SGK'sı Olmayanlar Kamu Hastanelerinde 3 Kat Fazla Ödeyecek - Son Dakika
Ekonomi

SGK'sı Olmayanlar Kamu Hastanelerinde 3 Kat Fazla Ödeyecek

Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi konusunda yeni bir uygulamaya geçti.

17.09.2014 08:09  Güncelleme: 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı hastanede vatandaştan parayı sigortalı olup olmamasına göre farklı alacak. Bakanlık tüm hastalıklar için fiyat listesi çıkardı. Neredeyse SGK'lı hastanın verdiğinin üç katını SGK'sı olmayan hastalar ödeyecek.

Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinde verilen sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi konusunda yeni bir uygulamaya geçti.

Hazırlanan listeyle tüm hastalıklar için yeni fiyatlar belirlendi. Daha önce SGK'lı hasta için devletin ameliyat masrafları için ödediği kadar cebinden para ödeyen SGK'sız hastalar şimdi bu ücretin 3 katını ödemek zorunda kalacak.

BADEMCİK AMELİYATI SGK'SIZA 3.770 TL

Örneğin bademcik ameliyatı olan bir SGK'lı hasta için devlet bin 500 lira öderken, SGK'sı olmayan hasta hastaneye 3 bin 770 lira; yumurtalık ameliyatı için SGK'lı hasta için bin 200 lira ödenirken, SGK'sı olmayan hasta için 6 bin 784 lira talep edilecek.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Beyazıt İlhan, "Devlet tamamen kamu anlayışının dışına çıkıyor ve SGK'sını ödeyemeyen hastadan SGK'lı hasta için ödenenden fazla para talep ediyor. Tamamen vicdansızlık. Bu uygulama ile devlet hastaneleri tam bir işletmeye dönerken, vatandaşlar da özel hastanelere yönlendirilmiş oluyor" dedi.

İKİ FARKLI TARİFE VAR

Sağlık Bakanlığı devlet hastanelerine gelen SGK'lı hastalar ile SGK'lı olmayan hastalara farklı tarifeler uygulmaya başladı. Hazırlanan listeyle tüm hastalıklar için yeni fiyatlar temmuz itibariyle geçerli olmak suretiyle yeniden belirlendi. Buna göre rahim ve yumurtalık ameliyatı olan SGK'lı hasta için kurum bin 200 lira öderken, SGK'lı olmayan hastadan 6 bin 784 lira istenecek. Safra kesesi ameliyatı olan SGK'lı hasta için 720 lira ödenirken, olmayan hasta bin 440 lira ödeyecek. Apandisit ameliyatı olan hasta için 400 lira ödenirken, kişi SGK'lı dağilse cebinden 800 lira ödeyecek. Bademcik ameliyatı olan bir hasta için SGK 1500 lira öderken, SGK'sı olmayan hastadan 3 bin 770 lira talep edilecek.

İSKONTO UYGULANACAK ÜLKELER

Bakanlık bazı ülkelere de iskonto uygulamaya başladı. Yani bu ülkenin vatandaşları iskontolu tedavi edilecek. Buna göre, A grubu ülkelere ( Afganistan, Bangladeş, Çad, Endonezya, Filistin, Gana, Hindistan, Kenya, Moritanya, Nijerya, Pakistan, Somali, Sudan, Yemen-Benin) yüzde 40 indirim uygulanacak. B grubu ülkelere ( Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Ermenistan, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, K.K.T.C, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Malezya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Yunanistan) uygulanacak indirim yüzde 20 olacak. C grubu ülkelere ise ( Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Fas, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Malta, Polonya, Slovenya, Tunus, Ürdün) indirim yüzde 10."

MAĞDURLAR ÇIKABİLİR, DÜZELTİLİR

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan konuyla ilgili Hürriyet'e şunları söyledi: "Kanunda olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'nın kendine ait bir fiyat listesi yoktu. Yeni yaptık. Üzerinde çalışarak, bazı maaliyetler dikkate alınarak yapıldı. SGK'lı hasta ile SGK'lı olmayan hasta tarifesinin farklı olmasının nedeni ise SGK'nın toplu sözleşme yapması ve sübvansiyonlar. Devletin bütçeden yaptığı ödenekleri de düşününce farklılığını nedeni ortaya çıkıyor. Liste sağlık hizmetinin maliyetleri de içine alarak hazırlandı. Türk vatandaşlarının hepsi SGK kapsamında. Sadece kendi özel sağlık sigortası olan ya da çok zengin olup prim yatırmayanlar kapsamda değil. Tabii bazı istisnalar da olabilir. Yani kişi Bağ-Kur'ludur ama dükkanı batmıştır ödeme yapamaz gibi farklı istisnalar görülebilir. Bu gibi durumlarda mağdurlar ortaya çıkabilir. O zaman da gerekli yerlerle temasa geçilirse durum düzeltilebilir. Ülkelere yapılan iskontolara gelince. Gerçekten bazı ülkelerin gelir durumu düşük. O nedenle bu bölgelerden gelecek kişiler için iskonto yaptık.

TTB: BU VİCDANSIZLIKTIR

TTB Genel Başkanı Beyazıt İlhan, devletin tamamen kamu anlayışının dışına çıktığını ve SGK'sını ödeyemeyen hastadan fazla para istediğini belirterek, Hürriyet'e şunları söyledi: "Yayınlanan bir genelge ile vakıf üniversiteleri hariç, kamu sağlık tesislerinde sosyal güvenlik kurumu kapsamı dışında cepten ödemelerle tedavi olacak yurttaşlarımıza ciddi yükler getirilmiş durumda. Örneğin SGK bir katarakt ameliyatı ücreti olarak 356 lira öderken, SGK'sı olmayan hasta bin 100 lira ödeyecek. Üstelik bu sadece ameliyat ücreti. Bir şaşılık ameliyatına SGK bütün masraflar dahil paket olarak 495 lira öderken, yuttaşlardan sadece ameliyat için 900 lira talep edilecek. Bu hastanın durumu iyi olsa zaten SGK pirimini yatırır. İnsanların tedavi olmasını neden bu kadar güçleştiriyorsunuz. Daha bir ay öncesine kadar SGK'sı olmayan hastadan da SGK'lı hasta için ödenen kadar para alınıyordu. Ne değişti? Hani sağlık bir haktı? Zaten insanlar sigortalarını bile ödeyemiyor. Bir de siz SGK'dan faydalanamayan zor duruma düşmüş insanlardan SGK'nın ödediği paranın üç katını alırsanız bu vicdansızlıktır.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün medyada yer alan bir haberde, Bakanlık tarafından hazırlanan Kamu Hizmetleri Satış Tarifesi ile SGK'sı olmayan vatandaşların kamu hastanelerinde mağdur edilebileceği algısı oluşmaması için açıklama yapılmasına gerek duyulduğu vurgulandı. Ülkede 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince tüm vatandaşların zorunlu olarak SGK kapsamı altında olduğu belirtilen açıklamada, "İşverenler çalışanlarının SGK primlerini yaptırmak zorunda olduğu gibi kendi adına çalışanlarda SGK primlerini kendilerinin yatırmaları gerekmektedir. Maddi durumu elvermeyen vatandaşlarımızın ise SGK primleri devlet tarafından karşılanmaktadır" denildi.

Bunların haricinde istisnai olarak SGK kapsamı dışındaki vatandaşların ise gerekli mercilere başvurması halinde işlemlerinin tamamlanarak devletin sağlık yönünden koruması altına girdiği kaydedildi.

Hangi ameliyat ne kadar farklı
SGK'li için devletin ödediğiSGK'sızın cebinden ödediği
Bademcik15003770
Yumurtalık12006784
Safra kesesi7201440
Apandisit400800
SGK\'sı Olmayanlar Kamu Hastanelerinde 3 Kat Fazla Ödeyecek

Son Dakika Ekonomi SGK'sı Olmayanlar Kamu Hastanelerinde 3 Kat Fazla Ödeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • KAHRAMAN KADINLAR: AYAKKABI KUTULARI BOŞ KALDI, BİR ŞEKİLDE DOLMASI LAZIM :) 14 0 Yanıtla
  • Aydın: Ya da Suriyeli olacaksın arkadaş. . . Hastane bedava, ekmek bedava, kumanya bedava, okul bedava, ohh ne âlâ. . . 11 0 Yanıtla kadir: ne acı değil mi. kendi vatanımızda bize herşey ücretli. onlara herşey ücretsiz. o kadar aç insan geziyor dönüp bakan yok. suriyeli kamplarında adam başı para dağıtılıyor. (1500 TL) Asgari ücretle çalışmaya razı onca insan varken hemde. Suriyelilere özel okullar, hastaneler bile ücretsiz. lanet olsun sizin yarattığınız düzene. 0 0
  • oksijen: Deli dumrul tarifesi, , dedem derdi ki; müslümanın gavurundan kork . . . . yezidi ye beleş suriyeli ye beleş filistinliye özel uçak ama kendi vatandaşına hemde sosyal güvencesi olmayana 3 kat fazla tarife, , rabbim sen bunların öbür taraftada birbirlerinden ayırma. . 9 0 Yanıtla
  • mmmmm: tayyip istifa soydun bizi 9 0 Yanıtla
  • kaptan366: suriyelileri bedava tedavi edip ceplerinede parayı koyabilmek kutuları doldurmak ve yeni gemicikler almak için şart tabi böyle kanunlar. . . . . 8 0 Yanıtla
  • hasan der: la sağlık bakanlığı idareciler yöneticiler cehenemde görüşürüz sizin yeriniz cehenemde bile ölüm makinelerine işid çilere sağlık bedava bize gelince tarifeye göre sağlık bu milet nezaman görecek iki yüzlülüğünüzü 6 0 Yanıtla
  • Totemin gücüne inanırım ben:)): çok güzel daha da güzel olur umarım, oy verirken düşünelerdi. . !! 6 0 Yanıtla
  • mersin: bu ne laN AYIP YA PARAM YOKSA ÖLECEKMİYİM BAKIN ADAM GİBİ İŞ YAPIN YETER ARTIK SABRIMIZI TAŞIRMAYAIN SİZİN ÇOCUKLARINIZ LÜKS HAYAT YAŞASIN DİYE BEN ÖLECEK DEĞİLİM VERGİSİ ÇART ÇURTU ŞİMDİ HASTANE ÇEBİMDE YOK BEŞ KRUŞ BAĞKURUMU YATIRAMIYORUM SİZİN GÜNLÜK ÇIKAN YASALLARINIZ YÜZDEN ESNAFI SOYDUNUZ ADAM GİBİ YÖNETİN BU ÜLKEYİ MİLLETİ SOYMAN IN YOLARINI BIRAKIN ZATEN HASTANELLER DOĞÜRU DÜRST MUYNE ETMİYOR 5 0 Yanıtla
  • soyacam soyun vatandaşı: her dönem yeni soyma stratejisi yeter vatan daş nezaman görecek bu yanlış adeletsiz sistemi dönyanın dört bitarafına sağlık hizmeti yetiştiriyor bize geldimi yani vatandaşına soyma soyma soyacağım vergi üstüne veri kadeve üstüne kadeve yahu oturduğumuz yerde evimizde arabamızda işimizde köyümüzde kıracı kiracı sı olduk artık yeter yahu yater bu kadar vatandaşı ezmenin güçsüzleştirmenin hakkınız yok 5 0 Yanıtla
  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement