HSYK 3 Hakimi Açığa Aldı - Son Dakika
Güncel

HSYK 3 Hakimi Açığa Aldı

HSYK 2. Dairesi, tahliye krizine sebep olan İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri ile Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi hakimini açığa aldı.

27.04.2015 16:08  Güncelleme: 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSYK 2. Dairesi, Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Habil Kahraman, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer'in görevde bulunmalarının, 2802 sayılı Kanun'un 77. maddesi uyarınca, "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" gerekçesiyle tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.

KARARIN GEREKÇESİ

Kararı gazetecilere açıklayan HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, üç hakim hakkında müfettiş ön raporlarını incelediklerini, hakimler hakkındaki tedbir istemini görüştüklerini söyledi. Yılmaz, hakimlerin görevde kalmalarının "yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" kanaatiyle görevden uzaklaştırılmalarına karar verdiklerini bildirdi.

Yılmaz, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. maddesinde, "hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği"nin hüküm altına alındığını hatırlattı.

"BUGÜNE KADAR BÖYLE BİR KAOS OLMADI"

Herkesin yaşananların farkında olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Türk yargısı hiç yaşamadığı olayları yaşıyor. Bugüne kadar böyle bir kaos olmadı. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Hakimler, anayasada tarif edildiği üzere, anayasa ve hukuka uygun, vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Kanundan kaynaklanmayan yetkiyi kullanan, kanunun emredici hükmüne aykırı karar veren bir hakimin varlığı, kamu düzeni, hukuk güvenliği ve saygınlığı için felaket olacaktır. Hele hele bir yargı görevlisinin, ülkede hukuk kaosu yaratmaya, insanların yargıya güvenini ve inancını sarsmaya hakkı olamaz."

Sulh ceza hakimliklerinin görevlerinin 5325 sayılı kanunda tarif edildiğini ve yasa hükümlerinin açık olduğunu belirten Yılmaz, "Soruşturma aşamasında asliye ceza hakiminin yetkisi yok, sulh ceza hakimlikleri görevli. Her nasılsa Özçelik ve Başer, ikisi de bir zamanlar özel yetkili mahkemelerde çalışmış hakimler" dedi.

Mehmet Yılmaz, yasanın emredici hükmüne rağmen, hakimlerin yetkisi bulunmayan bir sahaya girdiklerini, evrakı incelemeden, hangi şüpheli hangi suçla suçlanıyor, delil durumu nedir bunlara bakmadan toptan tahliye kararı verdiklerini söyledi.

"ISRARIN SEBEBİ NEDİR"

Yılmaz, "Olay bu kadar basit. Nedir bu ısrarın arkasında gizlenen sebep? Açıkça yasa yetki vermediği halde, 'sen yetkisizsin' dediği halde, bu talepleri sulh ceza mahkemesinin değerlendireceği açık olmasına rağmen, hala ısrarla 'ben yetkiliyim, ben vereceğim' demelerindeki ısrarın sebebi nedir? Kamuoyunun takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

"KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLİYORUZ"

Kimsenin suç işleme özgürlüğü olmadığını, hele hele bir hakimin hukuk kaosu yaratacak, insanların yargıya güvenini, inancını sarsacak birtakım eylem ve işlemlerin içinde olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bugün olağanüstü toplanmamızın sebebi de bu. Dün pazardı, bir grup arkadaşımız dışarıdaydı. Yoksa biz dün olağanüstü toplanacaktık. Toplantı için ancak bugün toplantı yeter sayısına ulaştık. Kamuoyundan da bu yüzden özür diliyoruz. Kamuoyunu bu kadar meşgul eden bir konuda çok daha çabuk davranamamamızın sebebi araya hafta sonunun girmesi."

2 ÜYE MUHALİF KALDI, 4 ÜYE KABUL ETTİ

2. Daire Başkanı Yılmaz, karara üyeler Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik'in muhalif kaldığını açıkladı.

Muhalif üyelerden Özçelik'in, "Eğer biraz süre olsaydı, inceleyecek zaman olsaydı veya yer değiştirme cezası uygulansaydı 'evet' diyebilirdim" dediğini aktaran Yılmaz, kararın 4 üyenin kabul oyuyla çıktığını kaydetti.

