Sümela Manastırı'na Bayramda Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Yerel

Sümela Manastırı'na Bayramda Ziyaretçi Akını

Doğu Karadeniz'in gözde tarihi ve turistik yerlerinden Sümela Manastırı ve Ören Yeri, Ramazan Bayramı tatilinde 14 bin 300 ziyaretçiyi ağırladı.

21.07.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUNCAY BEKAR - Doğu Karadeniz'in gözde tarihi ve turistik yerlerinden Sümela Manastırı ve Ören Yeri, Ramazan Bayramı tatilinde 14 bin 300 ziyaretçiyi ağırladı.

Denizi, coşkun dereleri, karlı dağları, yaylaları, yeşilin binbir tonunu barındıran doğası, zengin tarihiyle dikkati çeken 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri durumunda. Uzungöl ve Sümela Manastırı ilgi gören mekanların başında geliyor.

Doğu Karadeniz'de Uzungöl'den sonra en fazla turist çeken tarihi Sümela Manastırı ve Ören Yeri, Ramazan Bayramı tatilinde de ziyaretçi akınına uğradı. Tarihi mekanı 4 günlük tatil süresince 14 bin 300 kişi ziyaret etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her mevsim turist çeken Doğu Karadeniz'in saklı bir cennet olduğunu ifade ederek, doğal güzelliği ile turistleri cezbeden yörede en fazla ilgiyi Uzungöl ve Sümela Manastırı'nın gördüğünü söyledi.

Ramazan Bayramı'nda güzel havanın da etkisiyle yerli ve yabancı turistlerin bu iki turizm merkezine adeta "akın ettiğini" belirten Kansız, 4 günde sadece Sümela Manastırı'nı 14 bin 300 kişinin ziyaret etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kansız, Sümela Manastırı ve Ören Yeri'ndeki ziyaretçi yoğunluğunun ileriki aylarda da devam etmesinin beklendiğini kaydederek, "Sümela Manastırı'nın yanı sıra Çaykara ilçesindeki doğa harikası Uzungöl ve diğer turizm ve doğa değerlerimiz her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Trabzon turizminin geldiği bu noktada turizm sektörümüzle el ele verip misafirlerimize hiçbir olumsuzluk yaşatmadan bu potansiyeli daha üst noktalara taşımaya çabalıyoruz" diye konuştu.

-Sümela Manastırı

Maçka ilçesi Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde ve vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda yer alan Sümela Manastırı, halk arasında "Meryem Ana" adıyla biliniyor.

"Meryem Ana" adına inşa edilen ve "Sümela" adını "siyah" anlamına gelen "melas" sözcüğünden aldığı söylenen manastırın isminin, bulunduğu koyu renkli Karadağlar'dan geldiği tahmin ediliyor. "Sümela" adı ayrıca buradaki siyah Hazreti Meryem tasvirinin rengine de bağlanıyor.

Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazma dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı biliniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sümela Manastırı'na Bayramda Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement