Suriye'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında

Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana 80 bin Türkmen hayatını kaybetti. Türkmen Dağı Tugay Komutanı Arnavut, BM'nin soykırıma sessiz kaldığını söyledi.

03.03.2015 11:44  Güncelleme: 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık 80 bin Türkmen hayatını kaybederken, topraklarını terk etmeyen Türkmenler, Türkiye'den kendilerine verdiği desteği sürdürmesini istiyor. Türkmen Dağı (Bayır-Bucak) Tugay Komutanı Albay Ahmet Arnavut, Türkmen soykırımına sessiz kalan BM'in Suriye'de savaşın sona ermesi için bugüne kadar hiçbir somut adım atmadığını söyledi.

"EVLERİN YÜZDE 95'İ ZARAR GÖRMÜŞ DURUMDA"

Türkmen Dağı (Bayır-Bucak) Tugay Komutanı Albay Ahmet Arnavut, Nevşehir'de düzenlediği basın toplantısında, halen savaşın sürdüğü Suriye'de yaşanan son gelişmeleri anlattı. Savaş öncesinde Suriye'de 3,5 milyon Türkmen nüfusun yaşadığını kaydeden Arnavut, savaş ile birlikte Türkmen nüfusun ciddi kayıplar verdiğini ifade etti. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Laskiye kırsalının Esad askerleri tarafından kuşatıldığını ve bu bölgedeki Türkmenlerin çok büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Arnavut, "Şu anda Türkmenlerin köylerindeki evlerin yüzde 95'i zarar görmüş durumda. Bir çoğu yıkıldı bir çoğu ise kapısız ve penceresiz. Sürekli olarak köylerimiz Esad askerleri tarafından uçaklarla bombalanıyor. Bunun yanında camilerimiz ve okullarımız kullanılamaz halde. Ormanlarımız ve tarım arazilerimizin ise büyük bölümü yandı. Yaklaşık 4 yıldır ise köylerimizde elektriğimiz yok. Gerçekten çok zor durumda yaşam mücadelesi veriyoruz" dedi.

TOPRAKLARINI TERK ETMEYECEKLER

Esad askerlerinin modern silahlarına karşı ellerindeki kısıtlı imkanlarla savaştıklarını belirten Arnavut, Türkmenlerin kanlarının son damlasına kadar topraklarını terk etmemekte kararlı olduklarını vurguladı. Esad rejiminin en büyük hedeflerinden bir tanesinin Türkmen nüfusunu yok etmek olduğunu söyleyen Arnavut, "Her gün çatışma var. Bazı günler saatlerce uçaklardan bombalar başımıza yağıyor. Bizler elimizden geldiğince direnmeye çalışıyoruz. Topraklarımızı savunmak, kadınlarımızı ve çocuklarımızı korumak için bu güne kadar binlerce şehit verdik ve vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

"ESAD'A KARŞI SESİNİ YÜKSELTEN TEK LİDER ERDOĞAN"

Savaşın başladığı ilk günden itibaren Türkiye'nin Suriye'deki Müslümanlara ve Türkmenlere yardım elini uzattığını belirten Arnavut, bu insani yardımların sürmesini istedi. Türkiye dışındaki diğer İslam ülkelerinin kendilerini yalnız bıraktığını ifade eden Arnavut, BM'in ise adeta savaşın sürmesini ister bir durumda olduğunu söyledi. Arnavut, "Yıllardır Suriye'de binlerce masum insan tüm dünyanın gözleri önünde ölüyor. Ölenlerin büyük bölümü masum çocuklar ve kadınlar. Buna karşın Avrupa devletleri kör ve dilsiz. Onlar bir yandan barış masalları anlatırken bir yandan Esad güçlerine silah satmayı sürdürüyorlar. BM ise savaşı sona erdirmek, masum insanları korumak için tek bir adım atmıyor. Esad'a karşı sesini yükselten tek lider Recep Tayyip Erdoğan oldu. Bizler Türk hükümetine ve Türk halkına minnettarız" dedi.

SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONUNU DEĞERLENDİRDİ

Suriye'nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan, Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi'nin Fırat nehri kıyısındaki Suriye Eşme'sine nakledilmesini de değerlendiren Arnavut, türbenin yeni yerinin oldukça stratejik bir konumda olduğunu ifade etti. Türbenin Türkmenlere yakın bir alana taşınmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Arnavut, "Burası Türkmen köylerine yakın bir bölge. Esad destekçisi güçlerin Bayır-Bucak bölgesine ve Suriye'nin batısına ilerlemelerinin önü de kesilmiş oldu. Türbenin taşınması bölgedeki mazlumları memnun ederken Esad ve ona yakın olan güçleri tedirgin etti" diye konuştu.

Suriye\'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriye'deki Türkmen Nüfusu Tehlike Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Ülkücü: Görün kürtler vatanını terk etmeden mücadele etmeyi görün Türkiyeye sığınmıyor adamlar 19 5 Yanıtla
  • YAŞASIN ŞANLI TÜRK IRKI: Soydaşlarımıza Allahdan yardım diliyorum 10 5 Yanıtla
  • Türk: Iraktaki kürtlere yardım edeceginize önce bu kardeslerimize yardım edin ulan akpliler yatacak yeriniz yok 7 6 Yanıtla AYDIN: Kardeşim, türkün kökünü kazmaya yemin etmiş bir parti var iktidarda. Onlar türkmenlere yardım edermi. Kobani için küetler nasil birlik oldu? Peki nerde bu ülkenin türkleri? 0 0
  • Ka akıl : Iyidir silin gitsin orta asyaya 4 4 Yanıtla
  • soru001: EEEEE DOĞU TÜRKİSTANDA TÜRKMENLER KAÇIYOR. . . ANAVATAN ELDEN GİTTİ 7 0 Yanıtla
  • TÜRKMENEM: GÜNAYDIN. O BÖLGELERDE TÜRKENLERİN DE VAR OLDUĞU AKILLANA GELEBİLMİŞ. 5 2 Yanıtla
  • devlet: Turkmen soydaslarimiza gonderilen yardimi Isida gidiyormus gibi suistimal eden ihanet eden cemaatcilere kapak olsun 2 4 Yanıtla
  • LİMON: SURİYEDE TÜRK, KÜRT VEYA ARAP DİYE BİR SAYIM YAPILDI MI? SAYININ ÜÇ BUÇUK MİLYON OLDUĞUNU NASIL HESAPLADILAR. . . 2 2 Yanıtla 2756: kafan bu kadar çalışıyor işte 2 3
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı
    17:13 X.ai, Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı

    Elon Musk'ın yapay zeka girişimi X.ai, sosyal ağ X'in Grok chatbot'unu desteklemek üzere Grok-1.5 güncellemesi ile yeni bir üretken AI modelini tanıttı. Model, kodlama ve matematikle ilgili görevlerde gelişmiş akıl yürütme yetenekleriyle dikkat çekiyor.

  • Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı
    17:13 Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Samsun'da üreticilere çeşitli destekler sağlandı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında Samsun'da çeltik tohumu, kuru fasulye tohumu, sera naylonu ve süt sağım makinesi dağıtıldı. Ayrıca örtü altı yetiştiricilere sera naylonu dağıtıldı ve Terme ve Çarşamba ilçelerinde çiftçilere soya tohumluğu desteği sağlandı.

  • DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş: Oyumuz hiç kimseye değil
    17:13 DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş: Oyumuz hiç kimseye değil

    DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Meral Danış Beştaş, DEM Parti'nin Türkiye'nin partisi olduğunu vurgulayarak, seçim meydanlarında kendilerini anlatmaya çalıştıklarını belirtti. Beştaş, oyumuzun hiç kimseye değil, kendimize ve DEM Parti'ye olduğunu söyledi.

  • Erkan Petekkaya'nın babası son yolculuğuna uğurlandı! Saruhan Hünel cenazede bir vatandaşa çarptı
    17:13 Erkan Petekkaya'nın babası son yolculuğuna uğurlandı! Saruhan Hünel cenazede bir vatandaşa çarptı

    Kavacık Görele Camii'nde düzenlenen cenaze törenine ünlü isimler katıldı. Akın Petekkaya'nın cenaze namazı kılındıktan sonra Görele Mezarlığı'na defnedildi. Cenaze alanında yaşanan bir olayda Saruhan Hünel, kalabalığın içindeki bir vatandaşa çarptı ve vatandaşın ayağı şişerek morardı. Hünel, kaza sonrası yaşanan gerginlik üzerine açıklama yaparak, hastaneye gitmeyi teklif ettiğini söyledi.

  • Edirne'de toprağa gömülü ceset bulundu
    17:13 Edirne'de toprağa gömülü ceset bulundu

    Edirne'de Hıdırağa köyünde yaşayan Hamit Kır'ın kayıp ihbarı üzerine yapılan soruşturma sonucunda, 12 gündür kayıp olan Kır'ın cesedi Küçükdöllük Göleti yakınında toprağa gömülü halde bulundu. Ceset, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili köyde bir çiftlikte çalışan şüpheli gözaltına alındı.

  • BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Türkiye Seçimlerin En Sağlıklı Yapıldığı Ülkelerden Bir Tanesi
    17:13 BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Türkiye Seçimlerin En Sağlıklı Yapıldığı Ülkelerden Bir Tanesi

    BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye'nin seçimlerin en sağlıklı yapıldığı ülkelerden biri olduğunu belirterek, seçim süreçlerinin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Destici, Gölbaşı'ndaki partisinin Seçim Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret ederek, Gölbaşı'nın belediye başkan adayı Gökhan Koçak'ın önde olduğunu ileri sürdü. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın ruhunun devletin bekasını öncelikli tuttuğunu vurgulayan Destici, Türkiye'nin seçim güvenliğinin sağlandığını ve seçimlerin güvenli bir şekilde yapıldığını ifade etti.

  • Koronavirüs Nedeniyle Mavi Mağara Filminin Çekimleri Ertelendi
    17:12 Koronavirüs Nedeniyle Mavi Mağara Filminin Çekimleri Ertelendi

    Kerem Bürsin, Mavi Mağara filmi çekimlerine çıkmadan önce koronavirüs testi yapıldı. Test sonucunda pozitif çıkan oyuncu nedeniyle çekimler ileri bir tarihe ertelendi. Filmde Kerem Bürsin, Cem adlı askeri karakteri canlandıracak.

  • Survivor All Star'da Aleyna kazandı, Aysu gözyaşlarına boğuldu
    17:12 Survivor All Star'da Aleyna kazandı, Aysu gözyaşlarına boğuldu

    Survivor All Star'da yapılan performans eşleşmesinde Merve eleme potasından kurtuldu. Aleyna ve Berna arasındaki düelloda ise Berna galip geldi. Aleyna ve Aysu final etabına kaldı ve kıyasıya mücadele etti. Sonunda Aleyna, Aysu'yu 5-3'lük skorla yenerek kazanan oldu. Aysu ise veda konuşmasında duygusal anlar yaşadı ve geçtiğimiz sene hayatını kaybeden arkadaşına ithaf etti.

  • Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor
    17:11 Google Chrome, sekme düzenleme özelliği ile kullanıcı deneyimini iyileştiriyor

    Google, Android kullanıcıları için tasarlanan yeni "Tab Declutter" özelliği ile tarayıcıdaki sekme karmaşasını azaltmayı hedefliyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, sadece aktif olarak kullandıkları sekmelere odaklanabilecek ve arşivlenen sekmelere ihtiyaç duyduklarında kolayca erişebilecekler. Google Chrome'un Mayıs ayında çıkması beklenen 125. sürümünde bu özelliğin yer alması planlanıyor.

  • Aleyna Tilki'ye 50 Bin Kişilik Konserde Sürpriz Doğum Günü Kutlaması
    17:11 Aleyna Tilki'ye 50 Bin Kişilik Konserde Sürpriz Doğum Günü Kutlaması

    Adana Ceyhan Cumhuriyet Meydanı'nda 50 bin kişiye konser veren Aleyna Tilki, orkestrasının beklenmedik bir şekilde 'İyi ki doğdun Aleyna' şarkısına başlamasıyla şaşırdı. Seyircilerin de katılımıyla Aleyna Tilki yeni yaşını müthiş bir koro eşliğinde kutladı. Konserine devam eden Tilki, dansçılarıyla birlikte muhteşem bir şov sergiledi.


Advertisement