Soma Faciası Davasında, 45 Sanık, 52 Gün Sonra Tekrar Hakim Karşısında (2) - Son Dakika
Güncel

Soma Faciası Davasında, 45 Sanık, 52 Gün Sonra Tekrar Hakim Karşısında (2)

Soma Faciası Davasında, 45 Sanık, 52 Gün Sonra Tekrar Hakim Karşısında (2)

Menfaat ÇATIŞMASI OLABİLECEĞİ GEREKÇESİYLE ERTELENDİ Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın tekrar hakim karşısına çıktığı davanın duruşması, tutuklu sanıklarının yerlerini almasının ardından, mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından başlatıldı.

15.06.2015 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Menfaat ÇATIŞMASI OLABİLECEĞİ GEREKÇESİYLE ERTELENDİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 45 sanığın tekrar hakim karşısına çıktığı davanın duruşması, tutuklu sanıklarının yerlerini almasının ardından, mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından başlatıldı.

İlk olarak, askerde oldukları için geçen duruşmaya katılamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz'ın ifadeleri alındı. Maden Mühendisi Necati Karadeniz, madende emniyet ekibinde çalıştığını ve görevinin emniyetteki eksiklikleri gidermek olduğunu, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Vardiya amiri Hilmi Kazık'a bağlı olarak çalıştığını anlatan Necati Karadeniz, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın maden ocağıyla ilgili bazı sorularına "Bilgim yok" cevabı verince ailelerin tepkisini çekti. Mahkeme Başkanı'nın sabit sensörlerle gaz ölçüm defterlerindeki bilgilerin birbirini tutmadığını belirtip bunun nedenini sorması üzerine de Necati Karadeniz, "Bu durum ölçüm yapılan yerlerin farklı olmasından kaynaklanıyor. Sonraki vardiyada görev yapıyordum, madene geldiğim zaman kötü haberi aldım. Üzerimi değiştirdim, ocağa girdik. 15 metre ilerleyebildik, yoğun duman vardı ve çıktık. Ardından temiz hava tarafından girdik, ancak orada da yoğun duman olduğu için geri çıktık. Temiz hava ile pis hava yönünün değiştirilmesinin ardından yardım için madene indik" dedi.

Ocakta hazırlık işlerinden sorumlu olan maden teknikeri Harun Yılmaz da ifadesinde, suçlamaları kabul etmedi. İşçilerin hangi bacada çalışacağından ve malzeme tedariğinden sorumlu olduğunu söyleyen Harun Yılmaz, hakkında isnat edilen suçlardan üretim zorlamasını hiçbir zaman yapmadığını, acil durumlara karşı hiçbir tatbikat eğitimi almadığını, olay günü de madene hiç girmediğini söyledi.

DURUŞMA ERTELENDİ

İki tutuksuz sanığın ifadesinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, aynı avukatların müdafiliğini yaptığı birkaç sanığın arasında menfaat çatışması olduğunu ve tek bir sanığı savunmaları gerektiğini söyledi. Bunun üzerine avukatlar ve sanıklar mahkemeden ek süre talep etti. Talebi kabul eden Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı, müdafilik konusunda beyanda bulunulması için 16 Haziran saat 09.00'a ertelendi. Duruşmanın ertelenmesi, salondaki ailelerin tepkisine neden oldu. Bazı aileler tepkilerini, "Biz 100 kilometre yoldan geldik, bunların keyiflerini mi bekleyeceğiz. Yazıklar olsun, vicdansızlar" sözleriyle dile getirdi.

ZEYNEL BALKIZ SON KEZ AVUKAT OLARAK KATILDI

Bu arada Manisa Barosu Başkanı olarak Soma Davasını başından beri takip eden ancak son seçimlerde MHP'den Manisa Milletvekili seçilen Zeynel Balkız, avukat olarak son kez duruşmaya katıldı. Bundan sonra milletvekili olarak duruşmayı takip etmeyi sürdüreceğini söyleyen Zeynel Balkız, "Bugünkü duruşmada daha önceden ifadesi alınamayan iki sanık vardı. Bunlardan birisi madendeki emniyet görevlisi, diğeri ise gaz ölçüm kontrol mühendisiydi. Bunların ifadeleri tamamlandıktan sonra daha önceki celsede müdahil vekillerince iddia edilen bir husus vardı. Sanıklar arasında menfaat çatışması olduğu belirtilmişti. 45 sanığın arasında menfaat çatışması olduğundan dolayı aynı avukatın menfaat çatışması olanlara vekil olamayacağı, bugün mahkemece karara bağlandı. O itirazın kara bağlanması ile de mahkeme aralarında menfaat çatışması olan sanıklara, aynı avukatın vekil olamayacağını ve avukatın hangi sanığın vekili olmak istediğini sordu. Hem sanıklar hem de avukatları süre istedi. Bu sürede avukat tutma işlemlerinin tamamlanması için dava yarına ertelendi. Bu dava yarına ertelenmeyebilirdi. Manisa Barosu'ndan avukat istenebilir ve hemen avukat atanabilirdi. Ancak sanıklar süre isteyince, dava yarına ertelendi" dedi.

Davada çarpaz sorgulama yapılacağını da ifade eden Balkız, "Yarın çapraz sorgu var. Çapraz sorguda hem sanık avukatları tarafından, hem de müşteki avukatları tarafından sorgu yapılacak. Savcı da soruşturmanın daha iyi anlaşılması için çapraz sorguya katılacak. Hem savcı, hem sanık vekilleri hem müşteki vekilleri sanıklara çapraz sorgu ile soruları sorarak olayın aydınlatılmasına çalışılacak. Biliyorsunuz davanın kamu ayağı eksikti. Bunu üzerinde duruyoruz. Bu büyük bir eksikliktir. Halen kamu görevlilerini göremiyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kendi personelleriyle ilgili soruşturmaya izin vermediler. Bu eksiklik giderilmediği müddetçe adil yargılamadan bahsedilemez. Şu anda her iki bakanın durumu suç işleyen kamu görevlilerini koruyan, kollayan ve saklayan pozisyondadır. Bu bakımdan yeni bir suç işlemektedirler. Bu görevi kötüye kullanmaktır. Görevini kötüye kullanan bakanların gideceği yer Yüce Divan'dır. Yüce Divan yolu açılacak. Yemin ettikten sonra TBMM'de her iki bakanla ilgili soruşturmaya izin verilmemesiyle ilgili eylemlerinden dolayı biz gerekli mücadeleyi vereceğiz" dedi.

Duruşmayı takip edenlerden HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, "Bugünkü duruşmada müdahil avukatların yaptıkları talebin kabul edilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu anladık. Mahkemede bu açıdan şu ana kadar kusur yok. Bu adaletin hemen çıkacağı anlamına gelmiyor. Türkiye'deki yargılama sisteminin çok uzun süren bir sistem. Bu 10 günün sonunda bir karar öncesine geleceğini anlıyoruz. Madenci ailelerin tepkilerini anlayışla karşılamak gerek. Çünkü onlar sürenin uzamasına sebep olan her şeyi adaletin geç tecelli etmesi olarak görüyorlar. Eğer mahkeme üzerinde siyasi bir baskı oluşmaz ise şu an için madencilerin taleplerinin öne çıktığı bir seyir izlemekte olduğuna dair bir izlenim ediniyoruz" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, "Usule yönelik bir ara verme söz konusu. Davanın seyrini olumsuz yönde etkileyecek bir durum olarak görmüyorum" dedi. Duruşmaya, CHP'den, Parti Meclisi toplantısından dolayı sadece yeni seçilen Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer temsil etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma Faciası Davasında, 45 Sanık, 52 Gün Sonra Tekrar Hakim Karşısında (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement