Soma Davası Sanıklarının İfadeleri Segbis ile Alınacak - Son Dakika
Güncel

Soma Davası Sanıklarının İfadeleri Segbis ile Alınacak

Soma Davası Sanıklarının İfadeleri Segbis ile Alınacak

Manisa Soma'daki maden faciasının en önemli sanıkları olan ve İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde yatan 8 sanığın ifadelerinin 13 Nisan tarihindeki ilk duruşmada ifadelerinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) Sistemi ile alınacağı bildirildi.

04.04.2015 18:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Soma'daki maden faciasının en önemli sanıkları olan ve İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde yatan 8 sanığın ifadelerinin 13 Nisan tarihindeki ilk duruşmada ifadelerinin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) Sistemi ile alınacağı bildirildi. Geçen 13 Mayıs'ta 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle dünyanın gündemine oturan Soma'daki maden kazası davasının ilk duruşmasına az bir zaman kala yeni bir gelişme yaşandı. 13 Nisan'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ve kesintisiz 10 gün sürmesi beklenen davanın ilk duruşmasında, daha önce bizzat mahkemeye katılarak ifade verilmesi beklenen İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'ndeki 8 sanığın, yeni bir karar ile SEGBİS ile ilk duruşmada ifadelerinin alınmasına karar verildi.

Adalet Bakanlığı'nın 19 Mart tarihli bir uyarı yazısı ile verilen bu kararla ilgili bir açıklama yapan Manisa Barosu Eski Başkanı ve mağdurların vekili avukat Zeynel Balkız, "Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart tarihli bu kararında gerekçe olarak, sanıkların sorgulanmaları sırasında en kısa ve adil yargılamaya uygun olarak hakim karşısına çıkarılabilme ilkesi ve aynı zamanda Yeni Şakran'dan Soma üzerinde Akhisar'a kadar devam edecek olan yol süreci içerisinde herhangi bir trafik kazası veya olumsuz hadisede sanıkların zarar görmemeleri, herhangi bir adli vakanın oluşmaması düşüncesi ile bu sanıkların SEGBİS sistemi ile cezaevinden sorgulanmalarının yapılması konusunda bir karar vermiştir. Bu karar tartışılabilir. Ama SEGBİS sisteminin ülkemizde yaygınlaştırılmaya çalışılması ve zaman zaman yoldaki trafik kazaları gibi elim hadiselerde sanıkların henüz sorgulanamadan, yargılanamadan hatta yanarak vefat etmeleri gibi Türkiye acı olaylar yaşadı. Bunları önlemek bakımından mahkeme veya böyle bir olayla karşılaşmamak bakımından böyle bir karar verildiğini görüyoruz. Şuanda sanıklar Aliağa Yeni Şakran Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile ekran üzerinden sorgulama yapılacaklar. Böylece mahkemeye getirilmemiş olacaklar" diye konuştu.

"EK SAVUNMA YAPMALARINI TALEP ETTİK"

Akhisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dün (Cuma) itibariyle müşteki vekili, şehit ailelerin temsilcisi olarak bir dilekçe verdiklerini vurgulayan Avukat Balkız, "Bu dilekçemizde yargılamanın daha önceki teknik boyutunu anlattığımız üzere, 'İhmali davranış sonucu ölüme sebebiyet verme' suçundan da sanıkların ek savunmalarının alınmaları ve yargının bu tarzda yapılmasını talep ettik. Yani Türk Ceza Kanunu 83/3 maddesi gereğince cezalandırılmaları konusunda da ek talepte bulunduk" diye konuştu.

"MÜFETTİŞLERE HALA SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ"

Avukat Balkız, Soma maden kazasındaki bilirkişi raporlarında kusuru bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki müfettişlerin yargılanması için hala izin çıkmadığına da dikkati çekti. Balkız şöyle devam etti:

"Geçen hafta içerisinde hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na hem de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na şehit madencilerin ailelerinin temsilcileri olarak iki dilekçe sunduk. Bu dilekçelerimizin amacı şudur: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, burada suçlu ve kusurlu görünen kamu personeli müfettişlerinin yargılanmaması noktasında bir karar vermişti. Ancak elimizde bulunan Danıştay 1. Dairesi'nin 4 Aralık 2014 tarihli kararıyla bakanlığın bu kararı kaldırılmıştır. Yani Danıştay Bakanlığa diyor ki 'Sen bir ön inceleme ile bilirkişi raporunda sayılan gerekçe ve nedenlerden dolayı bu müfettişler ile kamu personeli hakkında bir ön rapor hazırla. Buna göre bu kişilerin yargılanmasını önüne aç.' Ama biliyorsunuz, 24 Aralık'tan bugüne kadar geçen yaklaşık 4 aylık bir süre içerisinde bakanlığın adım atmadığını gördük. Bunun yanında bilirkişi raporunda suçlu ve kusuru olarak gösterilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürü (MİGEM) Sadi Civelekoğlu ve aynı zamanda Türkiye Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş'ta asli kusurlu olarak görülüyor. Aynı zamanda MİGEM'in müfettişleri de asli kusurlu olarak görülüyor. Bunlarla ilgili olarak ta bugüne kadar herhangi bir soruşturma izni verilmedi. Biz her iki bakanlığa dilekçe ve talepte bulunarak, bu isimlerin ve ismini bilmediğimiz 2010 yılından beri görev yapan müfettişlerin acilen haklarında soruşturma izni verilmesini talep ettik. Dilekçelerimizin dün itibariyle bizzat bakanlığın eline geçtiği bize kargo şirketi tarafından iletildi. En kısa zamanda bunlar hakkında ilgili bakanlıklarca soruşturma izni verilerek bu kişilerinde soruşturmaya dahil edilmesini bekliyoruz. Çünkü daha önceden görüştüğüm Soma Cumhuriyet Başsavcımız da 'Bakanlıktan talepte bulunduk. Bakanlık izin vermeyince biz bir şey yapamıyoruz. Soruşturma başlatamıyoruz' beyanın da bulunmuştu. Savcının bu beyanını da dikkate alarak bu dilekçeyi her iki bakanlığa sundum. En kısa zamanda soruşturmanın başlatılması için gerekli iznin verilmesini bekliyorum. Eğer her iki bakanlık soruşturma izninin verilmemesi konusunda direnç gösterirse suç işlemiştir ve suç işlemeye devam etmektedir. Çünkü bilirkişi raporları ile kabahatliliği ve kusurluluğu belirgin olan kamu görevlilerinin hakkında soruşturma izni verilmemesi adil yargılamaya müdahaledir. Hukuka müdahaledir. Bu devletin hukuk devleti olduğundan bahsedilemez. Adil bir yargılama için her iki bakanın duyarlılık göstermesini ve son şehit aileleri adına yazdığımız dilekçelere kulak vermelerini istiyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma Davası Sanıklarının İfadeleri Segbis ile Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bingöl'de çocuklar ve aileleri Gazze'ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi
    18:16 Bingöl'de çocuklar ve aileleri Gazze'ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi

    Bingöl'ün Solhan ilçesinde çocuklar ve aileleri, İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Gazze'ye destek yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşte çocuklar İsrail'e tepkilerini pankartlarla gösterdi. Katılımcılar, Gazze'nin Filistin'in insanlık meselesi olduğunu vurgulayarak İsrail'in binlerce insanı katletmesine tepki gösterdi.

  • İstanbul'da Kaçak Yolla Getirilen 100 Bin Adet Tıbbi Sülük Ele Geçirildi
    18:15 İstanbul'da Kaçak Yolla Getirilen 100 Bin Adet Tıbbi Sülük Ele Geçirildi

    İstanbul'da kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekipleri ve Arnavutköy İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bir otelde yapılan operasyonda, Türkiye'ye kaçak yolla getirilen 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi. Operasyon sonucunda yakalanan 2 şahsa 2 milyon lira ceza kesildi.

  • Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Sancaktepe mitinginde konuştu: (2)
    18:13 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Sancaktepe mitinginde konuştu: (2)

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü sandığa gidileceğini belirterek, "Bu sefer şehrimize ve ilçemize hizmet edecek, eser üretecek, 7 gün 24 saat hizmetimizde olacak yerel yöneticileri belirleyeceğiz.

  • AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Niğde'de esnaf ziyaretinde bulundu
    18:11 AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Niğde'de esnaf ziyaretinde bulundu

    AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Niğde'ye çeşitli programlara katılmak için geldi. Elitaş, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ettikten sonra Yeni Çarşı'da esnafla sohbet etti ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir'e destek istedi. Elitaş'a AK Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Özegen ile partililer eşlik etti.

  • Eskişehir'de Uyuşturucu Bulunan Şüpheli Tutuklandı
    18:07 Eskişehir'de Uyuşturucu Bulunan Şüpheli Tutuklandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, aracında uyuşturucu madde bulunan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Odunpazarı ilçesinde yapılan çalışmalarda durumundan şüphelenilen bir araç durduruldu ve yapılan kontrollerde 558 gram bonzai ve 4 sentetik ecza ele geçirildi. Tutuklanan şüpheli, adli makamlar tarafından cezaevine gönderildi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Trafik Bilgilendirme Çalışması Yaptı
    18:06 Samsun'da Polis Ekipleri Trafik Bilgilendirme Çalışması Yaptı

    Samsun'da polis ekipleri, trafik kuralları konusunda bilgilendirme çalışması yaparak, trafik kazalarının önlenmesi ve yaya önceliği bilincinin oluşturulması için çaba sarf etti. İl merkezinde 204 araç sürücüsü ve 281 yayaya el broşürleri dağıtılarak bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinin sürekli olarak devam edeceği belirtildi.

  • Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek
    18:05 Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Karya dönemine ait 2 bin 500 yıllık kaya mezarının çevresi düzenlenecek. Mezarın çevresi temizlenecek, yürüyüş güzergahı gibi çalışmalar yapılacak ve turizme kazandırılacak. Mezarın Lykia tipi olduğu ve milattan önce 4. yüzyılda yaşamış önemli bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor.

  • Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? Seçime saatler kala İstanbul'daki son anket sonucu ortaya çıktı
    18:02 Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? Seçime saatler kala İstanbul'daki son anket sonucu ortaya çıktı

    ORC Araştırma'nın yayınladığı son anket sonuçlarına göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan ankete katılanların yüzde 42,4'ü Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğini belirtirken, yüzde 41,3'ü Murat Kurum'u tercih etti. Diğer adayların destek oranları ise daha düşük seviyelerde kaldı.


Advertisement