Sosyal-İş Sendikasıyla Uluslararası Af Örgütü Arasında Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı - Son Dakika
Güncel

Sosyal-İş Sendikasıyla Uluslararası Af Örgütü Arasında Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı

İş Sendikası, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine dayanarak 21 çalışanı bulunan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi ile yeni dönem toplu iş sözleşmesine imza attı.

11.04.2014 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İş Sendikası, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine dayanarak 21 çalışanı bulunan Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi ile yeni dönem toplu iş sözleşmesine imza attı. Törene katılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Bugün imzalanan toplu iş sözleşmesi, 12 Eylül mirası sendikal yasaklar ve barajlara ve bu yasak ve barajların bugünkü temsilcisi AKP hükümetine rağmen atılmış önemli bir adımdır" dedi.

DİSK'e bağlı Sosyal-İş Sendikası ve UAÖ Türkiye Şubesi arasında saat 11.00'de toplu iş sözleşmesi töreni düzenlendi. UAÖ'nün Beyoğlu'ndaki ofisinde düzenlenen törene DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Sosyal-İş Sendikası Başkanı Metin Ebetürk, UAÖ Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Müzeyyen Nergiz ve UAÖ Türkiye Şubesi çalışanları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Anayasanın 90. Maddesi'ne dayanarak, uluslar arası sözleşmelerin doğrudan uygulanması için adım atıyoruz. Örgütlenme, toplu pazarlık ve grev haklarımızı, sendikal yasaları ve yasakları aşarak doğrudan uygulamak için girişimlerde bulunuyoruz. Sendikal barajları yıkarak toplu sözleşme hakkımızı, üyelerimizden aldığımız güçle yaşama geçiyoruz. İşte bugün de Sosyal-İş Sendikamız, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ile yeni dönem toplu iş sözleşmesini 6356 Sayılı Yasaya göre değil ILO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmelerine dayanarak imza altına alıyor. Bu toplu iş sözleşmesi için Sosyal-İş Sendikamız, yetkisini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan değil Uluslar arası Af Örgütü'nde çalışan üyelerinden aldı. İşkolu ve işyeri barajı ile bakanlıkça yetkilendirme şartlarını bir kenara koydu, üyelerinden aldığı güç ve yetkiyle toplu iş sözleşmesi masasına oturdu. Evrensel insan hakları için mücadele eden Uluslar arası Af Örgütü Türkiye Şubesi de, örnek bir tutum alarak, bu özgür ve gönüllü toplum pazarlık sürecine de taraf oldu. Bugün imzalanan toplu iş sözleşmesi, 12 Eylül mirası sendikal yasaklar ve barajlara ve bu yasak ve barajların bugünkü temsilcisi AKP hükümetine rağmen atılmış önemli bir adımdır" dedi.

Türkiye'deki standart mevzuatın uluslararası standarttan çok uzak olduğunu belirten UAÖ Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Müzeyyen Nergiz, "Geçen yıl içerisinde Türkiye'deki mevzuatın uluslar arası standartlara ulaşması için bir imza kampanyası başlattık ve 30 bine yakın imzayı bakanlığa gönderdik. Ancak maalesef Türkiye'deki standart mevzuat uluslar arası standartlara ulaşmaktan çok uzak. Dolayısıyla biz bu toplu sözleşme görüşmelerine başlarken ve sürdürürken Türkiye'deki bu kısıklı mevzuatı değil uluslararası standartları göz önünde bulundurarak yaptık. Bu konuda UAÖ olarak çalışma şartlarının uluslararası standartlara getirilmesi için desteğimizi sürdüreceğiz. Bugün imzalayacağımız sözleşmenin bu mücadeleye önemli katkı yapacağını umuyor ve biliyorum" diye konuştu.

Sosyal-İş Sendikası Başkanı Metin Ebetürk de "UAÖ'yle imzalayacağımız bu sözleşmede her ne kadar ilk defa kazanılan haklar olsa da Türkiye'de önemli bir hakka adım atıyoruz. Hakkı kazanmak için adım atıyoruz. Sendikamız 6356 sayılı yasaya bağlı kalmaksızın anayasanın 90'ıncı maddesine atıf yaparak ondan aldığı güçle Türkiye'nin daha önce imzalamış olduğu ILO'nun 87 sayılı örgütlenme ve 98 sayılı toplu sözleşme hakkının geliştirilmesi ve korunmasına ilişkin sözleşmelerden güç alarak bu toplu sözleşmeleri imzalıyoruz. Bu nedenle de son derece gururluyuz. Türkiye de sınıf mücadelesinin yolunu açıcı sendikal mücadelenin azmini yüceltici bir toplu sözleşmeyi imzalamak için bir aradayız. Bundan dolayı çok mutluyuz" açıklamasında bulundu.

Açıklamaların ardından 21 çalışanı bulunan UAÖ'yle Sosyal-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İmzalanan belgelerin bir örneğinin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gönderileceği öğrenildi.

(BB) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sosyal-İş Sendikasıyla Uluslararası Af Örgütü Arasında Toplu İş Sözleşmesi İmzalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement