Tarım İşçileri Olmadan Sorunları Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Tarım İşçileri Olmadan Sorunları Konuşuldu

Tarım İşçileri Olmadan Sorunları Konuşuldu

Şanlıurfa'da düzenlenen Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı tarım işçilerinin olmadığı bir ortamda yapıldı.

17.04.2015 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım sektöründe bilginin bütün bileşenler tarafından paylaşılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Mermut, Urfa'daki mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının konuşulduğu organizasyona davet edilmemelerini bir eksiklik olarak değerlendirip "Çok sayıda çiftçinin bugünkü programda bulunması gerekiyordu. Kendi kendimize konuşmamış olurduk" dedi.

Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı başladı. Dedeman Otel'de yapılan ve iki gün sürecek olan çalıştaya Harran Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Dün başlayan çalıştaya 24 üniversite, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, İzmir Veteriner Hekimleri Odası, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği olmak üzere kurum ve kuruluşlardan akademisyenler, yöneticiler ve uzmanlar katılıyor. Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, BM Nüfus Fonu Temsilcisi Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Ercan Yeni, Şanlıurfa Vali Yardımcılarından Aylin Kırcı Duman'ın açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştay kapsamında 3 konferans verilecek. Dünkü çalıştayda dünyada ve Türkiye'deki tarım sektörünün geleceğine yönelik konuşan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mermut, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tarım sektörünü ilgilendiren bir çalıştayda çiftçilerin bulunmamasını bir eksiklik olarak nitelendiren Mermut, ayrıca tarım sektöründeki bilgi eksikliğine ve tarım arazilerinin hızla yok olmasına da dikkati çekti.

MERMUT: KENDİ KENDİMİZE KONUŞMAMIŞ OLURDUK

Tarımla ilgili konunun sektörün bütün paydaşlarıyla ele alınması gerektiğini kaydeden Mermut, "Türkiye tarım açısından çok zengin bir ülke konumunda bulunuyor. Kendisine yeterli gıdayı üretebilecek potansiyele sahip durumda bulunuyor. Asıl problem bu potansiyeli değerlendirmek. Bütün gayretlere rağmen sulamayı nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Suruçlu'lara su geldi, acaba Harran'da yaşanan sıkıntıları incelemişler mi? Ona göre kendilerini hazırladılar mı? Eğitim bizim için son derece önemli sorunlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. At gelmezden önce mısırın hazırlanması gerekiyor. Eğitim bizim için son derece önemli sorunlarımızdan bir tanesini oluşturuyor. Üniversiteden ilkokula kadar ciddi anlamda eğitimde sıkıntı bulunuyor. Yasalar bulunuyor; ama uymuyoruz maalesef. Çiftçilere de danışılması gerekiyor. Onlar için bu programları düzenliyoruz. Dolayısıyla bütün kesimlerin yer aldığı bir platform olacak ve bunlar uygulanacak. Muazzam bir potansiyel var. Bu potansiyeli teknolojiyle birleştirip harekete geçirmemiz gerekiyor. Gıda üretimi, ticaret önemli meseleler. Türkiye'nin refahını artıracak. Tarım sadece buğday ve arpa yetiştirmek değildir. Bunu endüstriyel ürüne dönüştürdüğümüz zaman hem endüstrileşiyorsunuz hem de size gerekli gıdayı temin etmiş oluyorsunuz. Dünya gıda güvenliği konusunda çalışıyor. Moskova'da bulunurken Türkiye'den bir adam görmedim tarım formlarında. Üniversitemizin devlet teşkilatıyla birlikteliği tamam; ama sıklaştırılması lazım. Halka inmesi gerekiyor. Bilgi, görgü ve tecrübeyi kaçırmadan ülkenin kalkınması için kullanmamız gerekiyor. İşçi istihdamı açısından da önem teşkil ediyor. Meselenin sadece bizim taraftan değil, devlet tarafından da ele alınması gerekiyor. Devlet teşkilatının halkla bütünleşmesi gerekiyor. Çok sayıda çiftçinin bugünkü programda bulunması gerekiyordu. Kendi kendimize konuşmamış olurduk" dedi.

'450 BİN HEKTAR YERLEŞİM ALANINA ÇEVRİLDİ'

