Dershanler Kapanıyor, Okullar Dershaneye Dönüşüyor - Son Dakika
Güncel

Dershanler Kapanıyor, Okullar Dershaneye Dönüşüyor

Dershanelerle ilgili gelişmeler liselerin 11'inci sınıflarını hareketlendirdi. Köklü devlet liselerine dereceyle giren öğrenciler, dershaneden okula dönüşecek liselere göçe hazırlanıyor.

27.03.2015 07:20  Güncelleme: 07:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 Eylül 2015'ten itibaren dershanelerin kapanacak ya da özel okula dönüşecek olması, liselerin 11'inci sınıflarını hareketlendirdi.

Köklü devlet liselerine dereceyle giren öğrencilerin büyük kısmı, dershaneden okula dönüşecek liselere göçe hazırlanıyor. Kolejler de öğrenci kaybetmemek için dışarıdan hoca ya da temel lise olacak bir kurumla anlaşarak kendi okulunda YGS-LYS hazırlık sınıfları oluşturuyor.

Dershane dönüşümünde sona yaklaşılırken okulların 'üniversite hazırlık' alternatifleri şöyle:

1 - Dışarıdan hocalarla YGS-LYS hazırlık sınıfları: Birçok kolej, isim yapmış dershane öğretmenlerini kadrolarına alarak önümüzdeki yıl için YGS-LYS hazırlık sınıfı oluşturuyor. Bu modelle bir yandan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 12. sınıf müfredatı uygulanacak bir yandan da üniversiteye hazırlık dersleri yapılacak. Bu yöntemde öğrenci okulunda kalacak, LYS-YGS öğretmenleri de okulda sadece bu alanda ders verecek.

2 - Temel liselerle anlaşmalı takviye kurslar: Sadece mevcut kolejler veya devlet liseleri alternatif arama çalışmaları yapmıyor. Temel lise olacak kurumlar da okulların kapısını çalarak, öğretmen kadrolarıyla üniversiteye hazırlıkta destek vermeyi teklif ediyor. Bu yöntemde öğrencinin kaydı eğitim aldığı okulda kalacak. Temel lise öğretmenleri, belirlenen günlerde koleje giderek üniversite sınavlarına hazırlık desteği verecek. Birçok özel okul bu tür anlaşmalar yapmaya başladı bile.

3 - Kendi hocalarıyla hazırlık kursu: Öğretmenlerine güvenen bazı özel okullar ise sorunu kendi kadrolarıyla çözmeye çalışıyor. Bu okullarda hafta içi 3 gün müfredata yönelik ders, 2 gün de üniversiteye hazırlık amaçlı kurslar verilecek. Bazıları ise öğretmenlerine ek ders ücreti vererek, kursları hafta sonuna alacak.

4 - Devlet lisesinde hafta sonu kurs: Maddi imkânları sınırlı ama yüksek puanlı köklü okullardan bir kısmı ise hafta sonu takviye kursları açacak. Örneğin Pertevniyal Anadolu Lisesi'nde 11. sınıflara yönelik hafta sonu kursları geçen hafta başladı. Cumartesi günleri 08.30-12.00 arasında öğrencilere matematik-geometri dersleri veriliyor. Önümüzdeki yıl kurs saatlerinin genişletilmesi planlanıyor. Takviye kursların ücreti Bakanlık tarafından ödeniyor. Velilerin desteğiyle de kurslara katılan öğrencilere ücretsiz kitap dağıtılıyor.
Önemli devlet liselerinden İstanbul Erkek Lisesi ise bu yöntemi dışarıdan öğretmenlerle anlaşarak uygulamayı planlıyor. Nedeni ise okuldaki matematik, fizik, kimya gibi branş öğretmenlerinin Alman olması ve üniversiteye hazırlığa yönelik sistemi bilmiyor olmaları.

5 - Merdivenaltı kurslar: Köklü devlet liselerinde okuyan öğrenciler hem kendi okullarından vazgeçmek istemiyor hem de üniversiteye hazırlanmaya çalışıyor. Ancak birçok önemli devlet lisesinde, MEB'in verdiği takviye kurs ders ücreti düşük olduğu için öğretmenler kursta ders vermeyi kabul etmiyor. Öğrenciler de çareyi 'merdivenaltı kurs'larda arıyor. Çünkü temel liseye dönüşecek bazı kurumlar, devlet lisesi öğrencilerine dershane ücreti ödeyerek üniversite sınavlarına hazırlamayı teklif ediyor. Bulunduğu liseden ayrılmak istemeyen öğrenciler de bu yolu seçiyor.

6 - Son sınıflarda öğrenci göçü: Bazı okullarda ise alternatif bulamayan veliler, temel lise adıyla açılacak okullara şimdiden ön kayıt yaptırmaya başladı bile. Birçok okul yetkilisi şimdi 11. sınıfta olan öğrencilerinin yaklaşık yarısının temel liselere ön kayıt yaptırdığını itiraf ediyor. Böyle bir durumda eylül ayında hem özel hem de devlet liselerinden temel liselere büyük bir öğrenci göçü yaşanacağı öne sürülüyor.

VELİLERE İZİN UYARISI

Eğitimciler, dershaneler kapanınca çocuğunu üniversiteye nasıl hazırlayacağını düşünerek şimdiden tedbir almaya çalışan velileri, dikkatli olmaları için uyarıyor. Çünkü şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı'ndan temel lise adıyla önümüzdeki yıl eğitime başlama izni alan sadece 53 kurum var. İzin alan kurumlardan 3'ü Ankara'da, 13'ü İstanbul'da, 2'si İzmir'de, diğerleri başka kentlerde.

Bu durumda velilerin temel liselere ön kayıt yaptırırken maddi zarara uğramamak için, önce Bakanlık'tan gerekli izni almış olan okulların listesini kontrol etmeleri gerekiyor. Temel lise olma onayı alan kurumların listesi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanıyor. (Kaynak: Hürriyet)

Dershanler Kapanıyor, Okullar Dershaneye Dönüşüyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Dershanler Kapanıyor, Okullar Dershaneye Dönüşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (42)

  • misafir: dersaneciler için kötü , vatandaş için iyi. milyonlarca lira vatandaşın cebinde kalacak 3 16 Yanıtla
  • DOĞRU SÖZ: Sırf cemaati bitirmek uğruna ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İLE OYNADILAR 17 0 Yanıtla
  • anti zalim: Şu 4 4 4 sayesinde Türkiye de çıraklık bitti. Sıra şimdi fakir ailelerin çocuklarına üniversite kapısınıda kapatıyor. Koyun gibi halk istiyorlar. 13 0 Yanıtla
  • ÖĞRETMEN: BENCE BU DERSHANE OLAYI HÜKÜMETİN SONU OLUR. BU DURUM BİRKAÇ SENE SONRA PATLAK VERİR. 12 0 Yanıtla
  • kodadı:omar: dersanelere gariban çocuklarıda gidebiliyordu anne ve babalar kıt kanaat dişinde tırnağında arttırdığı parayla çocuğunu dersaneye gönderiyordu şimdi dersaneler özel okula dönüşecek yıllık 10 bin tl 11 bin tl yani gariban gidemeyecek herşey zenginler için fakirsen çalmıyorsan sürünmeye devam 11 0 Yanıtla
  • nesrin: eşitlilik sağlayacaktı sözde, parası olan özel ders, merdivenaltında etüt şeklinde sürecek. parası olan en iyi şekilde hazırlanacak parası olmayan garibim de kendi çabasınla ne yapabilirse. eşitlik değil eşitsizliğin tam örneği. savundukları tez dershane paralarını ödeyemeyen velilerdi, soruyurum size kolej parasını nasıl ödeyecek bu veliler. 9 0 Yanıtla
  • Mardin: Dersaneci olarak sesimizi duyuramadık derdimizi anlatamadık. Şimdi olan yine fakir öğrencilere olacak. Parası olan takviye alacak olmayan ise zayi olacak. 2bin liraya döküman, deneme, ders, rehberlik alan öğrenci mağdur olmuyordu fakat şimdi kendi başına kalacaklar. Her yıl küçük bir şehirde bile yüzlerce bedava dersane eğitimi alan öğrenci vardı. Artık paraya mecbur bir sistem çıktı piyasaya. Yaşasın politik eğitim 9 0 Yanıtla
  • ÇOBAN: ZENGİNSEN GEL OKU FAKİRSEN ÇOBAN OL SİSTEMİ. . . 8 0 Yanıtla
  • Hanzale: AKP iktidarının en kötü olduğu alan maalesef eğitim oldu. 7 1 Yanıtla
  • kaya: mezunlar ne olacak ! herşey de bir mağduriyet 4 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı
    21:09 Çorum'un Bayat ilçesinde mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı

    Çorum'un Bayat ilçesinde bir çam ağacında mahsur kalan kedi, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Bayat Belediyesi itfaiye ekipleri, 15 metrelik ağaca merdivenle çıkarak kediyi kurtardı. Kedinin sağlık sorunu olmadığı belirlenince serbest bırakıldı.

  • Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor
    21:09 Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor

    Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi. Elektrikli araçlara getirilen teşviklerin geri çekilmesi ve fiyat artışları, kullanıcıların hibrit araçlara yönelmesine neden oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin raporuna göre, elektrikli araç satışları %11.3 düşüş gösterirken hibrit araç satışları %12.6 arttı. Bu durum, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu.

  • Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor
    21:09 Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor

    Google, yapay zeka departmanının başında olan Demis Hassabis'in açıklamalarına göre yakın zamanda büyük bir yapay zeka girişimi yapmayı planlıyor. Şirketin yapay zeka projelerine toplamda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapabileceği belirtiliyor. Bu hamlenin, Microsoft'un 2028 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı süper bilgisayara karşı rekabeti kızıştırması bekleniyor. Google'ın yapay zeka alanında sektördeki rakiplerinden daha kabiliyetli olduğu düşünülüyor ve bu teknolojinin insan aklının sınırlarını aşabileceği iddia ediliyor. Google'ın yapay zeka projeleri ve gelişmeleri merakla bekleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.

  • Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 3'ü Kullanılamaz Hale Geldi
    21:08 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 3'ü Kullanılamaz Hale Geldi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında, toplam 14 gecekondunun etkilendiğini ve 3'ünün kullanılamaz hale geldiğini bildirdi. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi.


Advertisement