Silopi'de Tarker Şoförlerinin Eylemi 5'inci Gününde - Son Dakika
Güncel

Silopi'de Tarker Şoförlerinin Eylemi 5'inci Gününde

Silopi\'de Tarker Şoförlerinin Eylemi 5\'inci Gününde

Irak'tan akaryakıt taşıyan tanker şoförlerinden bir bölümü, kendilerine Akaryakıt Taşımacılığı İzin Belgesi verilmediği gerekçesiyle Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı TIR Parkı'nda başlattıkları kontak kapatma eylemini bugün de sürdürdü.

03.08.2014 14:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'tan akaryakıt taşıyan tanker şoförlerinden bir bölümü, kendilerine Akaryakıt Taşımacılığı İzin Belgesi verilmediği gerekçesiyle Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı TIR Parkı'nda başlattıkları kontak kapatma eylemini bugün de sürdürdü. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bir heyet göndermeye karar veren şoförler, kendilerine izin verilmemesi halinde Habur Sınır Kapısı önünde eylem yapacaklarını söyledi.

Irak'tan akaryakıt taşımacılığı yapan şoförlere Akaryakıt Taşımacılığı İzin Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu belgeyi alamayan tanker şoförleri, 5 gün önce Habur Sınır Kapısı'ndaki TIR Parkı'nda kontak kapatma eylemi başlattı.

Silopi'deki Yılmaz Güney Parkı'nda toplanan tanker şoförleri basın açıklaması yaptı. Şoförler adına basın açıklaması yapan AK Parti Silopi ilçe Balkanı Fatih Bilen, 14 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete'de 6 seri numaları Gümrük Genel Tebliği ile Türkiye ile Irak arasında ham petrol ve akaryakıt ürünleri transitine ilişkin düzenleme yetkisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na verildiğini söyledi. Türkiye ile Irak arasında petrol taşımacılığı yapan şoförlerin Ulaştırma Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Transit Daire Başkanlığı tarafından şoförlerden evrak ve belge istendiğini söyleyen Bilen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu evraklar tamamlanıp şirketler tarafından Transit Daire Başkanlığına gönderilmekte, şoför esnafımızın büyük kısmı 1 yıldan fazla geçiş izni için onay beklemektedir. Bir hafta ya da 10 gün içerisinde geçiş onayı olan şoförler ise Habur Gümrükler Başmüdürlüğü'nden geçiş yapacakları esnada geçiş onaylarının olmadığı belirtilmektedir.

Irak'ın ülkemiz ve bölgemiz için ne kadar önemli olduğu herkesçe bilinmektedir. Ancak, son olayların ardından ihracatımız bir anda yarıya düşmüştür. Bütün bu olaylar karşısında ham petrolden daha değerli yük taşıyan şoför esnafımızın, alınan kanun gereği ham petrol taşımacılığı yapmamakta, çok düşük ücretle geçinmek durumunda kalmaktadırlar. Özellikle bölgemizde başka mesleği olmayan şoförlerimiz, meslektaşlarının kaçırılması ve halen Irak'ta karışıklığın sürmesine rağmen geçim sıkıntısı nedeniyle bu ülkeye mal taşımayı kabul etmektedirler. Hepimizin bakmakla yükümlü oldukları aileleri var. Yıllardır bu ülkeye yük taşıyoruz ve geçim kaynağımız bu. Taşıma izinlerine bir çözüm bulunmadığı takdirde yüzlerce, hatta binlerce şoförün işsiz kalması ve haliyle perişan olması demektir. Bu işi bir an önce bu kapsamda bölgede zor şartlarda çalışan şoför esnafımızın mağduriyetinin göz önünde bulundurularak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ivedi bir şekilde çözüm üretmesini Şırnak bölgesinin başka bir geçim kaynağı olmadığından dolayı Şırnak bölgesinin tanker izninin kaldırılmasını talep etmekteyiz."

BAKANLIĞA HEYET GÖNDERİLECEK

Eylem yapan şoförlerden Tayyar Karatay, Vali Yardımcısı ile konuştuklarını, kendilerine Bakanlıktan randevu alındığını belirterek, şöyle devam etti:

"Biz de aramızdan temsilci olarak seçtiğimiz arkadaşlarımızı gönderip sonucunu bekleyeceğiz. Gümrük Bakanı ile görüşecekler. Ankara'ya gönderdiğimiz heyette Şırnak ve Cizre TSO başkanları, Silopi Şoförler odası başkanı, AK Parti Silopi ilçe başkanı ve belirlediğimiz 3 temsilci arkadaşımız bulunacak. Eylemimiz şu an kapalı alanda devam ediyor. Sadece belirli yerlerde toplanıyoruz. Belirlediğimiz arkadaşlarımız Ankara'dan dönene kadar bekleyeceğiz. Görüşmelerin sonucuna göre adımlarımızı atacağız. Bize verilen süreye kadar bekleyeceğiz. Şırnak genelinde 1500'e kadar şoför mağdur olduk. Yaptığımız girişimlerden bir sonuç çıkmaması halinde tüm Şırnak Halkı olarak Habur Sınır Kapısı önünde gerekli izin verilinceye kadar eylem yapmaya karar verdik." - Şırnak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Silopi'de Tarker Şoförlerinin Eylemi 5'inci Gününde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement