Suriyeli Sağlıkçılar Türkiye'de Şifa Dağıtmak İstiyor - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Sağlıkçılar Türkiye'de Şifa Dağıtmak İstiyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli doktor, ebe ve hemşireler, sığındıkları Türkiye'de de mesleklerini yapabilmek istiyor.

12.02.2016 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSA ÖZYÜREK - Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli doktor, ebe ve hemşireler, sığındıkları Türkiye'de de mesleklerini yapabilmek istiyor.

Üniversite diplomalarının Türkiye'de denkliği olmadığı için herhangi bir sağlık kuruluşunda çalışamayan, muayenehane açamayan Suriyeli sağlıkçıların bazıları, yanlarında getirdikleri birikimlerini harcarken birçoğu da sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vatandaşların yardımlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor. Suriyeli sağlıkçılar, mesleklerini yaparak kimseye muhtaç olmadan ve yardım almadan yaşamlarını sürdürmeyi diliyor.

Halep'te yaklaşık 15 yıl diş hekimliği yapan ve yaklaşık 1 yıl önce geldiği Kayseri'de eşi ve 5 çocuğuyla bir evin bodrum katında yaşam mücadelesi veren Ömer Carcanazi, mesleğini yeniden yapacağı günün hayalini kuruyor.

Carcanazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iş bulamadığını ve Suriye'den getirdiği birikimlerinin de bitmek üzere olduğunu belirterek çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Bir an önce mesleğini yapabilmek için Türk yetkililerden yardım beklediğini ifade eden Carcanazi, şöyle konuştu:

"Şu an en büyük sıkıntım, çalışamamak. İş konusu, büyük bir problem olarak karşımıza çıktı. Uluslararası diplomaya sahibim. Avrupa ve birçok ülke tarafından kabul gören bir üniversitede okudum ama Türkiye'de doktor olarak kabul edilmiyorum ve çalışamıyorum. Eğer çalışamazsam ailemin geçimini sağlayamayacağım. Denklik talep ediliyor. Denklik alabilmek için de 40'a yakın dersten sınava girmem gerekiyor. Ben, pratiğe yoğunlaşmış biriyim ve şu anda bilmediğim bir dilde böyle bir sınava girmem imkansız bir şey. Mesleki bilgilerimiz ve yeterliliğimiz test edilebilir. Bu test sonucu zayıf görülenlerin sadece yardımcı hekim olarak çalışmasına izin verilebilir. Böyle bir talebimiz var. Buradaki kanunlara, yasalara saygı göstermemiz gerekiyor bunun bilincindeyiz ama bizim de hayatımızı devam ettirebilmek, ailemizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmamız gerekiyor. Yasalar bize ne tür sorumluluk yüklüyorsa biz hepsine hazırız. Yeter ki çalışmamıza izin verilsin."

"Suriyeli aileler, dil bilmediği için zorlanıyor"

Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan binlerce ailenin Türkçe bilmediği için sağlık hizmetlerinden yeteri kadar faydalanamadığını savunan Carcanazi, Suriyeli doktorların çalışmasına izin verilmesi durumunda bu sorunun da önüne geçileceğini öne sürdü.

Çevresindeki Suriyelilere kendi imkanlarınca yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Carcanazi, "Gece yarısı bile diş problemi nedeniyle kapımı çalan oluyor. Bunlara cevap verebilmek için kendi imkanlarımla ikinci el dişçi koltuğu aldım. Yardım isteyenlerin en azından acısını dindirmeye çalışıyorum" dedi.

"Daha önce Dubai'de doktor olarak çalıştım"

Rejim tarafından casusluk iddiasıyla tutuklanan ve 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra Türkiye'ye gelen 3 çocuk babası çocuk doktoru Ahmet Süleyman da Türkiye'de doktorluk yapamamaktan dolayı sıkıntı yaşadığını anlattı.

Şu an bir işi olmadığını ve yetkililerden çalışma konusunda kolaylık sağlanmasını beklediğini ifade eden Süleyman, "Eğer mesleğimizi yapabilirsek hem bizim hem de burada yaşayan soydaşlarımız açısından çok iyi olacak. Kimsenin eline bakmak zorunda kalmayacağız. Daha önce Dubai'de doktor olarak çalıştım ama Türkiye'de bu vasfımı kullanamıyorum. Bunun rahatsızlığını yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

"Türk halkına yük olmak istemiyoruz"

Meyyada Cahcah da 25 yıl Halep'te ebelik yaptıktan sonra evlerine bomba düşmesi nedeniyle eşi ve 5 kızıyla Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Eşi ve kızlarının çalışacak durumda olmadığını ve kendisinin mesleğini yapmaktan başka çaresinin olmadığını dile getiren Cahcah, "Türk halkına yük olmak istemiyoruz yük olmak için de gelmedik. Bize çalışma imkanı sağlanırsa geçimimizi sağlayabiliriz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriyeli Sağlıkçılar Türkiye'de Şifa Dağıtmak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Görür, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.


Advertisement