Somalı Madencilerin Tazminat Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Somalı Madencilerin Tazminat Tepkisi

Somalı Madencilerin Tazminat Tepkisi

Somalı madencilerin tazminat tepkisi Manisa'nın maden faciasıyla sarsılan Soma İlçesinde, Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan 2 bin 381 madencinin tazminatlarının, bugünden itibaren dört taksitte TMSF tarafından ödeneceği açıklandı.

05.06.2015 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Somalı madencilerin tazminat tepkisi

Manisa'nın maden faciasıyla sarsılan Soma İlçesinde, Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan 2 bin 381 madencinin tazminatlarının, bugünden itibaren dört taksitte TMSF tarafından ödeneceği açıklandı. Tazminatların taksitler halinde ödenecek olması işçilerin tepkisine neden oldu. Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ise bugün öğle saatlerinde Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'nde bu konuda bir toplantı yapılıp, bazı pürüzlerin giderilip, imzalar atılacağını ardından da toplam 5 milyon TL civarında bir paranın hesaplara yatmaya başlayacağı bilgisinin kendilerine geldiğini aktardı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği Eynez bölgesindeki ocak ile Atabacası ocağında çalışan toplam 2 bin 831 maden işçisinin sözleşmeleri 1 Aralık 2014 itibariyle feshedildi. Madenciler işsiz kaldıklarını İŞKUR'dan gelen SMS'le öğrendi.

Bir gecede mesajla işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatlarını alamayınca Ankara'ya yürüdü, Soma'da günlerce oturma eylemi yaptı. Geçen 3 Nisan'da TBMM'de kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısına eklenen maddeyle, yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait malların TMSF tarafından el koyma ya da takip yoluyla satışından elde edilen gelirlerin, öncelikle söz konusu şirketlerde çalışmış olan işçilerin hak ettikleri kıdem tazminatları ve diğer ücret alacakları ödemesinde kullanılmasına karar verildi.

Ödemeleri, TMSF tarafından söz konusu çalışanların hesaplarına yatırılmasına da karar verildi. Bu maddenin Soma'da işsiz kalan 2831 maden işçisini de kapsama madencileri umutlandırdı. 6 aydır kıdem tazminatlarını alamayan işçilerin bekleyişi sürerken Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, dün (Çarşamba) sosyal medya hesabından Somalı maden işçilerinin kıdem tazminatlarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından bugün itibariyle hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Vali Bektaş'ın bu açıklaması üzerine tazminatlarını alacak olmanın sevicinciyle 50 kadar işçi Maden-İş Sendikası Soma Şubesi önünde toplanırken, bazı işçilerde bankalarda beklemeyi tercih etti. Ancak, tazminatların dört taksit halinde saat 17.00'den sonra hesaplara yatırılacağı öğrenildi. Bunun üzerine işçiler evlerin dönmek zorunda kaldı.

TAZMİNATLARIMIZIN TAMAMINI İSTİYORUZ

Maden işçileri tazminatların dört taksit halinde ödenecek olmasına tepki gösterdi. AK Parti milletvekillerinin 3 ay önce Soma'ya gelip tazminatların tek kalemde ödeyeceğini söylediğini ancak bu sözlerin tutulmadığını belirten maden işçilerinden Sami Yavuz, Bugün duyduk ki, tazminat için ilk adım attıldı. Ama yine de bizi tatmin etmedi. Çünkü bizler, tazminatlarımızı taksitle değil tamamını istiyoruz. Kesinlikle taksitle ödenmesini kabul etmiyoruz. Mağdur durumdayız. Zaten 6 aydır beri işsiziz ve işsizlik maaşıyla geçiniyoruz. İşsizlik maaşı ödemesi de zaten bu ay itibariyle bitti. Bundan sonra önümüzü göremiyoruz. Bizler çerez parası istemiyoruz. Hakkımız olan tazminatımızı hiç olmazsa ikiye bölsünler. Zaten, birçoğumuzun borcu, kredi ödemesi ve ev kirası var. 4 aydır evimin kirasını ödeyemedim. Birikmiş kiram bin 500 lira. Kıdem tazminatımın ödenecek olan ilk taksidi ise bin 500-2 bin lira arasında bir rakam. Bununla kiramı mı yoksa esnafa olan borcumu mu ödeyeyim Elektrik, su faturalarım ne olacak Zaten 6 aydır 800 lira gibi bir işsizlik maaşıyla kıt kanaat geçindik. 6 aydır tazminatlarımız alamadık. Bunun faizi ne olacak diyerek, tepkisini dile getirdi.

SADAKA DEĞİL, ALIN TERİMİZİ İSTİYORUZ

Herkesin borcu olduğunu ve 6 aydır tazminatlarını almayı beklediklerini belirten bir başka maden işçisi İsmail Acar ise Seçimden sonra bu para ödenecek mi, hiç kimsenin bilgisi yok. Kandırma amaçlı bin 500 lira bir para ilk taksit olarak ödenecek. Milleti kandırmaya çalışıyorlar. Tazminatların tamamını yatırılmasını istiyoruz. Sadaka değil alın terimizi istiyoruz diye konuştu.

TAZMİNATLAR TAKSİTE BÖLÜNECEK

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, işçilerin probleminin çözülmesi bakımından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından söz konusu maden şirketi adına ödeme yapılıp, daha sonra şirketten tahsilini arzu etiklerini belirtip, Ancak, öyle bir düzenleme yoktu dedi.

Sonra Torba yasa ile bu konuda yasal bir düzenleme yapıldığına dikkati çeken Kaymakam Atçı, şunları söyledi

TMSF tarafından ödenmesi ile ilgili bir düzenleme oldu. TMSF ise şirketin bir takım mallarını idare ediyor. Duyduğum kadarıyla satış işlemlerini yapmaya çalışıyordu. Tabi satış işlemleri ne derece oldu bilemiyoruz. Bu konuda, valimiz ve milletvekillerimizle de görüşmelerimiz sürüyordu. Bugün itibariyle bize TMSF tarafından bu tazminatların ödeneceği ile ilgili bilgi geldi. Sabah konuyu tekrar takip ettik. Ankara'da Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'nde bu konuda öğlen saatlerinde bir toplantı olacak. Bu toplantıda bazı pürüzler var, onlar giderilip, imzalar atılıp, bugün o toplantıdan sonra toplam 5 milyon civarında bir paranın hesaplara yatmaya başlayacağı bilgisi geldi. Diğer gelen bir bilgi ise işçilerin tazminatlarının yüzde 10'u ödenecek, diğer kısımları daha sonra ödenecek. Daha netleşmedi bu konu da. Bizim arzumuz işçi arkadaşlarımızın alacak oldukları tazminatların tümünün bugün ödenmesi. Bunu talep ediyoruz.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Somalı Madencilerin Tazminat Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement