301 Madencinin Ölümüne Neden Olan Şirkete, Ceza Yerine Ödül - Son Dakika
Güncel

301 Madencinin Ölümüne Neden Olan Şirkete, Ceza Yerine Ödül

301 Madencinin Ölümüne Neden Olan Şirkete, Ceza Yerine Ödül

EPDK, 301 madencinin ölümüne neden olan Soma AŞ'ye ait Gürmin Enerji'nin Amasya'da kömürle çalışan termik santral kurması için ilk onayı verdi.

30.07.2014 09:35  Güncelleme: 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK): 301 maden işçisine mezar olan madeni işleten Soma AŞ'ye ait Gürmin Enerji Madencilik firmasının Amasya'ya kurulması öngörülen termik santral başvurusunda ön lisans için ilk adımı attı. Soma'da ortaya çıkan ihmaller zincirinin hesabı sorulmadan EPDK'nin termik santral için ön lisans inceleme aşamasını tamamlaması tepki çekti.

AMASYA'DA YENİ MADEN KURACAK

Soma'da işlettiği maden ocağındaki pek çok ihmalle Türkiye'nin en büyük maden faciasını yaşatan firma Soma Holding AŞ'nin, facianın üzerinden henüz 2.5 ay geçmişken Amasya'da termik santral kurması için EPDK'de başlatılan süreç olumlu bir şekilde tamamlandı. 301 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan faciadaki ihmaller bir bir ortaya çıkarken Soma Holding AŞ'ye bağlı Gürmin Enerji Madencilik adlı firmanın Amasya'da kurulması öngörülen termik santral için yaptığı başvuruyu EPDK haziran ayında değerlendirmeye aldı. Soma faciasının üzerinden bir ay geçmeden EPDK'nin incelemeye aldığı başvuru kapsamında başvuru kamuoyuna duyuruldu ve termik santral projesinin kurulacağı koordinatlar ilan edildi.

Mevzuat kapsamında EPDK askıya çıkarılan projeyi haziran ayının sonunda askıdan indirerek firmaya verilecek ön lisans için ilk onayı vermiş oldu. Projeye göre, Merzifon ve Suluova arasında 300 megavatlık kömürle çalışan bir termik santral kurulacak. Amasya'ya kurulacak santral için TEİAŞ'tan bağlantı görüşü alınması ve önümüzdeki günlerde ön lisans sürecinin tamamen olumlu olarak bitmesi bekleniyor.

AMASYA'YI DA RÖDAVASLA ALDI

Söz konusu firmanın ön lisans süreci içinde imar planının onaylanması, ön proje onayı bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları için başvuru yapması, ÇED olumlu kararını sunması ve yapı ruhsatı alması gerekiyor. Soma AŞ, faciadan yaklaşık bir yıl önce 15 Mayıs 2013 tarihinde 35 yıllık rödovans hakkını başka bir firmadan almıştı. Amasya'da bazı sivil toplum örgütleri, termik santralın kurulacağı bölgenin deprem bölgesi olduğu, çevreyi kirleteceği ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

SOMA'DA HALA BULUNMAYAN 9 İŞÇİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in Soma ve Afşin'deki maden kazalarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Yıldız, Afşin'de Şubat 2011 yılında meydana gelen kazada hayatını kaybeden ve hâlâ cesetlerine ulaşılamayan 9 işçi için 5 ayrı arama bölgesinde 15-45 metre aralığında değişen arama çukurlarının açıldığını ve toplam 2 milyon 815 bin metreküp toprak çıkarıldığını ifade etti. Bakan Yıldız, Soma'da meydana gelen faciayla ilgili denetimde görevli personel hakkında da soruşturma başlatıldığını bildirdi. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 301 Madencinin Ölümüne Neden Olan Şirkete, Ceza Yerine Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • orhun: hiç şaşırmadım akp ve tayiip iktidarda olduğu sürece bunların olması çok normal . . . çünkü bu hükümette vicdan denilen bir duygu yok. . . 24 1 Yanıtla
  • murat yılmaz: madencinin fıtratında var yhaaaaaaa 14 1 Yanıtla
  • İNSANLIK: :)) Akp çıkarı olan hiçbir işi yapana atmaz ! 15 0 Yanıtla
  • KRM: Bu azgınlığı yapanlara fırsat veren yandaşlar, bu acıyı çeken insanların ahı bir gün sizide yakacaktır. 10 0 Yanıtla
  • YUH: İSTERİM TAYİP CUMHUR OLSUN VE MURSİNİN YAPMAK İSTEDİKLERİNİİ YAPMAYA ÇALIŞSIN BU ÜLKEDE ÜLKÜCÜLER YOKSA KEMALİSLER VAR 9 1 Yanıtla
  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement