Taliban: Molla Mansur Yeni Lider Değil - Son Dakika
Güncel

Taliban: Molla Mansur Yeni Lider Değil

Taliban, Molla Ömer'in ölümünün ardından Molla Mansur'un yeni lider olarak seçildiği haberlerini reddetti. Yalanlama örgüt içinde ihtilafların fazla olduğunu gösteriyor.

03.08.2015 12:19  Güncelleme: 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taliban'ın Yüksek Konseyi, Molla Ömer'in ölümünün ardından Molla Mansur'un yeni lider olarak seçildiği yönündeki haberleri reddetti ve taziyelerden sonra yeni liderin seçileceğini duyurdu.

"KENDİ ÇIKARLARI İÇİN LİDER SEÇTİLER AMA..."

Örgütün en üst karar alma organı olan "Afganistan İslami Emirliği Yüksek Konseyi" tarafından basına gönderilen açıklamada, "Molla Ömer'in ölümünün ardından bir grup, kendi başına ve kendi çıkarları için Molla Ahtar Muhammed Mansur'u yeni lider olarak seçti ve bu konuda bizim ve alimlerin görüşünü almadı. Bu seçimin İslam'ın prensiplerine aykırı olduğunu düşüyoruz" denildi.

"TAZİYELERİN ARDINDAN YENİ LİDER SEÇİLECEK"

Açıklamada, Yüksek Konseyi ve Molla Ömer'in ailesine iletilecek taziyelerin ardından "alimler, mili şahsiyetler ve Taliban Yüksek Konseyi üyelerinin katılacağı bir toplantıda" yeni liderin seçileceği duyuruldu. Açıklamada, "Yeni liderin her açıdan liderlik vasıflarına sahip olması gerekir" ifadesi yer aldı.

"SABIR" VURGUSU

Taliban'ın Yüksek Konseyi, yeni liderin seçilmesine kadar militanları "sabırlı olmaya ve kimseye aldanmamaya" davet etti.
"YÜZÜ OLMAYAN ADAM"

Basında çok az fotoğrafı olan Taliban yönetiminin lideri Molla Muhammed Ömer, fotoğrafının çekilmesine ya da kameralarla görüntülenmesine izin vermemesiyle tanınıyordu. Bu nedenle de "Yüzü olmayan adam" olarak anılıyordu.


TALİBAN İÇİNDE İHTİLAFLAR ARTIYOR

Afganistan hükümeti ve Taliban arasında resmi barış müzakerelerinin başlaması ve Molla Ömer'in öldüğünün duyurulmasından sonra Taliban'ın değişik gruplara bölündüğü belirtiliyor.

Taliban'ın Yüksek Konseyi'nin Molla Mansur'un lider seçildiğini yalanlaması da örgüt içinde ihtilafların fazla olduğunu gösteriyor.

Afganistan Talibanı, 31 Temmuz'da Molla Ahtar Muhammed Mansur'un, Taliban'ın Yönetim Şurası ve alimler tarafından uzun istişarelerin ardından örgütün yeni lideri olarak seçildiğini duyurmuştu. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, Yönetim Şurası'nın ve alimlerin Molla Ahtar Mansur'a "Emir-ül Müminin" olarak biat ettiğini belirtmişti.

Molla Mansur'un Taliban'ın eski lideri Molla Ömer'e çok yakın olduğunu vurgulayan Mücahid, "Molla Mansur, Molla Ömer'in çok güvendiği bir kişiydi ve yaşadığı dönemde de önemli görevler yürütmüştü. Mansur, yıllarca Taliban'ın icra işlerinin sorumlusu olarak görev yaptı" demişti.

Afganistan'ın güneyinde Taliban'ın etkin olduğu Kandahar kentinde 1960'lı yıllarda dünyaya gelen Molla Mansur, Taliban yönetimi döneminde Afganistan'da Havacılık Bakanı olarak görev yapmıştı.

ABD liderliğindeki NATO güçlerinin askeri müdahalesi sonucu Taliban iktidarının sona ermesinin ardından örgütünün yönetici şura üyesi olarak belirlenen Mansur, son beş yıldan beri Molla Ömer'in yardımcısı olarak görev yapıyor ve örgütün icra işlerine bakıyordu.

Birleşmiş Milletler'e göre, Mansur uyuşturucu ticaretinde önemli bir role sahipti.

Taliban: Molla Mansur Yeni Lider Değil
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taliban: Molla Mansur Yeni Lider Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • kayıboyu: insanmı bunlar acaba 3 15 Yanıtla
  • DEVLETİM TÜRKİYE : EY MOLLA ÖMER YOLUN YOLUMUZDUR MÜCAHİD 9 4 Yanıtla
  • AKSARAYLI: Cehenneme hoş geldin kafir taliban mahserde güzel bir ifadeni alsınlar müslüman katilleri az adam kesmedınız talibani sevenler dinimizde kafırdır 0 12 Yanıtla
  • EMIR MUHTAR: TIPE BAKIN AZ ŞEKERLI ÇAY DEMLEYINNNNNNNNNNNNNNN IT SÜRÜLERI ALLAH TALIBANIN BELASINI VERSINNNNNNNNNNNNNNNN 3 9 Yanıtla
  • kara: şunun tipine baksanıza Allah bir defa nurunu almış bunlardan ZAVALLILAR 2 6 Yanıtla
  • Vatan ne mutlu türküm diyene: Geri kafalıktan öte birşey değiller zır cahiller bak seni yoneten bir amerika var buyur çık işin içinden ne mollası bee 4 4 Yanıtla
  • Vatan ne mutlu türküm diyene: Geldim gördüm yaşadım yedi yıl nato üslerinde bulundum güya afganistanı kurtarmışlar rusların yaptıklarını yakıp yıkmışsınız o dönemde tanvay elektrik yol bina dört dörtlük iken gavur icadj diye bunları oryadan kaldırmış kafasız bir örgütsünüz yazık bu insanlara birde taliban molla vs demeyin aptal adamlar bunlar 4 3 Yanıtla
  • Kararlı: Sıkıntı yok nekadar it varsa lider seçin hepsininde sonu bir öncekinin gibi olacak 2 4 Yanıtla
  • ANTİK EFES: yıllardır haçlıların yapması gereken işleri cihat kisvesiyle sözde islami terör örgütleri yapıyor,afganistanda yıllarca amerika yerine sözde mücahitler ruslalra çatıştı,dünya siyasetini cemaatlerine anlatmayan hiç bir dini topluluk,cemaat, medreselere gitmeyin,eğer dini bir cemaat size dünyayı kimin yönetiğini ve nasıl yönetiğini anlatıyorsa o gerçek müslümanların cemaatidir.yoksa size klasik müslümanlıktan ve sadece cihatan bahsediyorsa şikayet edin ve oraya gitmeyin 2 3 Yanıtla
  • Egemen: Abooooooo modele baaakk tam mankenlik tip 0 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    09:24 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı
    09:21 Çanakkale'de sahte içki ve kaçakçılık operasyonunda zanlı yakalandı

    Çanakkale'nin Yenice ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, sahte içki, ayı postu ve doldurulmuş karaca başı ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Hıdırlar köyünde bulunan M.B'ye ait eve baskın düzenledi. Operasyonda, 450 litre sahte şarap, 15 litre etil alkol, 1 litre anason yağı, içki damıtma ve arıtma düzenekleri ile ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu bulundu. M.B gözaltına alındı ve jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.


Advertisement