Sivas Olayları Davası - Son Dakika
Güncel

Sivas Olayları Davası

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Otelinin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan 3 firari sanık hakkındaki davanın görülmesine devam edildi Mahkeme, hakkında yakalama emri bulunan sanık Karataş'ın tüm Türkiye'de aranması için Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasını kararlaştırdı.

22.05.2014 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Otelinin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Kapatılan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinden Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davanın buradaki ilk duruşmasına müdahil avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Tekman Savaş Nemli, sanıklardan Murat Karataş hakkında çıkarılan yakalama emrinin infaz edilmediğini tutanağa geçirdikten sonra, müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan söz aldı.

Davayı daha önce gören Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki son duruşmada, taleplerinin kabul edilip, ara karar oluşturulmasına karşın, bunların değişen mevzuat ve mahkeme değişikliği nedeniyle tam olarak karşılanmadığını ifade eden Sarıhan, İçişleri Bakanlığınca, sonradan elde edildiği belirtilen fotoğraf ve videoların, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonundan istenmesi talebinde bulundu.

Sanıklardan Murat Sonkur'un Almanya'da bulunduğunu ve iadesine ilişkin talebin, 2004'te mevzuata aykırılık nedeniyle reddedildiğini bildiren Sarıhan, sanık Eren Ceylan'ın da " Türkiye'de adil yargılama olmadığı" gerekçesiyle iade edilmediğini savundu.

-"Tüm Türkiye'de aransın"

Sonkur ve Ceylan ile ilgili Alman makamlarına ait mahkeme kararlarının Adalet Bakanlığı aracılığıyla temin edilmesini isteyen Sarıhan, sanık Murat Karataş'la ilgili de Sivas Emniyet Müdürlüğünün yakalanamadığını ara ara mahkemeye bildirdiğine dikkati çekti.

Sarıhan, "Sivas davası sanıklarından Cafer Erçakmak da aranıyordu ama sonradan Sivas'ta öldü. Murat Karataş'ın sadece Sivas'ta değil, tüm Türkiye'de aranmasını istiyoruz. Ayrıca Kırmızı Bülten ile INTERPOL aracılığıyla da yakalanmalarını talep ediyoruz" dedi.

Dava konusu olayın insanlığa karşı suç olduğunu, bu nedenle zaman aşımının uygulanamayacağını söyleyen Sarıhan ancak mahkemenin zaman aşımı maddesini uygulaması ihtimaline karşın sürecin hızlandırılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Beşir Çiflik, sanıklar Murat Sonkur ve Eren Ceylan'ın gıyaben tutuklama kararının, Murat Karataş'ın ise yakalama emrinin devamını ve infazlarının beklenmesini istedi. Sanıklara atılı suçun vahameti ve geçen süre göz önüne alarak, kararların infazı için Türkiye genelinde titizlik gösterilmesi konusunda emniyet görevlilerinin uyarılmasını talep eden Çiflik, sanıklara atılı suç vasfının yakarak öldürme şeklinde değerlendirilip, yurt dışından istenmeleri konusunda Adalet Bakanlığına yazı yazılmasını istedi.

Mahkeme, sanıklar Sonkur ve Ceylan'ın gıyabi tutuklulukları ile Karataş hakkındaki yakalama emrinin devamına ve infazlarının beklenmesine karar verirken, Karataş'ın Türkiye genelinde aranması için Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasını kararlaştırdı.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonundan, dava konusu olaylara ilişkin İçişleri Bakanlığınca gönderilen fotoğraf ve video kayıtlarının bulunup bulunmadığının sorulmasını, bulunuyorsa gönderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

-İddianame

İddianamede, sanıkların "terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmak" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Sivas ana davasında Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise "Madımak Oteli'ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak" ve "45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak" suçundan 15'er yıl hapse mahkum edildi.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay'da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırdı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sivas Olayları Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Depremzedelere Sıfır Atık Etkinliği
    16:57 Malatya'da Depremzedelere Sıfır Atık Etkinliği

    Malatya'da Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla konteyner kentte depremzede çocuklara etkinlik düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklara oyun alanları kuruldu, el sanatları atölyelerinde takılar yapılarak hediye edildi. Ayrıca pamuk şeker ikramı yapıldı ve gösteriler sunuldu. Sıfır Atık Bilgi Yarışması'nda dereceye giren çocuklara ödüller verildi. Programa katılan Malatya Valisi Ersin Yazıcı da çocuklarla oyun oynadı.

  • Kayseri'de Polis Kumar Operasyonu: 24 Kişiye İşlem Yapıldı
    16:57 Kayseri'de Polis Kumar Operasyonu: 24 Kişiye İşlem Yapıldı

    Kayseri'de polis, kumar oynatıldığını tespit ettiği 4 iş yerine operasyon düzenledi. Operasyonlarda 4 kişiye adli, 20 kişiye idari işlem yapıldı ve 124 bin 900 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, kumar masalarında kullanılan 420 pul ve 300 lira da el konuldu. Ruhsatsız faaliyet gösteren bir mekan ise süresiz kapatıldı.

  • Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu
    16:52 Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor maçının sadece bir neden olmadığını belirterek, olayın bardağı taşıran damla olduğunu söyledi. Koç, Trabzon'daki olayın organize ve belli bir amaçla gerçekleştirildiğini ifade etti.

  • Gölcük'te tabancayla vurulan kişi hayatını kaybetti
    16:51 Gölcük'te tabancayla vurulan kişi hayatını kaybetti

    Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, Kavaklı Mahallesi'ndeki otobüs terminalinde Muzaffer E'ye tabancayla ateş eden O.Ç., polis tarafından yakalandı. Yaralanan Muzaffer E, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı.

  • Mustafa Bozbey: Bir oyu bile çaldırmayacağız
    16:50 Mustafa Bozbey: Bir oyu bile çaldırmayacağız

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, seçim çalışmalarına devam ederken sandıklara sahip çıkacaklarını ve bir oyu bile zayi etmeyeceklerini söyledi.

  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Erdoğan, miting sonrası Murat Kurum'u sahneye çağırdı, görevli uyardı: Efendim onlar Sancaktepe'de
    16:50 Erdoğan, miting sonrası Murat Kurum'u sahneye çağırdı, görevli uyardı: Efendim onlar Sancaktepe'de

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sultanbeyli'deki AK Parti mitinginde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'u sahneye çağırdı. Ancak Kurum'un Sancaktepe'deki mitingde olduğu ortaya çıkınca Erdoğan şaşkınlık yaşadı.

  • Eskişehir'de Alkollü Engelli Sürücü Kaza Yaptı, Ambulansa Binmek İstemeyince Zorla Bindirildi
    16:49 Eskişehir'de Alkollü Engelli Sürücü Kaza Yaptı, Ambulansa Binmek İstemeyince Zorla Bindirildi

    Eskişehir'de trafikte seyir halindeyken başka bir aracın engelli aracına çarpıp kaçması sonucu meydana geldiği iddia edilen kazada, alkollü engelli sürücü kafasını kaldırıma vurarak yaralandı. Olay yerine gelen ambulansa binmek istemeyen sürücü, çevredeki vatandaşların yardımıyla zorla ambulansa bindirildi.

  • TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi
    16:49 TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzey vilayetlerindeki yetimhanelerde iftar programı düzenledi. Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde bulunan 6 yetimhanede 1000 yetim için iftar programı düzenlendi. Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu ve TİKA tarafından hazırlanan hediye paketleri de dağıtıldı.


Advertisement