Şeyh Muhammed Kazım Anılıyor - Son Dakika
Güncel

Şeyh Muhammed Kazım Anılıyor

Siirt’in son dönemde yetiştirdiği büyük din alimi mutasavvıf şeyh Muhammed Kazım Hazretleri vefatının 19. yılında dualarla anılacak.

13.05.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'in son dönemde yetiştirdiği büyük din alimi mutasavvıf şeyh Muhammed Kazım Hazretleri vefatının 19. yılında dualarla anılacak.

Şeyh Muhammed Kazım Hz. anma etkinlikleri çerçevesinde İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir birçok ilinde bulunan sevenleri ve müritleri Siirt'te adına yaptırılan türbeyi ziyaret ederek 3 günlük anma törenlerine katılacak. 13-16 Mayıs 2015 tarihinde yapılacak etkinliklerin ilk günü, kafile halinde il dışından gelen konuklar önce Veysel Karani beldesini ziyaret ederek türbede dua edecek. Gruplar, Siirt şehir merkezinde Şeyh Muhammed Kazım hazretlerinin türbesinin ziyareti ve sohbet programına katılacak. İkinci günkü anma törenleri Dereyamaç köyünde öğle namazı, türbe ziyareti ve hatmi şerif okunması ve dua programı ile devam edecek. Üçüncü gün anma etkinlikleri ise, Cuma namazı Kazimiye Medresesi'nde kılınması, türbe ziyareti, şeyh Muhammed Kazım'ın oğlu şeyh Muinniddin Aydın tarafından verilecek sohbet programı ve gelen konuklara yemek ikramıyla sona erecek.

ŞEYH MUHAMMED KAZIM HZ. KİMDİR?

Şeyh Muhammed Kazım hazretleri 1906'da Siirt'te doğdu, 1996'da vefat ederek Siirt'te defnedildi. 90 yıllık hayatı boyunca, ilim ve tasavvuf terbiyesiyle meşgul oldu. Onun fikri ve tasavvufi meselelerle ilgili kaleme aldığı "Cevahiru'l-Ulumi'l-Kazimiye" adlı eseri 2000 yılında çocukları tarafından basıldı. Şeyh Muhammed Kazım hazretleri Mevlana Halid-i Bağdadi'nin, Doğu Anadolu'daki halifeleri arasında önemli bir konuma sahip olan Seyyid Taha'l- Hakkari, bölgede, etkili bir Nakşibendi şeyhi olarak biliniyor. Siirt Nakşibendiliği'nin, bugün, Şeyh Mü'niddin Aydın tarafından temsil edilen kolu, Muhammed Kazım, Şeyh Şerafettin, Muhammed Hazin vasıtasıyla es-Seyyid Taha'l-Hakkari'ye ulaşıyor. Şeyh Muhammed Kazım ilköğrenimini Siirt İptidai mektebinde yaptı. Akabinde Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek, hafızlığını tamamladı. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra babası şeyh Şerafettin'den tahsiline devam etti. Siirt'in meşhur hocalarından molla Hamit'ten Nahiv ilmini öğrendi. Şeyh Abdurrahim'den molla camiyi okudu, şeyh Abdulhakim'den de mantık dersi aldı. Siirt'te adına yatırılan türbede her yıl anma etkinlikleri düzenleniyor. - SİİRT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şeyh Muhammed Kazım Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • bircan adiguzel: Allah ona yardimci olsun 0 0 Yanıtla

Advertisement