Türkiye'nin hala toprak haritasının çıkartılmadığına ve bu yönde bir çalışmanın bulunmadığını vurgulayan Mermut, endüstriyel tarım alanında 200 milyar dolar hedefinin yakalanması için de mutlaka çalışmaların profesyonelce yapılması gerektiğini belirtti. Mermut, "Ayrıca gıda güvenliği çok önemli. Yerleşim alanları, tarım arazilerini tehdit ediyor. 450 bin hektar ekilebilir tarım toprağı yerleşim alanına çevrildiğini görüyoruz. Potansiyelimizi iyi kullanmak açısından üniversitelerimiz olmak üzere bütün teşkilatın ülkemizin, hükümetimizin gıda güvenliğine son derece önem vermesi gerekmektedir. Türkiye'de kullanıma açık ne kadar tarım arazi olduğunu ben de bilemiyorum çünkü Türkiye'de böyle bir çalışma yapılmış değildir. 1947 yılında Harvey Oakes Türkiye'nin toprak haritasını gelip çizimini yaptı. Bu, Türkiye açısından çok acı bir durum. 1960 yılına kadar da ben her hangi bir çalışmanın yapıldığına şahit olmadım. Toprak Reformu Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları var fakat arkadaşlarımız, öğrencilerimiz orada çalışıyor. Ben bunu yeterli görmüyorum. Endüstriyel tarımda 200 Milyar dolar hedefini yakalayabilmemiz için çalışmalarımızı profesyonelce yapmamız lazım. İslam ülkeleri bizi gelişmiş bir ülke olarak görüyor ben aynı fikirde değilim Kanada'da yıllarca kalmış bir insan olarak şahsi kanaatim bu yöndedir." diye konuştu.

ÖZTÜRKMEN: ÇIKAN BİLGİLERİ BİLEŞENLERLE PAYLAŞACAĞIZ

TMMOB'a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Türkmen ise, "Büyük potansiyeli bulunan ilimiz de böyle bir toplantıyla tarımın negatif girdileri olan sağlıktaki kötü etkilerini azaltmaya yönelik iyi bir bilgilendirme alacağız. Çalıştay sonrasında da ortaya çıkan bilgileri halka ve tarım bileşenleriyle paylaşacağız" dedi.

Daha sonra çalıştay, Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Engin Tutkun tarafından tarımda çalışanlarda görülen hastalıkların sunumuyla devam etti. Bugün de devam edecek olan çalıştay, yapılacak olan değerlendirmeyle sona erecek.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Tarım İşçileri Olmadan Sorunları Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kars'ta Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Kişi Hayatını Kaybetti
    14:20 Kars'ta Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Kişi Hayatını Kaybetti

    Kars'ın Yusufpaşa Mahallesi'nde müstakil evinde yalnız yaşayan M.E, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Yakınları, M.E'den haber alamayınca adrese gitti ve hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri olay yerine gelerek M.E'nin hayatını kaybettiğini tespit etti. Cenaze otopsi için Kars Harakani Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

  • Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi
    14:19 Çeşme Kaymakamlığı, Hayatın Anlamı Kitap Projesi kapsamında mekan okuma etkinliği düzenledi

    Çeşme Kaymakamlığı tarafından yürütülen 'Hayatın Anlamı Kitap Projesi' kapsamında, Alaçatı yer değirmenlerinde mekan okuma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakam Mehmet Maraşlı, proje koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı, 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar da kitap okuyarak eşlik etti.

  • Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı
    14:18 Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı

    Siirt'te Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Botan Vadisi Milli Parkı'nda yamaç paraşütü etkinliği düzenlendi. Siirt Gençlik ve Spor Kulübü pilotları ve Erasmus Değişim Programı kapsamında gelen gençlerin katıldığı etkinlikte, pilotlar yamaçtan havalanarak hedefe inmeye çalıştı. Siirt'in doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, pilotlar ve doğaseverler bir araya geldi.

  • İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi
    14:17 İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi

    İranlı siyasetçiler ve bölgeye iş yapmaya giden iş insanları, İsrail-İran krizini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İran İş Bakanlığı çalışanı Şerif Nekizade, İran'ın ambargoya tahammül ettiğini ve İsrail'e karşı güçlü olduklarını belirtti. İran'da yaşayan iş insanları da İsrail ile mücadelede birlikte hareket edeceklerini ve hiçbir korkularının olmadığını ifade etti.

  • MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı
    14:15 MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı

    Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde start aldı. Batı Kurumsal Karting Yarışı adıyla düzenlenen organizasyonda, 6-9 yaş micro, 7-12 yaş mini, 12-15 yaş arası junior, 14 yaş üzeri senior ve 30 yaş üzeri master kategorilerindeki ilk yarışlar gerçekleştiriliyor. Yarışlar yarın da devam edecek ve etkinlik ödül töreniyle sona erecek.

  • Balıkesir'de akarsuya düşen kişinin cesedi bulundu
    14:14 Balıkesir'de akarsuya düşen kişinin cesedi bulundu

    Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı Yenice Mahallesi'nde yaşayan N.G., Simav Çayı'nda ayağının kayması sonucu suya düştü. Olayın ardından başlatılan arama çalışmaları sonucunda N.G'nin cesedi, yaklaşık 1 kilometre ileride suyun içinde bulundu ve Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

  • Bakan Özhaseki, Belediye Başkanlarına Kentsel Dönüşüm Çağrısı Yaptı
    14:14 Bakan Özhaseki, Belediye Başkanlarına Kentsel Dönüşüm Çağrısı Yaptı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlarına kentsel dönüşüm yapmaları çağrısında bulundu. Özhaseki, depreme dayanıksız bölgelerde hazırlıklar yapmaları için belediye başkanlarını desteklemeye hazır olduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Özhaseki, deprem gerçeğiyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement