Sığınmacı Araçlarına Belge ve Plaka - Son Dakika
Güncel

Sığınmacı Araçlarına Belge ve Plaka

Sığınmacı Araçlarına Belge ve Plaka

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, Türkiye’ye sığınanların araçlarına geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilecek.

22.11.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, savaş, iç karışıklık, doğal afet ve benzeri olağanüstü nedenlerle Türkiye sınırlarına gelen veya sınırları geçen yabancıların beraberlerinde getirdikleri tescilli araçlara, Türkiye'de kaldıkları sürede kullanılmak üzere geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla daha önce Türkiye'ye girmiş araçlar, en geç 30 gün içinde geçici trafik belgesi ve tescil plakası alacak. Bu araçlar, geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacak, devredilemeyecek, kiralanamayacak, ödünç verilemeyecek.

Bu kapsamdaki araçlara Türkiye'ye girişleri sırasında ilgili gümrük idaresince, herhangi bir trafik tescil kuruluşunda geçici trafik belgesi ve tescil plakası düzenleninceye kadar kullanılmak üzere Türkiye'de geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılmış olması şartı ile 15 gün süreyle geçerli "Geçici Giriş Yol Belgesi" verilecek.

Araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi işlemleri, araç sahiplerinin veya kanuni temsilcilerinin dilekçeyle müracaatı üzerine herhangi bir trafik tescil kuruluşunca yapılacak.

Müracaatta tescil belgesi, ülkemizde geçerli zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi ve düzenlenmiş ise Geçici Giriş Yol Belgesinin ibrazı ve aracın geçerli muayenesinin bulunması zorunlu olacak. Bu araçlardan geçerli muayenesi bulunmayanların, Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine kaydedilip muayenelerini yaptırmaları üzere 7 güne kadar izin verilecek. Muayenesi yaptırılan araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası düzenlenecek.

Araçlar başkasına satılamayacak ve kiralanamayacak

Gümrük idaresince bu madde kapsamında Geçici Giriş Yol Belgesi verilen araçlara geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası düzenlenmeden bu araçların yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecek.

Bu araçlarla yurt dışına çıkıldığında, geçici trafik belgesi ve tescil plakası, bu belge ve plakaları düzenleyen tescil kuruluşuna iade edilip yurt dışına çıkışın yapılacağı gümrük idaresine kadar kullanılmak üzere 7 gün süreyle geçerli "Geçici Çıkış Yol Belgesi" alınması zorunlu olacak.

Bu süre sonunda yurt dışına çıkış yapmadığı tespit edilen araç trafikten men edilecek ve men eden trafik kuruluşunca bu araca yeniden üç gün süreyle geçerli "Geçici Çıkış Yol Belgesi" düzenlenecek. Bu süre sonunda yine yurt dışına çıkış yapmadığı tespit edilen araç, en son geçici trafik belgesi ve tescil plakasını veren trafik tescil kuruluşundan yeniden geçici trafik belgesi ve tescil plakası alınıncaya kadar trafikten men edilecek.

Geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen araçlar, geçici belge ve plakalar üzerinden başkasına satılamayacak, devredilemeyecek, kiralanamayacak, ödünç verilemeyecek, bu araçlar geçici trafik belgesinde adı kayıtlı kişi, eşi veya belgede adı kayıtlı kişinin usul ya da füruu olanlar dışında başkaları tarafından kullanılamayacak ve "Geçici Çıkış Yol Belgesi" alınmadıkça bu araçların yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyecek. Bu hususlarda araçların geçici trafik belge ve bilgisayar kayıtlarına şerh konulacak.

Araçlara ilişkin bilgilerin paylaşılması

Geçici olarak tescil edilmek üzere geçici giriş yol belgesi veya geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilen yabancı plakalı araçlara ilişkin bilgiler, kanunlardaki istisnalar hariç olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla sınırlı olarak paylaşılabilecek. Bu fıkra kapsamında yapılacak veri paylaşımı protokolle belirlenecek.

Geçici trafik belgesi ve tescil plakasının şekli, içeriği, geçerlilik süresi, geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesi, iadesi ile araca ait mevcut belge ve plakaların muhafazası, iadesi ile bu işlemlere ait diğer usul ve esaslara Emniyet Genel Müdürlüğü karar verecek.

Geçici olarak tescil edilen araçların muayene, sigorta, vergi ve harçları ile bu maddenin uygulanmasına dair diğer işlemlere ilişkin usul ve esaslar ilgili bakanlık, kurum veya kuruluşlarca düzenlenecek.

Hangi ülkelerde olağanüstü hallerin yaşandığı ve olağanüstü hallerin süresi İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca müştereken hazırlanacak usul ve esaslarla tespit edilecek.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, Yönetmeliğin 51/A maddesinin uygulanmaya başlandığı tarihten önce Türkiye'ye giren araçlara, en geç 30 gün içinde geçici trafik belgesi ve tescil plakası alınması zorunlu olacak. Bu işlemlerin yapılmasında, Geçici Giriş Yol Belgesi ibraz zorunluluğu aranmayacak.

Kaynak: AA

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Sığınmacı Araçlarına Belge ve Plaka - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.


Advertisement