SGK, Paravan Şirketlerle Kendisini Sigorta Yaptıranlara Dava Açtı - Son Dakika
Ekonomi

SGK, Paravan Şirketlerle Kendisini Sigorta Yaptıranlara Dava Açtı

SGK, Paravan Şirketlerle Kendisini Sigorta Yaptıranlara Dava Açtı

Antalya'da 2009 ile 2014 yılları arasında paravan şirketler üzerinden kendilerini sigorta yaptırarak SGK'yı dolandırdığı iddiasıyla 321 kişi hakkında dava açıldı.

06.10.2015 09:25  Güncelleme: 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da, kendilerini paravan şirket üzerinden sigortalı göstererek, aylık 180 ile 200 TL arasından sigorta primi yatırarak, sağlık harcamalarıyla SGK'yı zarara uğrattığı tespit edilen 321 kişi hakkında dava açıldı. Çalışıyormuş gibi göründükleri paravan şirketlerden aldıkları maaş bordrolarıyla bankalardan kredi çektikleri de ileri sürülen sanıklar hakkında, her bir suç için 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

"SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK DEDİLER"

Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuksuz yargılanan 321 sanıktan 31'inin savunması alındı. 'Banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık', 'resmi belgede sahtecilik', 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak' gibi suçlardan yargılanan sanıklar, yaptıklarının suç olduğunu bilmediklerini iddia etti. Müzisyen, çiftçi, garson ve ev hanımı gibi ağırlıklı sanıklar, yapılan işlemlerle ilgili duruşmaya katılmayan sanıklardan Adnan U.'yu suçladı.

'SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM'

Normal bir sigortalı için ortalama aylık 500 lira pirim yatırılması gerekirken bu kişinin kendilerinden aylık 180 ile 200 lira pirim parası aldığını anlatan sanıklar, bunun karşılığında da çalışmadıkları şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterildiklerini söyledi. Sanıklardan Ali K., kahvehanede sigortasız çalıştığını, arkadaşı Abdurrahman K. aracılığıyla tanıştığı Adnan U'nun kendisini aylık 180 liraya sigortalı gösterdiğini iddia etti. Başlangıçta 180 lira olan primin daha sonra 200 liraya çıktığını da anlatan Ali K., "Bu kişinin posta çeki hesabına aylık bu parayı yatırıyordum" dedi. Bu dönemde gördüğü sağlık hizmeti karşılığında SGK'nın kendisine 94 lira fatura çıkardığını, bunun da ödediğini anlatan Ali K., "Yaptığımın suç olduğunu bilmiyordum. SGK'nın kayıtlarında pirim dökümü görüldüğü için sorun olmadığını düşünüyordum" dedi.

AYNI İFADLERİ VERDİLER

Isparta'da düğünlerde müzisyenlik yaptığını belirten Ali Osman T. ise kendisini sigortalı gösteren Adnan U. hesabına her ay düzenli 200 lira yatırdığını, bazen de bu parayı Adnan U.'nun eşi Mukaddes U.'nın posta çeki hesabına yatırdığını söyledi. Çiftçilik yapan sanıklardan Feride E. ise eşi Ramazan E.'nin kendisini bir şirket üzerinden sigortalı gösterildiğini, her ay 180 lira prim ödediğini söyledi.

Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da Adnan U.'nun kendilerini sigortalı gösterdiğini ve aylık 180 ile 200 TL arasından prim ödediklerini, bunun suç olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahkeme diğer sanıkların ifadesinin alınmasını için duruşmayı erteledi.

Son Dakika Ekonomi SGK, Paravan Şirketlerle Kendisini Sigorta Yaptıranlara Dava Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Yağız Murat: Ohooo türkiyede heryerde var bunlardan, maalesef halkımızın büyük bir çoğunluğunun da dürüst olduğu söylenemez, haa bi de anlaşmalı boşanmalar var trajikomik, maaş alabilmek için boşanıyorlar ama beraber yaşamaya devam ediyorlar,ödediğim vergiler son kuruşuna kadar haram zıkkım olsun, bunu denetleyemeyen devlete de yuh olsun 7 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement