Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki İç Savaş

SMDK Türkiye Temsilcisi Hoca: "Rejim, krizin başlangıcından bu yana komşu ülkelere göç politikasını demografik baskı olarak kullandı" "ÖSO'ya İdlip ve Halep'te gerekli desteğin ulaşması halinde, rejimin kuşatma planı başarısız olacak.

13.11.2014 20:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, rejimin "krizin başlangıcından bu yana Suriyelileri komşu ülkelere göçe zorlama politikasını koz olarak kullandığını" söyledi.

Hoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep'te durumun bu kez farklı ve göçten daha büyük olduğunu belirterek, rejimin Halep'i tek başına kuşatma altına alma gücü bulunmadığından, IŞİD'le işbirliği yapmayı planladığını savundu.

Esed rejiminin, Halep'i Doğu Guta ve diğer bölgeler gibi kuşatma altına aldıktan sonra uygun siyasi süreci elde edip, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'deki planını uygulamayı hedeflediğini ifade eden Hoca, "Rejim, krizin başlangıcından bu yana komşu ülkelere göç politikasını demografik baskı olarak kullandı. Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim'in, 'Mülteciler ateş topu gibidir, komşu ülkeleri yakar' mantığına dayanarak baskı politikasıyla insanları göçe zorladılar" dedi.

Hoca, "ÖSO'ya İdlip ve Halep'te gerekli desteğin ulaşması halinde, rejimin kuşatma planı başarısız olacak. Aksi takdirde istenilmeyen bir durumla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.

"Rejim, sivilleri kuşatma politikası izliyor"

Lübnanlı uluslararası ilişkiler uzmanı ve siyasi danışman Ali Hüseyin Bakir de  "Rejim, BM ile siyasi pazarlık yapmak için güçlenmek amacıyla sivilleri kuşatma politikası  izliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakir ayrıca "rejimin, de Mistura'nın planını fırsat bilerek Halep'i kuşatmak istediğini, bunu başarırsa Suriye devriminin biteceğini" savundu.

Staffan de Mistura, 31 Ekim'de BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının ardından yaptığı açıklamada, Suriye'de barış planından bahsetmenin şu dönemde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin "eylem planı"nın olduğunu belirtmişti. Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin detay vermeyen Mistura, bu planın öncelikle Halep'ten başlatılabileceğini ve diğer bölgelere de örnek teşkil edebileceğini kaydetmişti.

De Mistura daha sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le görüşmüş, Esed'in, planın "dikkate alınıp incelemeye değer" olduğunu söylediği açıklanmıştı. ABD de planı desteklediğini duyurmuş, Özgür Suriye Ordusu Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Zahir es-Sakit ise bu haliyle söz konusu planı kabul etmeyeceklerini bildirmişti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement