Suriye'de Yeni Sınırları Rus Füzeleri Çizecek - Son Dakika
Dünya

Suriye'de Yeni Sınırları Rus Füzeleri Çizecek

Rusya'nın Suriye'de giriştiği hava operasyonları cephedeki denklemi değiştirdi. Esad, kara harekatına hazırlanıyor. Türkiye'ye de yeni bir göç dalgası başlayabilir.

07.10.2015 07:43  Güncelleme: 07:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Suriye'de giriştiği hava operasyonları cephedeki denklemi değiştirdi. Operasyonlar rejime toparlanma imkânı verirken İran, Lübnan Hizbullah'ı ve çeşitli ülkelerden buraya savaşmak için gelen Şii milisleri de yüreklendirdi. Bölgedeki Esad yanlısı Şii gruplar Tahran'ın izinde binlerce savaşçısını daha Suriye'ye gönderdi.

ESAD KARA HAREKATI HAZIRLIĞINDA

Zaman'ın ulaştığı diplomatik kaynaklar, Rus hava saldırılarında kayıp veren muhalif gruplarda ise moral-motivasyon kaybı yaşandığını aktarıyor. Suriye muhalefeti, Esad rejiminin bu şartlarda kendilerine karşı kapsamlı bir kara harekatı için hazırlıklar yaptığını aktarıyor. Bu kapsamda Esad'ın, ağır bombardımanının ardından Hama kırsalında yer alan El Ghab vadisine ve Humus'ta muhaliflerin elindeki son iki bölge olan Rastan ve Telbise ilçeleri etrafına asker ve tank sevk etmeye başladığı bildiriliyor.

Lazkiye-Hama- İdlib arasında yer alan El Ghab vadisi, rejimin kalesi olarak gördüğü Akdeniz kıyısındaki Lazkiye şehrine 45-50 kilometre uzaklıkta. Esad güçleri bu vadiyi tamamen ele geçirmeleri halinde Lazkiye-Hama-Halep hattında kesintisiz bağlantı kurmuş olacak.

TÜRKİYE SINIRINA YENİ GÖÇ DALGASI BAŞLAYABİLİR

Şam bu hamleyle muhaliflerin son derece stratejik bağlantı noktalarını da kesmeyi hedefliyor. El Ghab'ın ardından bir sonraki hedefin muhaliflerin hakimiyeti altındaki İdlib kenti olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Böyle bir saldırının da İdlib'den Türkiye sınırına yeni bir büyük göç dalgası başlatabileceği vurgulanıyor.

RUSYA VE İRAN'IN DESTEĞİYLE SON BİR HAMLE

Uzmanlara göre, Esad rejimi Hama-Humus-Lazkiye-Halep-İdlib-Kuneytra-Derave şehirlerini içine alan bir devlet kurmak istiyor. Zirve Üniversitesi'nden Ortadoğu Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Şam ve Akdeniz kıyısına sıkışan Esad rejiminin Rusya ve İran'ın desteğiyle son bir hamle yapıp kendine alan açmaya çalıştığı görüşünde.

Ancak Rusya'nın hava unsurları, İran ve Şii grupların kara unsurlarıyla destekleyeceği kara harekâtının Esad rejimine zaman kazandırsa da ülkenin tamamında muktedir kılmaya yetmeyeceğini, aksine ülkedeki bölünmeyi netleştireceğini vurguluyor: "Rus jetler ilk sortide muhalifler ile ABD'nin irtibat ve koordinasyonunu sağlayan gizli merkezi vurması Suriye üzerindeki küresel çarpışmanın şiddetleneceğine işaret ediyor."

"ESAD, RUSYA VE İRAN'IN DESTEĞİYLE NUSAYRİ DEVLETİNİN SINIRLARINI ÇİZİYOR"

Ankara Politikalar Merkezi Direktörü, Rusya uzmanı Hasan Kanbolat da Suriye'de beklenen bölünme sürecinin Rusya bombardımanıyla başladığını savunuyor. Esad rejiminin müttefiklerinin desteğiyle girişeceği kara savaşıyla muhalefeti Akdeniz kıyısından püskürtmeye çalışacağını belirtiyor: "Bu son savaş Suriye'deki grupların sınırlarını belirleyecek. Esad, Rusya ve İran'ın desteğiyle Lazkiye merkezli Nusayri devletinin sınırlarını çiziyor." (Kaynak: Zaman)

Suriye\'de Yeni Sınırları Rus Füzeleri Çizecek

Son Dakika Dünya Suriye'de Yeni Sınırları Rus Füzeleri Çizecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • ERBAA: ....OYLAR KESİNLİKLE AKP YE....AKP SAYESİNDE KADINLARIMIZ BAŞLARINI KAPATABİLİYOR,COCUKLARİMİZ DİNİNİ ÖĞRENİYOR... VATAN İÇİN, BAYRAK İÇİN, EZAN İÇİN KESİNLİKLE AKP....AKP OLMAZSA VATANİMİZ SURİYE GİBİ OLUR....SOLA OY VERİP GÜNAHA GİRME....CHP ,HDP Yİ DESTEKLİYOR HDP DE PKK YI DESTEKLİYOR ŞEHİTLER GELİYOR..SOLDAN UZAK DURUN İNANIN PİŞMAN OLMAZSİNİZ... AKP SEKSEN YILDA YAPİLMİYANLARİ ON YILDA YAPTI.. TERÖRÜ KENDİ SİLAHLARİMİZLA VURUYORUZ...TERÖRÜ BİTİRECEK OLAN PARTİ KESİNLİKLE AKP DİR.. 9 16 Yanıtla
  • rte: tamm can sende git esada selam dur 7 12 Yanıtla
  • türk : yeni kurulcak devletin ismine bakacak olursak dört devletli bir sifreli isim ortada 6 1 Yanıtla
  • BOZKURT: Her zaman ki gibi abd bir yanda rusya öbür yanda dünyayı şekillendirmeye devam ediyorlar. 6 0 Yanıtla
  • ÖNEMLİ ADAM: Hepsi gelsinler...hoş gelsinler, sefa bulsunlar, yesinler, içsinler, dileninler, ama rahat rahat bir köşede otursunlar...zararlik yapmasinlar....canlarim, cigerlerim benim 3 2 Yanıtla
  • zeki: Ağzından çıkana dikkat etki Yarınlar hep vardır. 1 2 Yanıtla

Advertisement