Yılmaz, müfettiş raporunda, "hükümeti devirmeye teşebbüsle" suçlanan polislerle ilgili suçlamaların sıralandığını ve hakimlerin şüphelilerle fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri gerekçesiyle açığa alınmalarının istendiğini ifade etti.

Dairenin, "bu karmaşa bu şekilde devam edemez" dediğini ve kaos ortamını neticelendirmek için hakimlerle ilgili görevden uzaklaştırma yetkisini kullandığını anlatan Yılmaz, HSYK 3. Dairesinin de yarın görevden uzaklaştırılan hakimlerle ilgili toplanarak, bu kişiler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına karar vereceğini bildirdi.

Bu arada, görevden uzaklaştırma kararının, hakimlerin görev yerlerine UYAP üzerinden gönderildiği öğrenildi.

HSYK 3 Hakimi Açığa Aldı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel HSYK 3 Hakimi Açığa Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (49)

  • Osmanlı Torunları: Artık Türkiye kimsenin arka bahçesi değil Osmanlının ayak sesleri geliyor RTE sonuna kadar arkandayız 9 50 Yanıtla
  • Afşin: Fetullah Gülenin tansiyonu kaç oldu acaba. Ceket üzerinden tansiyon... 28 12 Yanıtla
  • Fuat kara : Eyyyyyyyyyy akp oy veren KOYUNLAR unutmayın ki TÜRKİYE'nin başına ne geldiyse ( Hırsızlık,Talan,Zimmet Rüşvetvs) Hepsinden sizlerde sorumlusunuz hani akp oy vermeyen %55 varya hepsinin KUL HAKKI size haram olmuştur varın gayrı öbür tarafta siz düşünün AFFI OLMAYAN KUL HAKKINI 11 21 Yanıtla
  • YAZIKLAR OLSUN: bu hainliği AKP ile ilişkilendiren hainler, sizler AKP düşmanlığı adına vatanı satacak kadar kanınız sulanmış olmalı, nasıl yetkisi olmayan bir mahkeme hakimi dosyaya bakıp incelemeden tüm sanıkların tahliyesine karar verebilir. Hala daha olayı siyaset ve menfaat gereği AKP karşıtı gibi göstermek vatana ihanettir. 21 10 Yanıtla
  • HANGİ ADALET: Ben şimdi hukuka, mahkemelere nasıl güveneceğim, ey trol kardeşler aklınızı başınıza alın hukuk herkese lazım, hukuksuz bir devlet olamaz, buraya kayırma girerse bir gün adalet sizede lazılm olunca kimin torpili güçlü olursa o kazanır, böyle şey OLMAZZZZ OLAMAZZZZZZZZZZZZZZZZZZ. 12 17 Yanıtla
  • miki fare: Hoca can havliyle bastırıyor ama bukadar gücü nereden buluyor anlamadım.... 18 5 Yanıtla
  • YA ALLAH ADALET: ADALET BUMU ŞİMDİ. BAĞIMSIZ KARAR VEREN HAKİME CEZA. TARAF TUTAN HAKİME ÖDÜL. ZENGİNİ KORUYUP FAKİRE CEZA YAZDRAN HAKİME YÜKSEK ZAM. ALLAHIM SEN BİZİ BU ZALİMLERİN ADALETSİZLİĞİNDEN KORU 15 7 Yanıtla
  • totto: bunlar hoca ve yandaşları, firavun zamanında yaşayan baş kahin ankh maho ya benzetiyorum vay bunların haline milleti kandırmak için her türlü hilleye başvuruyorlar. . 10 12 Yanıtla
  • Karagöz : AKP cemaat veya herhangi bir mehsep tarafı olmaz yargı , yargı tamamen çökmüştür bunuda yapan 12 Yıldır cemaati besleyen AKP iktidarıdır yeni bir hükümet Şart oldu en azından sağlam bir temizlik olur... 16 6 Yanıtla
  • 8 HAZIRAN SONUNUZ OLACAK: AKP BITTIGININ TAM FARKINA VARDI OY ORANI YÜZDE 30 DÜSTÜ 8 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız
    23:35 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Kazandığımız başarıları daha geliştirmek ve nihayetinde terör belasını tamamen ortadan kaldırmak için kararlıyız. Kahraman Mehmetçiğin yürüttüğü operasyonlar, teröristlerin bu coğrafyadan tamamen yok olması için aralıksız sürecek.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement