desteği de sağlanmaktadır.

  • Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları anlatıldı
    10:05 Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları anlatıldı

    Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Düzce'de çiftçilere hibe desteği imkanları hakkında bilgi verildi. IPARD III programı ile tarım sektöründe ek destek sağlanacak ve toplamda 786 milyon Avro hibe desteği sağlanacak. Düzce'nin bu programdan fayda sağlayacağı belirtildi.


Advertisement