Sigortada Kayıt Dışı Oranlar Yüzde 31'e Kadar Düştü - Son Dakika
Güncel

Sigortada Kayıt Dışı Oranlar Yüzde 31'e Kadar Düştü

Sigortada Kayıt Dışı Oranlar Yüzde 31\'e Kadar Düştü

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı oranlarında ciddi bir düşüşün olduğunu belirterek 2002 yılında yüzde 52-53 olan oranın, 2015 yılında yüzde 31,68’e kadar indiğini söyledi.

11.06.2015 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı oranlarında ciddi bir düşüşün olduğunu belirterek 2002 yılında yüzde 52-53 olan oranın, 2015 yılında yüzde 31,68'e kadar indiğini söyledi.

Türkiye'de sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini zedeleyen kayıt dışı çalışan işçilerin haklarından mahrum kamasına neden olan kayıt dışı istihdamla mücadele etmek amacıyla yenilikçi bir tutum sergileyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Eylül 2014 tarihinde hayata geçirdiği 'Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' (KITUP II) kapsamında Trabzon'da çalışma toplantısı yapıldı.

Proje kapsamında SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, SGK Trabzon İl Müdürü Musa Bulut ile birlikte kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi.

Kayıt dışı istihdamın yüzde 50'lerden yüzde 32'lere düşmesini sağlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla uygulamaya konulan 'Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki' projesiyle farkındalığın arttırılması ve tutum değişikliği oluşturulmasını amaçladığını belirten SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, "Eğer kayıt dışı çalıştırıyorsanız, eğer kayıt dışı ekonomide yer alıyorsanız siz büyüyemezsiniz. Kayıtlarınıza yansıtmadığınız zaman bazı şeyleri bankaya gittiğinizde kredi almakta zorluk çekersiniz. ya da büyük işler alamazsınız. İhracat yapan firmaların sosyal sorumluluk durumlarını tam manasıyla yerine getiriyor olmaları gerekiyor. İnsanlar özellikle Avrupa ülkeleri sipariş verdiklerinde sizin bu imalatı tam sigortalı çalışanlarla imal ettiğinizi görmek istiyorlar. Kendileri bizzat gelerek bunun denetimini yapıyorlar. Uzun ve kısa vadede bu firmaların büyümesi söz konusu olmuyor" dedi.

"2014 YILINI BİZ YAKLAŞIK 20 MİLYAR LİRA İLE AÇIKLA KAPATTIK"

Sosyal Güvenlik Sistemini sigorta primleri ile yürüttüklerini kaydeden Açıkgöz, "Emekli aylığı öderken, hastanelere sağlık ödemelerini, giderlerini öderken primlerden karşılıyoruz. Bizim bir matbaamız yok para basmıyoruz. Bugün itibariyle 2014 yılını biz yaklaşık 20 milyar lira ile açıkla kapattık. Bu ne demek; 20 milyarı nereden bulduk ta emekli aylıklarını ödedik. Bunları merkezi bütçeden almak suretiyle hazine yardımı almak suretiyle yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Yani bu anlama da vatandaşımızın sosyal her türlü ihtiyaçlarını her türlü gidermek zorundadır. Bu madde gereğinde hazine, merkezi bütçe bize her türlü yardımları yapıyor. Bizde emekli aylıklarımızı ödüyoruz, sağlık giderlerimizi karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finans edilen sözleşme makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı olan ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen projenin büyüklüğü 15 milyon Euro olduğu ve projenin 1 milyon 750 Euro'luk mal alımı, 10 milyon 500 bin Euro'luk hibe ve 3 milyon 185 Euro'luk teknik destekten oluştuğu öğrenildi. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sigortada Kayıt Dışı Oranlar Yüzde 31'e Kadar Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement