Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki İç Savaş

ÖSO Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Sakit: "Mistura’nın planını ancak 4 şartın yerine getirilmesi durumunda kabul edebiliriz"

11.11.2014 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Zahir es-Sakit, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'de "çatışmaların dondurulması" planını bu haliyle kabul etmeyeceklerini belirtti.

Sakit, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Mistura'nın başta Halep olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinde çatışmaların dondurulmasına ilişkin planını ancak 4 şartın yerine getirilmesi durumunda kabul edebileceklerini" ifade etti.

Sakit, ÖSO'nun şartlarını, "Sivillere karşı kimyasal silah kullanan savaş suçluların teslim edilmesi, Esed rejiminin yanında çatışan mezhepçi terörist milislerin ülkeyi terk etmesi, hava saldırılarının durdurulması ve başta kadınlar olmak üzere rejimin hapishanelerindeki tutukluların serbest bırakılması" şeklinde sıraladı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura 31 Ekim'de BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de bir "barış planı"ndan bahsetmenin şu dönemde gerçekçi olmayacağını, bunun yerine kendisinin bir "eylem planı" olduğunu belirtmişti.

Daha önceki barış planlarının başarılı olamadığına dikkati çeken Mistura, Cenevre Bildirisi'nin geçerliliğini koruduğunu ama farklı bir metoda ihtiyacı olduğunu savunarak, "Belirli bölgelerde çatışmaları dondurabilirsek, lokal olarak buralarda politik süreci başlatabiliriz. Sonra da tedricen ulusal seviyede siyasi sürece ulaşabiliriz" demişti.

Sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin detay vermeyen Mistura, bu planın öncelikle Halep'ten başlatılabileceğini ve diğer bölgelere de örnek teşkil edebileceğini kaydetmişti.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dün Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'le bir araya gelmişti. Esed'in Halep'te güvenliğin sağlanmasına ilişkin Mistura'nın planının "dikkate alınıp incelemeye değer" olduğunu ifade ettiği bildirilmişti. - Halep

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement