Süleyman Demirel 90 Yaşında - Son Dakika
Güncel

Süleyman Demirel 90 Yaşında

Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden eski Cumhurbaşkanı ve Başbakan Süleyman Demirel 90 yaşına bastı.

01.11.2014 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk siyasetinin yaşayan tarihi Süleyman Demirel, 90 yaşına bastı.

İşte Demirel'in hayat öyküsü...

1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin 9. cumhurbaşkanı, 1965-1993 yılları arasında da yedi farklı hükümette toplam 10 yıl 5 aylık bir süreyle başbakanlık yaparak Türk siyaset ve ekonomisine damgasını vuran Süleyman Demirel 90 yaşına bastı. Süleyman Demirel için bugün Ankara'da yapılması planlanan sürpriz doğum günü, Karaman Ermenek'te yaşanan maden faciası dolayısıyla iptal edildi.

1 Kasım 1924'te Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de doğan Süleyman Demirel, ilköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. Şubat 1949'da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde göreve başladı.

Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderilen Demirel, 1954 yılında Devlet Su İşleri Barajlar Dairesi Başkanlığı'na, 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne atandı. 1960-1962 yıllarında serbest müşavir ve mühendis olarak çalıştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin kuruluş döneminde öğretim görevlisi oldu.

SİYASETE ATILDI

Yıllar süren ağır, risk ve büyük başarılarla dolu siyasî yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başlayan Süleyman Demirel, yine bir kasım ayında, 28 Kasım 1964'te bu partiye genel başkan seçildi. Demirel, daha sonra kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükûmetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev aldı.1960'ların ikinci yarısı, Süleyman Demirel yönetimindeki Türkiye'nin büyük ekonomik başarılara imza atmasına ve kalkınmada İspanya ve Güney Kore örneği ile eşit noktaya geldiği dönem olarak tarihe geçti.

10 Ekim 1965 genel seçimlerinde Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren ve seçimlerde Adalet Partisi'nin tek başına iktidar olması üzerine Türkiye'nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kuran Süleyman Demirel 4 yıl süren bu hükûmetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 5 kez daha hükümet kurdu.

ASKERİ YÖNETİM TARAFINDAN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Süleyman Demirel başta teröristlere karşı mücadele ve asayiş olmak üzere sorunlara sivil ve TBMM içinde çözüm bulunmasına yönelik tüm çabalarına karşın 12 Eylül 1980'de gerçekleşen askerî müdahale üzerine görevden uzaklaştırıldı ve yedi yıl yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987'de yapılan halk oylaması ile siyasî yasaklar kaldırılınca Süleyman Demirel 24 Eylül 1987'de Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı'na seçildi. 29 Kasım 1987'de yapılan genel seçimlerde Isparta milletvekili olarak yeniden TBMM'ye girdi. 20 Ekim 1991'de yapılan genel seçimler sonrasında Doğru Yol Partisi ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin oluşturduğu 49. Hükûmet'te başbakan olarak görev aldı.

CUMHURBAŞKANI OLMASI

16 Mayıs 1993'te, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel, 16 Mayıs 2000 günü görev süresini tamamlayarak cumhurbaşkanlığından ayrıldı. 1948 yılında Nazmiye Hanımla evlenen Süleyman Demirel geçtiğimiz günlerde doğduğu topraklarda kurulan müze ve hizmet amaçlı külliyenin açılışını gerçekleştirmişti.

Süleyman Demirel 90 Yaşında
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Süleyman Demirel 90 Yaşında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • SİDRET'ÜL MÜNTEHENA.......?: ŞİMDİ EFENDİM O GÜÇLÜ OSMANLI İMPARATORLUĞU NİÇİN DAĞILDI. . . TEK SEBEBİ NEYDİ. . . NUR-CİN DEDİKİ; BEN BU AZINLIKLARA İŞ, AŞ, EKMEK, VERMİYECEĞİM, ACLARINDAN GEBERSİNLER. . . TÜRKİYE'DE YÜZYILLARDAN BERİ KÜRTLER'E İŞ, AŞ, EKMEK VERMİYOR KÖTÜLÜK YAPIP ÖLDÜRÜYOR. . . '' HER DEVLET KENDİ VATANDAŞINA-AZINLIĞA-İŞ, AŞ, EKMEK VERMEK ZORUNDADIR. . . KÖTÜLÜK YAPMAMAK ZORUNDADIR '' İMZA. . . SİDRET'ÜL MÜNTEHENA. . . . . . . ? 1 0 Yanıtla
  • DEVLET MELEK ASKER..........?: BATI AB ADAYLIĞINI BİTİRİP MÜZAREKELERİ ASKIYA ALACAK. . VE MİLİS'E İYİLİK YAPIN DİYECEK. . . TÜRKİYE İŞİD VEYA TALİBAN'I KULLANIP AB VEYA ABD'DE TERÖR EYLEMİ YAPACAK. . . NATO İŞİDE SAVAŞ AÇACAK. . . DAHA SONRA İŞİDLE, TALİBANLA ANLAŞTIĞI GİBİ ANLAŞIP MİLİSE BU ANLAŞMA ÖRNEK TEŞKİL EDECEK. . . K. İRLANDA VE KATALANLAR CABASI OLCAK. . . AB MİLİSE İYİLİK YAPIN DİYİNCE TÜRKİYE'NİN İŞİD VE TALİBANDA PARMAĞI OLDUĞUNU MEDYADA GÖRECEĞİZ. . . ARTIK BUNDAN SONRA DERİN DEVLETTE ADAM KALIR MI BİLEMEM. . . TÜRK DERİN DEVLETİNDE BİR ÇOK ÖLÜM OLACAK. . . TAHMİNLER BÖYLE. . . ? 1 0 Yanıtla
  • DEVLET MELEK ASKER..........?: ve demirel ölür. . . ab milise iyilik yapın der. . . işid batıda eylem yapar. . . ve demirel ölür. . . . görüntüler maalesef böyle. . . . . . . . . . . ? 1 0 Yanıtla
  • İstanbul Çekmeköy İESK İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonu
    18:20 İstanbul Çekmeköy İESK İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonu

    Karabük'te düzenlenen İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonası'nda İstanbul Çekmeköy İESK, final maçında Denizli Yukatel İESK'yi yenerek şampiyon oldu. İstanbul temsilcisi, müsabakayı 3-0 kazandı.

  • Türkiye ve Yunanistan Ortak Prodüksiyonu Romeo ve Juliet'in Biletleri Satışa Çıktı
    18:19 Türkiye ve Yunanistan Ortak Prodüksiyonu Romeo ve Juliet'in Biletleri Satışa Çıktı

    Türkiye ve Yunanistan'ın ortak prodüksiyonu Romeo ve Juliet'in 19 Nisan'da Ankara'da yapılacak prömiyerinin biletleri satışa sunuldu. William Shakespeare'in ölümsüz eseri, DT ve Yunanistan'dan sanatçıların bir araya geldiği projeyle Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Eser, Egeli komşular arasındaki derin bağları ve ortak insani değerleri vurgulayarak barış, anlayış ve işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısında Ali Koç'un İstifası Reddedildi
    18:19 Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısında Ali Koç'un İstifası Reddedildi

    İstanbul'da gerçekleştirilen Kulüpler Birliği Vakfı Toplantısı'nda, Ali Koç'un istifası ana gündem maddesi oldu. Toplantıya katılan 18 kulübün 15'i, Ali Koç'un istifasını reddederek başkanlık görevine devam etmesine karar verdi.

  • CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın iftar programı engellendi
    18:19 CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın iftar programı engellendi

    Balıkesir'de CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Akın'ın kent meydanında yapacağı iftar programının, AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz tarafından engellenmeye çalışıldığı iddia edildi. CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı ve CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, iftar programının yapılacağı alana gelerek Yücel Yılmaz'a tepki gösterdi.

  • Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde kulüp hükmen mağlup sayıldı
    18:18 Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde kulüp hükmen mağlup sayıldı

    Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde 2. Amatör Küme Ereğli Grubu'nda oynanan bir karşılaşmada cezalı futbolcu oynatan kulüp, hükmen mağlup sayıldı. Zonguldak Futbol Disiplin Kurulu, yapılan itirazı kabul ederek kararını oy birliğiyle verdi. Cezası bitmeden müsabakada oynatılan oyuncu nedeniyle Cumaspor, 3-0 hükmen mağlup sayıldı ve oyuncuya 8 maç daha ceza verildi. Ayrıca, Cumasporlu Yönetici Ümit Üstün'e de 60 gün hak mahrumiyeti cezası verildi.

  • İnegöl'de toprak taşıyan kamyon alev alev yandı
    18:18 İnegöl'de toprak taşıyan kamyon alev alev yandı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, toprak taşıyan bir kamyonun motor kısmından çıkan dumanlar nedeniyle alev aldığı anlar kameraya yansıdı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

  • Bingöl'de çocuklar ve aileleri Gazze'ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi
    18:16 Bingöl'de çocuklar ve aileleri Gazze'ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi

    Bingöl'ün Solhan ilçesinde çocuklar ve aileleri, İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Gazze'ye destek yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşte çocuklar İsrail'e tepkilerini pankartlarla gösterdi. Katılımcılar, Gazze'nin Filistin'in insanlık meselesi olduğunu vurgulayarak İsrail'in binlerce insanı katletmesine tepki gösterdi.

  • İstanbul'da Kaçak Yolla Getirilen 100 Bin Adet Tıbbi Sülük Ele Geçirildi
    18:15 İstanbul'da Kaçak Yolla Getirilen 100 Bin Adet Tıbbi Sülük Ele Geçirildi

    İstanbul'da kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekipleri ve Arnavutköy İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bir otelde yapılan operasyonda, Türkiye'ye kaçak yolla getirilen 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi. Operasyon sonucunda yakalanan 2 şahsa 2 milyon lira ceza kesildi.

  • Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Sancaktepe mitinginde konuştu: (2)
    18:13 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Sancaktepe mitinginde konuştu: (2)

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü sandığa gidileceğini belirterek, "Bu sefer şehrimize ve ilçemize hizmet edecek, eser üretecek, 7 gün 24 saat hizmetimizde olacak yerel yöneticileri belirleyeceğiz.

  • Japonya, Filistinli Mültecilere Yardımları Sürdürmek İçin Düzenlemeler Yapıyor
    18:13 Japonya, Filistinli Mültecilere Yardımları Sürdürmek İçin Düzenlemeler Yapıyor

    Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) yardımlarını sürdürmek için son düzenlemeleri yaptıklarını ve süreci hızlandırmak istediklerini söyledi. Kamikava, başkent Tokyo'daki basın toplantısında, Filistinli mültecilere destek konusunda UNRWA'nın uluslararası toplumda yaygın kabul gören vazgeçilmez role sahip olduğunu vurguladı.


Advertisement