Silvan Saldırısında Bilirkişi Raporu: Asker Uyandırılmadı - Son Dakika
Güncel

Silvan Saldırısında Bilirkişi Raporu: Asker Uyandırılmadı

Silvan Saldırısında Bilirkişi Raporu: Asker Uyandırılmadı

3 yıl önce PKK'lıların 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri yaraladığı saldırıyla ilgili bilirkişi raporunda "Terörist var' ikazına rağmen asker uyandırılmadı." dendi.

27.11.2014 11:46  Güncelleme: 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde üç yıl önce PKK'lı teröristlerin 13 askeri şehit ettiği, 7 askeri yaraladığı saldırıyla ilgili bölgedeki 4 komutan hakkında, 'görevi ihmal' iddiasıyla Askeri Mahkeme'de açılan davanın duruşmasına devam edildi. Dosyaya sunulan bilirkişi raporunda, "İkazlara rağmen üs bölgesindeki tertiplenmede değişiklik yapılmamış, istirahat eden unsurlar uyandırılmamış, teröristlerin olası saldırısına karşı tedbir geliştirilmemiştir" görüşlerine yer verildi.

17 SAYFALIK RAPORDA OLAY DETAYLI OLARAK ANLATILDI

Silvan İlçesi'nde 14 Temmuz 2011 günü 13 askerin şehit edildiği, 7 askerin de yaralandığı terörist saldırısında ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Silvan 4'üncü Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay M.M.T., 4'üncü Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı M.Ş., 1'inci Bölük Komutanı Üsteğmen M.E.K. ve 2'nci Bölük Komutanı Üsteğmen N.E.'nin tutuksuz olarak yargılanmalarına, Diyarbakır'daki 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, binbaşı M.Ş.'in avukatı Mehmet Ali Arslan hazır bulundu.


(Silvan saldırısı sonrası olay yerinden yürek burkan bir kare)

Duruşmada ilk olarak Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli 2 muvazzaf ve 1 emekli albayın tüm dosyayı inceleyerek hazırladıkları bilirkişi raporu okundu. Jandarma Kurmay Albay Mehmet Yılmaz, Jandarma Albay Yusuf Altunbulak ve Emekli Jandarma Albay Murat Başer'in hazırladıkları 17 sayfalık bilirkişi raporunda olayın öncesi ve ayrıntıları detaylı olarak anlatıldı.

KOMUTANLIK BİLGİ VE TECRÜBESİ KULLANILMADI

Birliklerin üs olarak seçtiği bölgenin çatışma sırasında savunma için uygun olmadığı belirtilen raporda, "Arazinin seçilmesinin nedeni, bölük komutanlarının erlerin yorgun ve uykusuz olduklarını belirterek tabur komutanına yaptıkları tekliftir. Olayda Tabur Komutanı tarafından, bölük komutanlarının yaptıkları 'Burada kalalım' teklifi, arazi yapısı, bitki örtüsü, görüş imkanları bakımından yeterince incelenmeden kabul edilmiş, komutanlık bilgi ve tecrübesi kullanılmamıştır" denildi.

KOMUTANLAR KONTROL GÖREVİNİ AKSATTI

Seçilen üs bölgesinin birliğin görevini yerine getirmesini sağlamadığı gibi, taktik açıdan da uygun olmadığı belirtilen raporda, "Tabur personelinin uygun tertiplenmediği, uyulması gereken kurallara uymadığı, disiplin ve lider zaafiyeti bulunması nedeniyle gizlilik kuralının ihlal edildiği, birliğin yerinin kolayca deşifre olduğu, komutanlarınca nezaret ve kontrol görevinin aksatıldığı değerlendirilmiştir" denildi.

"TERÖRİST VAR" İKAZINA RAĞMEN İSTİRAHAT EDEN ASKERLER UYANDIRILMADI

Askerlerin bulunduğu mevzilerin de incelendiği raporda, "Mevzilerdeki personelin uyarılara rağmen gerekli hassasiyeti göstermemesi nedeniyle, teröristlerin el bombası mesafesine gelene kadar görülmediği, dolayısıyla etkili gözetleme yapılmadığı anlaşılmıştır. Erken ikaz sistemleri tesis edilmemiş, birliğin gözetleyemediği alanların kontrolü sağlanamamış, teröristlerin 15-20 metreden el bombası atacak mesafeye yaklaşmasına izin verilmiştir. Telsiz dinleme ve kestirme yapılmış, elde edilen bilgiler arazideki birliklere iletilmiştir. Tabur, yakın bir yerde teröristlerin bulunduğu ve eylem yapacakları yönünde ikaz edilmiştir. Teröristlerin geçmişte çoğunlukla akşam saatlerine yakın eylem yapmış olmaları, birlik komutanlarını yanlış değerlendirmeye yönlendirmiştir. İkazlara rağmen üs bölgesindeki tertiplenmede değişiklik yapılmamış, istirahat eden unsurlar uyandırılmamış, teröristlerin olası saldırısına karşı tedbir geliştirilmemiştir" görüşlerine yer verildi.



SEVK VE İDAREDE ZAAFİYET

Sıcak temas çıkmasından 21 dakika sonra üst komutanlıklara durum hakkında bilgi verildiği belirtilen raporda, "Bu durum etkin bir irtibat sistemi kurulamadığını, bilgilerin zamanında üst birliğe ulaştırılamadığını, sevk ve idarede zaafiyet yaşandığını göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.

KOMUTAN VE ERLERİN HATALARI

Şüpheli Albay M.M.T.'ın sevk ve idarede sisteme uygun hareket etmediği belirtilen raporda, "Ast birliklerin durumuna ilişkin bilgileri üst komutanlıklara ulaştıramadığı değerlendirilmiştir" denildi.

Raporda şüpheli Binbaşı M.Ş.'in durumunu inceleyen bilirkişi heyeti, "Birliğini planda emredilen bölgeye götüremedi. Kendisine verilen emrin yerine getirilemediğini emri veren komutana iletmedi. Üs bölgesi seçimi esnasında taktik mülahazalara dikkat etmedi. Ast birlik komutanlarının tekliflerinin değerlendirilmesinde komutanlık bilgi, tecrübe ve otoritesini kullanmadı. Üs bölgelerinde alınması gereken tedbirlerin yeterli seviyede uygulanmasını sağlayamadı. Teröristlerin saldırı yapabileceği emareleri ortaya çıkmasına rağmen personelin ikaz edilmesi dışında mevcut tertiplenme ve emniyet tedbirlerinde değişiklik yaptırmadı. Nezaret ve kontrol görevini yeterince yapmadı. Temasla ilgili üst komutanlığa zamanında bilgi vermedi" ifadelerini kullandı.

Sanık Üsteğmenler M.E.K. ve N.E. ile yargılanmayan tim komutanlarının kusurlarını da değerlendiren bilirkişi heyeti, "Birlikleri planda belirtilen bölgeye götüremediler. Erken uyarı sistemi gibi tedbirler alınmasını sağlayamadılar. Ateş ve el bombası atışlarının etkisini azaltacak şekilde birliklerini arazide tertiplendiremediler. Nezaret ve kontrol görevini yeterince yapmadılar" ifadelerini kullandı.

KOMUTANLAR ASLİ KUSURLU

Erbaş ve erlerin üs bölgesinde uymaları gereken kurallara uymadığı kaydedilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Bahse konu olayın, iç güvenlik harekatında sürekli uygulanması gereken taktik mülahazaların yerine getirilmesinde tabur ve bölük komutanlarınca yapılan hatalar sonucunda meydana geldiği, tabur ve bölük komutanlarının asli kusurlu olduğu, Alay Komutanı'nın ihmali bulunduğu değerlendirilmiştir. Küçük birlik komutanları ve tek er bazında gerekli hassasiyetin gösterilmemesi olayın meydana gelmesine katkı sağlamıştır. Somut olayın incelenmesinde olayın meydana gelmesi ve zayiat verilmesinin sebebinin bir veya iki kişinin yapmış olduğu bir eylem sonucu olmayıp, arazide görev yapan tek erden tabur komutanına kadar tüm personelin yapmış oldukları hataların birleşmesi suretiyle meydana geldiği vicdani kanaatine varılmıştır."

Duruşmada daha sonra söz hakkı verilen sanık Binbaşı M.Ş.'nin avukatı Mehmet Ali Arslan, rapora karşı savunma yapmak için süre talep etti. Askeri mahkeme eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Silvan Saldırısında Bilirkişi Raporu: Asker Uyandırılmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • sarraf: Oh oh mis mis daha fazla gebermiştide hadi öyle olsun 5 60 Yanıtla
  • tsk teröristtir: Eee ava giden avlanır sen öldüreceksin onlarda bakacakmı sandınnnn. İyi olmuş 12 47 Yanıtla
  • kızıltepeli: Ya o gün Türkiye ağlıyordu gözyaşları sel olup akıyordu 45 TC teröristi gebermişti öhü öhü öhü 6 52 Yanıtla
  • madem öyle gel böyle: O sokağa çkıp yaşasın işid diyenler çokpis hesap verecekler.... 17 17 Yanıtla
  • birisi: Keşke olmasaydı ama öldürürsen öldürürler. 10 23 Yanıtla
  • alican: Ya güldüm şimdi o günlerde haberler nasıl anlatyodu :D ansızın ölüm sardı diyordu gencecik bedenlerini .d 5 23 Yanıtla
  • mazlum doğan egit: Bahçelinin dediği gbi gene olsa gene yaparız. 19 7 Yanıtla
  • ava giden avlanır: Yapacak birşey yok .elden ne gelir 8 13 Yanıtla
  • ava giden avlanır: Gülme komşuna gelir başına diye bir söz var. 11 10 Yanıtla
  • Qosarlı: Barış istemeyenler bir daha düşünsün derim. 9 11 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. İlk yarıda Fatih Karagümrük öne geçerken, Beşiktaş ikinci yarıda beraberliği yakaladı. Mücadeleyi kulüp başkanları ve yöneticiler de takip etti.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı
    17:52 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Hatipoğlu, Han ilçesinde vatandaşlarla buluştu ve daha sonra 71 Evler Mahallesi'nde yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında Hatipoğlu, kentimizin tamamında yapacakları zafer turunun bir provası olduğunu belirterek, Eskişehir'i kalkındırmak için çıktıkları yolda desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerine teşekkür etti.

  • İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı
    17:51 İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, evinde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilen şüpheli gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli O.B'nin ikametinde arama yaptı. Adresteki incelemede 4 ruhsatsız tabanca ve 23 fişek bulundu. Gözaltına alınan zanlı, emniyete götürüldü.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.


Advertisement