Taliban Lideri Molla Ömer'in Ölümü - Son Dakika
Güncel

Taliban Lideri Molla Ömer'in Ölümü

KABİL (AA) – Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünün Afganistan'da barış sürecini olumlu etkileyeceği belirtiliyor.

30.07.2015 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KABİL (AA) – Taliban lideri Molla Ömer'in ölümünün Afganistan'da barış sürecini olumlu etkileyeceği belirtiliyor.

Devlet Başkanlığı yetkilileri, Taliban liderinin öldüğüne ve diğer üst düzey Taliban yetkililerinin ise barışa ilgi gösterdiğine işaret etti.

Taliban yetkililerin buna karşılık hükümette büyük görevler istediğini, hükümetin de bu isteği kabul edeceği bildirildi.

Devlet Başkanı Eşref Gani'nin de Molla Ömer'in ölümünün barış sürecini olumlu etkileyeceğini düşündüğü kaydedildi.

Pakistan'da yarın Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında yapılması beklenen ikinci görüşmeye bir Afgan kadının da katılacağı öğrenildi.

Afganistan Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tawab Gorzeng, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taliban Lideri Molla Ömer'in ölümüne rağmen barış sürecinin devam edeceğini dile getirerek, "Yakın günlerde barış süreci ile ilgili Afgan halkına iyi haberler vereceğiz" dedi.

Barış sürecinde kişilerin değil sürecin çok önemli olduğunu vurgulayan Gorzeng, Pakistan'ın Afganistan barış sürecine destek verdiğini ve Afgan hükümetin Pakistan'dan daha fazla destek beklediğini ifade etti.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayından dün yapılan açıklamada, Taliban lideri Molla Ömer'in iki yıl önce öldüğünü bildirilmişti.

Taliban barış görüşmelerini reddetti

Taliban ise Afgan hükümetiyle barış görüşmelerinin yapılacağı haberlerini yalanladı.

Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Basında, Taliban ve Afgan hükümeti arasında Pakistan veya Çin'de barış görüşmelerinin başlayacağı ile ilgili haberleri görüyoruz. Barış ile ilgili tüm yetki ve sorumluluk Taliban'ın Siyasi Bürosu'na ait ve Siyasi Büro'nun böyle bir görüşmeden haberi yok" ifadeleri yer aldı.

Pakistan hükümeti yetkilileri, cuma günü İslamabad'ın yakınındaki Muri kentinde Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında ikinci kez resmi olarak barış görüşmelerin gerçekleşeceğini söylemişti.

Görüşmelerin devamı üzerinde anlaşılmıştı

Yaklaşık 3 hafta önce Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında Pakistan'ın Muri kentinde gerçekleşen ilk görüşmede, iki taraf görüşmelerin devamı üzerinde anlaşmıştı.

Pakistan'da Taliban temsilcileri ile görüşen Afganistan hükümeti heyeti, barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanması durumunda daha önce Taliban'ın kabul etmesi şart koşulan anayasanın bazı maddelerinin değişebileceğini bildirmişti.

Heyet üyesi Feyzullah Zaki, "Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban ve hükümet arasındaki tüm ihtilaflı konuların görüşülmesini emretmişti. Barış görüşmelerinin sonuçlanması durumunda anayasanın birinci ve ikinci bölümü hariç, diğer maddelerin değiştirilmesi de söz konusu olabilir" demişti.

Eski Devlet Başkanı Hamid Karzai döneminde yaklaşık 13 yıl devam eden barış çabalarında Taliban tarafından anayasanın kabul edilmesini, barış görüşmelerinin başlaması için ön koşul olarak belirlenmişti. Afganistan anayasasının 12 bölümü bulunuyor. Birinci bölüm devlet, ikinci bölüm de vatandaşların hakları ile ilgili konuları kapsıyor.

Afganistan hükümeti, geçen 13 yılda defalarca Pakistan'dan Taliban'ın barış görüşmelerine katılması ile ilgili yardım istemişti. Taliban ise barış konusunda Afgan hükümetiyle görüşmeyeceklerini vurgulamıştı. Ancak yıllar sonra ilk kez bu durum değişti ve Taliban, Pakistan'ın yardımı ile Afgan hükümeti ile resmen barış görüşmelerine başladı.

Ülkede yaklaşık 10 ay önce seçim sürecinin ardından iktidara gelen hükümet ve Taliban arasında yapılan resmi barış görüşmeleri, sık sık çatışmalar, patlamalar ve ölümlerle anılan ülke için büyük önem taşıyor.

Daha önce de Dubai, Oslo, Çin, Doha ve bazı diğer ülkelerde Afgan heyetleri ve Taliban temsilcileri arasında görüşmeler yapılmış ancak Afgan hükümeti bu görüşmelerin resmi olmadığını ve görüşmelere katılanların hükümeti temsil etmediğini belirtmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taliban Lideri Molla Ömer'in Ölümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement