Tanrıkulu: Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin Cemevlerine İbadethane Statüsü Tanıması Olumlu Bir... - Son Dakika
Güncel

Tanrıkulu: Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin Cemevlerine İbadethane Statüsü Tanıması Olumlu Bir...

Chp Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin AİHM kararına dayanarak Cemevlerine ibadethane statüsü tanıması üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

18.08.2015 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin AİHM kararına dayanarak Cemevlerine ibadethane statüsü tanıması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Tanrıkulu, "Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin AİHM kararına dayanarak Cemevlerine ibadethane statüsü tanıması, hiç kuşkusuz temel insan hakları ve inanç özgürlüğü bakımından çok olumlu bir gelişmedir. Temel bir hakkın ancak uzun süren hukuki mücadelenin ardından gelen bir yargı kararıyla tanınmış olması, bugüne dek bu temel hakkın siyaset yoluyla tanınmasını ısrarla engelleyen AKP siyasetinin ayıbıdır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: "Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin AİHM kararına dayanarak Cemevlerine ibadethane statüsü tanıması, hiç kuşkusuz temel insan hakları ve inanç özgürlüğü bakımından çok olumlu bir gelişmedir. Fakat Alevi yurttaşlarımızın inanç özgürlüğünün tartışılmaz gereği olan temel bir hakkın ancak uzun süren hukuki mücadelenin ardından gelen bir yargı kararıyla tanınmış olması, bugüne dek bu temel hakkın siyaset yoluyla tanınmasını ısrarla engelleyen AKP siyasetinin ayıbıdır" ifadelerini kullandı.

"AKP ÇOĞUNLUĞU, TBMM'DE YASA ÇIKARILMASINI ENGELLEDİ"

Tanrıkulu yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) dayanarak Cemevi yaptırmak üzere dernek kurulabileceğine karar vermesinin ardından Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin de AİHM kararına dayanarak Cemevlerine ibadethane statüsü tanıması, hiç kuşkusuz temel insan hakları ve inanç özgürlüğü bakımından çok olumlu bir gelişmedir. Fakat Alevi yurttaşlarımızın inanç özgürlüğünün tartışılmaz gereği olan temel bir hakkın ancak uzun süren hukuki mücadelenin ardından gelen bir yargı kararıyla tanınmış olması, bugüne dek bu temel hakkın siyaset yoluyla tanınmasını ısrarla engelleyen AKP siyasetinin ayıbıdır. Geçtiğimiz dönemlerde, Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda verdiğimiz onlarca teklifin meclis gündemine alınması ve yasalaşması AKP tarafından ısrarla engellenmiştir. AKP çoğunluğu, TBMM'de yasa çıkarılmasını engellediği halde, CHP'nin Meclis çoğunluğuna sahip olduğu bütün Belediyeler, Cemevlerine ibadethane statüsü tanımış ve bunun gereği yapmaktadırlar. Diğer Belediyelere ve Devletin kurumlarına da düşen, Yargıtay ve AİHM kararları doğrultusunda, hiçbir gecikmeye, engellemeye yer vermeksizin eşit yurttaşlığın ve inanç-ibadet özgürlüğünün gereğini yapmak, Cemevlerinin ibadethane olmaktan kaynaklanan haklardan yararlanmasını mümkün kılmaktır. Alevi yurttaşlarımızın, inanç-ibadet özgürlüğünü kullanmasına engel olan, eşit vatandaşlık ilkesine aykırı ayrımcı uygulamalara derhal son verilmelidir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tanrıkulu: Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin Cemevlerine İbadethane Statüsü Tanıması Olumlu Bir... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement