Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika
Güncel

Soma'daki Maden Faciası

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyesi Ören: "Soma AŞ bu cinayeti, buradaki işçilerimizin katledilmesinde ne kadar kusurlu ise TKİ ve Enerji Bakanlığı da o kadar kusurludur"

26.09.2014 20:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, "Soma AŞ bu cinayeti, buradaki işçilerimizin katledilmesinde ne kadar kusurlu ise TKİ ve Enerji Bakanlığı'da o kadar kusurludur" dedi.

Komisyon üyeleriyle Manisa'da, Soma'daki maden faciası tanığı 10 işçiyi dinleyen Ören, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazadan kurtulanları yürekleri parçalanarak dinlediklerini, o gün orada olanların gerçekten zor anlar yaşadığını ifade etti.

Maden faciasında, Soma AŞ ve işçilerinin dışında, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Enerji Bakanlığı'nın konunun başındaki sorumlular olduğunu ifade eden Ören, şöyle konuştu:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalarında gördük. Bugün Cumhurbaşkanı olan sayın Başbakan da dahil bir şey söylemişlerdi. 'Ucu nereye kadar giderse gitsin sonuna kadar götüreceğiz' demişlerdi ama ucunun kendilerine dayanacağını gördüklerinden mart ayında Eynez Kömür İşletmesi'ne gelen müfettişlerin, burada hiç kusurun olmadığıyla ilgili rapordan sonra Cumhuriyet savcısı soruşturulan 45 kişinin içerisine 2 müfettişi de dahil etmek istedi. Bakanlık ucu kendilerine dokunduğu için izin vermedi. Bugün burada da görüyoruz ki Soma AŞ'nin işçilerinin dışında TKİ ve Enerji Bakanlığı burada en büyük sorumlulardan biridir. Soma AŞ bu cinayeti, buradaki işçilerimizin katledilmesinde ne kadar kusurlu ise TKİ ve Enerji Bakanlığı da o kadar kusurludur."

Ören, dün madende yaptıkları incelemede kendilerini korku tünelindeymiş gibi hissettiklerini, burada üretim yapmanın cinayet olduğunu gördüklerini belirterek, sorumlu gördükleri, Soma AŞ, TKİ ve Enerji Bakanlığı'nın komisyona hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Komisyon üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da facianın teknik, hukuki ve idari sebeplerinin olduğunu belirterek, teknik sebeplerinin örtbas edilmeye çalışıldığını iddia etti.

Akçay, şöyle konuştu:

"Ne zaman idari sebeplere, asıl ve asli sorumlulara giden araştırma eğilimi gösterdiğinde bundan rahatsızlık duyulduğunu başından beri görüyoruz. Biz bunda ısrarlıyız. Enerji Bakanlığı, ilgili kuruluşlar olarak TKİ, ilgili genel müdürlük olarak Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı doğrudan sorumludur. İdari sorumluluklar, yönetim sorumlulukları ve siyasi sorumluluklar asla gözardı edilemez. Bunun sorumlusu her halde hayatını kaybeden işçilerimiz değildir" dedi.

Akçay, tutuklu olan 8 kişiyle yarın görüşeceklerini, maden sahibi, ruhsat sahibi, bu madenin çalıştırılmasından ve denetiminden sorumlu TKİ ve diğer sorumluların halen görevi başında olduğunu söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de dinledikleri 10 işçinin her birinin enteresan olaylar anlattığını söyledi.

Özel, şöyle devam etti:

"Kazada ölen arkadaşların niçin öldüğünü konuşurken, özellikle karbonmonoksit maskelerinin doğru kullanılmadığını, maskeyle ilgili işçi eğitimlerinin eksik olduğunu, eğer maskeleri olsaydı kurtulanların daha fazla olabileceğini öğrendik. Hatta 150 metre mesafeye oksijen maskeleriyle gidilebilecekken, oksijen maskelerinin olmadığını, bu işçilerin bulunduğu alanda 20 tane maske olduğu halde kendilerinden gizlendiğini öğrendik. Bu maskeler kullanılsaydı 20 kişi daha kurtulurdu. İşçiler önemli bir detay veriyorlar. Diyorlar ki 'bizim şirket karbonmonoksit maskesini yersiz kullanana 300 lira ceza yazıyordu. O yüzden birçok arkadaş son ana kadar maskeyi açmak istemedi. Baygınlık pozisyonundaki bir arkadaş diğerine 'şu maskeyi bana at da olur da kurtulursak 300 lira borçlu çıkmayalım' dediler. Bu şirketin nasıl insanlık dışı şartlara insanları zorladığını gösteriyor. İşçiler biz maskeyi daha önce hiç açmadık, nasıl kullanıldığını da bilmiyorduk." - Manisa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Soma'daki Maden Faciası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement