Tarihi Medrese Müze Olarak Hizmet Veriyor - Son Dakika
Yerel

Tarihi Medrese Müze Olarak Hizmet Veriyor

Tarihi Medrese Müze Olarak Hizmet Veriyor

Karaman'ın Ermenek ilçesinde Karamanoğlu Beyliği döneminin en görkemli eserlerinden "Tol Medrese", belediye tarafından "Kent Müzesi"ne dönüştürüldü.

26.06.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET ÇETİN - Karaman'ın Ermenek ilçesinde Karamanoğlu Beyliği döneminde yapılan "Tol Medrese", belediyenin yaptığı düzenlemenin ardından "Kent Müzesi" olarak hizmet vermeye başladı.

İlçeye bağlı Çınarlı Mahallesi'nde bulunan Tol Medrese, Karamanoğulları döneminde Ermenek Valisi Emir Musa Bey tarafından 1339 yılında yaptırılmış. Karamanoğulları döneminin ilk büyük medresesi olması açısından önem taşıyan eser, tek katlı üç yanı revaklarla çevrili, açık avlulu yapı olarak dikkati çekiyor. Dikdörtgen planlı avlunun iki tarafında medrese odaları, güneyinde bir eyvan ve bu eyvanın iki yanında kubbeli mekanlar bulunuyor.

Eyvanın sağında ise medreseyi yaptıran Emir Musa Bey ile ailesine ait türbe yer alıyor. Diğer tarafta ise dershane olarak kullanılan bölüm var. Girişin iki yanında da yine iki tonozlu oda yer alıyor. Üstü açık avlunun ortasında bulunan havuz ise eseri tamamlıyor. Görkemli giriş kapısının üzerindeki, bugün örülmüş bulunan eski pencere Selçuklu sanatında görülmeyen bir yenilik olarak nitelendiriliyor.

Karamanoğullarının ardından Osmanlı devrinde de Cumhuriyet dönemine kadar medrese olarak hizmet veren yapı, Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Kullanım hakkı Ermenek Belediyesi'ne devredilen Tol Medrese, Kent Müzesi olarak düzenlendi.

Karamanoğlu döneminin en görkemli eserlerinden

Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tol Medrese'nin Karamanoğlu döneminde yapılan en görkemli eserlerden olduğunu söyledi.

Yapıldığı dönemde bölgenin en önemli eğitim kurumlarından biri olan medresede, sadece dini eğitim verilmediğini anlatan Sözkesen, "Avlusundaki havuzun astronomi araştırmaları için yapıldığı biliniyor. Medrese adına kurulan vakıfla eğitimin sürekliliği sağlanmış. Eğitimin aksamaması için, öğretim görenlerin ve hocaların burada ikamet etmeleri zorunlu hale getirilmiş" diye konuştu.

Kazılardan çıkan eserler de sergilenecek

Sözkesen, medresenin bugüne kadar üç kez restorasyon geçirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"En son 2008'de Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yaptırılan medresenin kullanım hakkı belediyemize verildi. Bir süre kültürel programlara ev sahipliği yaptı. İlçemizin en büyük sorunu; 5 bin yıllık tarihimize rağmen bir müzemizin olmamasıydı. Müze arayışına girdiğimizde en uygun yerin Tol Medrese olacağını düşündük. Gerekli izinleri aldık ve burayı Kent Müzesi haline getirdik. Kısa süre önce açılmasına rağmen günde 100'den fazla kişi ziyaret ediyor. İlçemizin geçmişini yansıtan tarihi eserleri sergiliyoruz. Ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından bölgemizde yüzey araştırmaları başlatıldı. Çevremizde kaya mezarları, ören yerleri var. Buralarda bugüne kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştı. Şimdi Gökçeseki ören yerinde üniversite ve Karaman Müzesi kazı çalışması başlatacak. Buradan çıkan eserler de müzemizde sergilenecek."

Kent Müzesi'nin büyüyen bir müze olması için çevresinde de düzenlemeler yaptıklarını aktaran Sözkesen, "Medrese, Ermenek Vadisi ve Baraj Gölünü gören bir yerde. Yanındaki okulların başka bir yere taşınması için müracaatta bulunduk. Bunlar taşınırsa müzenin 3 bin metrekarelik bahçesi olacak. Çalışmalar bittiğinde müzeye gelenler ilçemizin tarihini, kültürel değerlerini bir arada görmüş olacak" ifadelerini kullandı. - Karaman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarihi Medrese Müze Olarak Hizmet Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement