Suriye'nin Sınır Kapıları - Son Dakika
Güncel

Suriye'nin Sınır Kapıları

Suriyeli muhaliflerin, önceki akşam, Ürdün sınırındaki Nasib Sınır Kapısı'nı ele geçirmesinin ardından Beşşar Esed rejimi, Lübnan dışındaki komşu ülkelerle arasında bulunan sınır kapılarında kontrolü kaybetti.

03.04.2015 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli muhaliflerin, önceki akşam, Ürdün sınırındaki Nasib Sınır Kapısı'nı ele geçirmesinin ardından Beşşar Esed rejimi, Lübnan dışındaki komşu ülkelerle arasında bulunan sınır kapılarında kontrolü kaybetti.

Suriye'nin Türkiye, Irak ve Ürdün'ün yanı sıra İsrail işgalindeki Golan Tepeleri ile olan kara sınır kapıları ya kapalı tutuluyor ya da muhaliflerin veya terör örgütü DAEŞ'in yahut da Kürt savaşçıların kontrolünde bulunuyor.

Ürdün sınırı

1- Nasib (Cabir) Sınır Kapısı

Suriye'deki Nusra Cephesi" ile diğer muhalif gruplar, çarşamba akşamı, yoğun çatışmaların ardından Dera kentinin güneyinde  (Ürdün tarafındaki Cabir Sınır Kapısı'nın karşısında) bulunan Nasib Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi.

2- Eski Gümrük (Ramsa) Sınır Kapısı

Suriye'deki "Nusra Cephesi" ile diğer muhalif gruplar, Ekim 2013'te rejim güçleri ile girdiği şiddetli çatışmaların ardından (Ürdün tarafındaki Ramsa Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan) Eski Gümrük Sınır Kapısı'nda (El- Cemarik el-Kadim) kontrolü sağladı.

Irak sınırı

1- Elbu Kemal (El-Kaim) Sınır Kapısı

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Kasım 2012'de kontrol altına alınan (Irak tarafındaki El-Kaim Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan) Elbu Kemal Sınır Kapısı'nın kontrolü Temmuz 2014'te DAEŞ'in eline geçti.

2- Yarubiye (Rabia)

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke kentindeki (Irak tarafındaki Rabia Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan) Yarubiye Sınır Kapısı ilk olarak Temmuz 2012'de ÖSO'nun kontrolüne geçti.  Daha sonra rejim güçlerinin yeniden kontrolü sağladığı Yarubiye Sınır Kapısı, geçen yıl içinde birkaç defa rejim ile DAEŞ arasında el değiştirmesinin ardından Ekim 2014'te Kürt grupların kontrolüne geçti.

2- Et-Tenaf (El-Velid) Sınır Kapısı

Suriye rejiminin Irak ile arasında, kontrolünde bulunan tek sınır kapısı durumundaki Et-Tenaf'ın Irak tarafındaki El-Velid Sınır Kapısı terör örgütü DAEŞ'in elinde bulunuyor. Dolayısıyla sınır kapısı kullanılmıyor.

Türkiye sınırı

Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazikiye ilinde bulunan Keseb Sınır Kapısı ile Haseke'deki Kamışlı hala rejimin kontrolünde bulunurken Halep'teki Bab es-Selame ile İdlib'teki Bab el-Heva, muhaliflerin kontrolünde bulunuyor.

Halep'e bağlı Ayn el-Arab'taki (Kobani) Tel Şair ile Haseke'deki Ra's el-Ayn sınır kapılarının kontrolünü  PYD güçleri elinde bulundururken, Tel Abyad ve Cerablus sınır kapıları ise DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.

İsrail işgalindeki Golan Tepeleri ile olan sınır

Golan Tepeleri ile olan sınır bölgesinde bulunan tek kapı durumundaki Kuneytra Sınır Kapsı'nın kontrolünü, Ağustos 2014'ten bu yana Nusra Cephesi ve diğer muhalif gruplar elinde tutuyor. Golan Tepeleri'nin üçte biri 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

Lübnan sınırı

Suriye'nin Lübnan sınırındaki en büyük iki kapı olan El-Arida ile Cedid Yabus sınır kapıları hala Suriye rejiminin kontrolünde bulunurken, aynı şekilde Ed-Debbusiyye, Cusiyye, El-Abudiyye ve Cisr el-Kamar gibi daha küçük kapılar ise kısa aralıklarla bazı muhalif grupların eline geçmesine rağmen rejim güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'nin Sınır Kapıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement