Tarım Bakanı Eker Sabotaj İddialarına Yanıt Verdi - Son Dakika
Güncel

Tarım Bakanı Eker Sabotaj İddialarına Yanıt Verdi

Ankara'daki Şap Enstitüsünde elektrik hatlarının kesilmesi, jeneratörün devre dışı bırakılmasıyla ilgili bir olay yaşındı.

15.04.2014 14:10  Güncelleme: 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda ve Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Ankara'daki Şap Enstitüsü'nde elektrik hatlarının kesilmesi, jeneratörün devre dışı bırakılmasıyla ilgili bir olay yaşındı. Arkadaşlarımız onu fark ediyorlar ve yedekte bulunan jeneratörü çalıştırmak suretiyle elektriklerin devreye girmesini sağlıyorlar. Dolayısıyla aşılara herhangi bir zarar vermeden, bozulmaya fırsat verilmeden aşılar tekrar normalde olması gibi sağlıklı bir şekilde üretimine devam edildi" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olan, Avrupa'nın en büyük Şap Enstitüsü'ne Şubat ayında sabotaj yapıldığı iddialarının gündeme gelmesinden sonra Bakan Eker, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı.

Elektrik kesintisini kimin ya da kimlerin yaptığına ilişkin MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün çalıştığını belirten Eker, "O Şap Enstitüsü toplamda 90 milyon doz aşı üretebilme kapasitesine sahip. Etkinliği artırıldı, Türkiye'nin tamamının ihtiyacını karşılayabilecek şekilde aşı üretimi var ve sağlıklı bir şekilde yapılıyor" dedi.

Eker şöyle devam etti:

"Biz fırsat vermedik. ODTÜ tarafından yoldan girişmiş, hatları, telleri kesmek suretiyle jeneratörü devre dışı bırakmış, arkadaşlarımız bunu tespit etmişler ve elektrik akımını sağlamışlar. Şuanda herhangi bir sorun yok, aşı üretimi devam ediyor, sahaya aşı tedariki yapıldı ve gönderiliyor. Bunu yapanlar çok ciddi bir şeye kast ediyor. Şehir elektriğinin jeneratöre bağlandığı yeri kesiyorlar. Jeneratör elektrik kesildiğinde otomatik devreye girer, böylece jeneratör devreye girmemiş oluyor. 24 saat orada arkadaşlar çalışıyor, arkadaşlarımız bakıyorlar ki jeneratör devre dışı, bunun üzerine yedek jeneratörü çalıştırıyorlar. Herhangi bir sıkıntı olmadı, aşı üretimi sağlığı açısından herhangi bir sıkıntı olmadı. Şap ekonomik değeri çok önemli bir hastalıktır. Hayvanların ağızlarında ve ayaklarında bir takım yaralar oluşuyor, hayvan yem yiyemeyince zayıflıyor ve kilo kayı ve süt veriminde azalma meydana geliyor. Bunun için çok önemli, dünyada çok önemli bir risk, bizde buna tüm gücümüzle mücadele ediyoruz. Bunun da çokça zararını minimal düzeye indirmiş durumdayız."

Mehdi Eker, kuraklık ile ilgili sorulara ise, "Meteorolojik kuraklık ve var ama tarımsal kuraklık dediğimiz bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemindeki yağış, Mart yağışlarıyla büyük ölçüde giderildi. Nisan ve Mayıs yağışları düzenli bir şekilde devam ederse Türkiye'deki Aralık ve Ocak ayındaki bazı bölgelerde var olan kuraklığın olumsuz etkisi minimal düzeye inmiş olacak. Temennimiz Nisan ve Mayıs ayında da bu yağışların devam etmesi" karşılığını verdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tarım Bakanı Eker Sabotaj İddialarına Yanıt Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement