Selahattin Demirtaş, 1915'te Ölen Ermeniler İçin Fatiha Okudu - Son Dakika
Güncel

Selahattin Demirtaş, 1915'te Ölen Ermeniler İçin Fatiha Okudu

Selahattin Demirtaş, 1915\'te Ölen Ermeniler İçin Fatiha Okudu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp Fatiha suresini okudu.

24.04.2015 17:10  Güncelleme: 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da 1915 yılında ölen Ermenileri anma törenine katılıp Fatiha suresini okudu. Demirtaş 1915 olayları için, "Bırakın önce taziyemizi kurup yasımızı tutalım sonrası çok kolay olacak" dedi.

ANMA TÖRENİNE GENİŞ KATILIM VARDI

Diyarbakır'ın Merkez Sur İlçesi Alipaşa Mahallesi'nde bulunan ve terk edildiği için harabeye dönen Surp Sarkis Ermeni Kilisesi'nde, 1915 yılındaki olaylarda yaşamını yitiren Ermenileri anma töreni düzenlendi. Diyarbakır'ın yan sıra İstanbul ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden gelen ve Mardinkapı Semti'nde toplanan Ermeniler, Süryaniler ve Keldanilere HDP, DBP, İHD, Diyarbakır Barosu ve bazı Sivil Toplum örgütleri ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile belediye başkanları da destek verdi.

"BİR ÇIĞLIĞIN YÜZYILI"

Mardinkapı'dan Alipaşa Mahallesi'ndeki Sur Sarkis Ermeni Kilisesi'ne kadar yürüyen grup ellerinde mor menekşe çiçeğinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıdı. Harabe durumda bulunan kilisenin bahçesindeki üç duvar üzerinde 1915 yılında öldürülen Ermenilerin fotoğrafları ve Türkçe, Kürtçe, Ermenice, 'Biz kırıldık, hangi dağda menekşeler çoğaldı. Bir çığlığın yüz yılı 1915-2015. Ermeni soykırımı' yazılı afişler asıldı.

DEMİRTAŞ: DAHA YASINI TUTAMAMIŞ BİR HALK VAR ORTADA

Anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yüzyıl önce bu topraklarda insanlık tarihinin en büyük trajedisinin, Ermeni soykırımının yaşandığını iddia ederek, "Yüzyıl önce bu topraklarda yaşanan insanlık tarihinin en büyük trajedisinin Ermeni soykırımı anmasındayız. Öyle sanıyorum ki, soykırım mıydı, değil miydi? Diasporanın amacı nedir, ne değildir? Bütün bu tartışmaların ve bütün bu laf kalabalığının arasında en fazla gözden kaçırtılmak istenen veya gözden kaçırdığımız, daha yasını tutmamış bir halk var ortada.

"ÖNCE YERDEKİ CENAZEYİ BİR KALDIRABİLSEK"

Bırakın nasıl tanımlanması gerektiği tartışmasını, önce birlikte bir yas tutmayı öğrenelim. Çünkü yüzyıldır bu acıyla yaşayan ve taziyesini kuramamış, daha acısını ortaklaştıramamış, bir halka ölünün, yerdeki cenazenin nasıl öldüğü, nasıl öldürüldüğü tartışmasını dayatmak çok acı bir durum. Bu topraklarımızın kültürüne de bize de yakışmaz. Gönül isterdi ki, bugün Türkiye'nin bütün kentlerinde el ele, bütün şehirlerinde yürek yüreğe tutuşmuş omuz omuza durmuş, Edirne'den, Ardahan'dan, Trabzon'a, İzmir'e, Hakkari'ye kadar her yerde birlikte, alanlarda yas tutabilsin. Soykırım mı, değil mi tartışmasını siyasetin sığ sularına terk ederek, önce yerdeki cenazeyi bir kaldırabilsek, keşke bunu başarabilsek" dedi.

"İTTİHAT TERAKİ'NİN ONURSUZLUĞUNU OMUZUMUZA YIKIYORLAR"

Demirtaş, 1915 yılında yaşananların İttihat ve Terakki'nin siyaseti ve anlayışı olduğunu söyleyerek, "Yüzyıldır, 1915 yılından bu yaşanan İttihat Terakki siyasetinin, o dönemki anlayışın bu topraklara mal ettiği bu onursuzluğu omuzumuza yıkmaya çalışıyorlar. Ben merak ediyorum. Özellikle de hükümet ve diğer muhalefet partilerine, siz İttihat ve Terakki'nin başka hangi faaliyetlerini üstleniyorsunuz ki şu Ermeni meselesindeki durumunu omuzlarımıza ve toplumun omzuna yük olarak katıyorsunuz. İttihat Terakki'ye yeri geldiğinde söylemediğiniz laf kalmıyor, yeri geldiğinde 'İttihat Terakki anlayışı bu topraklara zulüm getirmiştir' diyorsunuz. Ama, her ne hikmetse mesele Ermeni meselesine geldiğinde Enver'den daha çok Enverci, Talat'tan daha çok Talatçı olabiliyorsunuz. Hayretle karşılıyorum" dedi.

"BÜTÜN TÜRKLER VE BÜTÜN KÜRTLER ZAN ALTINDA BIRAKILAMAZ"

Irak'ta yaşanan Enfal ve Halepçe katliamlarını kimsenin Arapların üzerine yıkmadığını, Nazi soykırımını da hiç kimsenin Almanlar üzerine yıkmadığını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakın Enfal ve Halepçe katliamlarını Araplar yaptı demiyor hiç kimse, Saddam yaptı diyor. Saddam'ın katliamı ve soykırımıdır tarihe böyle geçti. Nazi soykırımını Almanlar yaptı diye tarihe geçmedi. Hitler anlayışı ve siyaseti yaptı deniliyor. Böyle geçti tarihe. Ermeni soykırımı da o dönemin siyasi ve yönetim anlayışına İttihat ve Terakki'ye mal edilmişken çıkıp bütün Türkler, bütün Kürtler zan altındaymış ve hesap vermek zorundaymış gibi, bütün Türkler ve Kürtler adına Ermenilere hakaret etmeyi biz kabul etmiyoruz ve doğru da bulmuyoruz.

"HALK OLARAK EL ELE VERMEMİZ LAZIM"

Çünkü Ermeni toplumu yasını tutmak istiyoruz, öncelikle bunu bekliyor ve yası biz halk hep birlikte tutmak zorundayız. Yas tutmak devletin işi, hükümetin, siyasetin işi değildir. Halkın işidir. Halk olarak el ele vermemiz lazım. Ermeni, Rum, Süryani, Ezidi toplumu bu topraklarda bir zamanlar tıpkı bizler kadar şen ve neşeliyken, bizler kadar çokken kardeşçe yaşarken bugün az olan, kıyıldıkları, sürüldükleri için az olan onların yasını birlikte tutmayı başaramazsak, biz insanlığımızdan eksiltmiş olacağız, biz insanlaşmada eksik kalacağız. Bunun biraz daha empatiyle anlamaya davet ediyorum herkesi. "

"BİRLİKTE YAŞAMADA ROJAVA ÖNEMLİ DENEYİM"

Demirtaş, bir arada farklı kimlik ve kültürler olarak eşitçe yaşayabilmenin mümkün olduğunu gösteren deneyimler olduğunu belirterek, buna örnek olarak ta Rojava'daki mücadeleyi gösterdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Eminim ki 100 yıl önce yaşanan ve bu sokaklarda Ermeni zanaatkarların elinin, alnın teriyle yaratılmış bu Diyarbakır sokaklarında birlikte daha çokça yaşamayı özlüyoruz. Belki o günleri geri getirmek mümkün olmayacaktır. Belki o çok renkliliğimiz, o çok sesliğimizi yeniden yaratmak kolay olmayacaktır. Fakat bunu denemek zorundayız ve bunda ısrarcı olmalıyız. Çünkü bir arada farklı kimlik ve kültürler olarak eşitçe yaşayabilmenin mümkün olduğunu halen gösteren deneyimler var. Rojava bunun önemli bir deneyimidir. Bakın orada el ele verilince birlikte mücadele edilence birlikte kazanılacağını ve birlikte yaşanılabileceğini gösteriyorlar. Biz de bunu Türkiye'de başarmalıyız.

ÖLEN ERMENLİRİN RUHLARI İÇİN FATİHA

Bırakın acımızı önce yüreğmiz de yaşayalım, bırakın önce taziyemizi kurup yasımızı tutalım sonrası çok kolay olacak. ve hakikatle yüzleşmek, geçmişle yüzleşmek hiç korkulacak bir şey değilmiş o zaman daha iyi görecek ve anlayacağız. Burada aramızdaki Ermeni, Süryani, Ezidi dostlarımıza buranın yerli halkları olan bu değerli dostlarımıza acılarının önünde saygıyla eğildiğimizi partim adına tarihsel acıyı paylaştığımızı ifade etmek istiyoruz. Bir Müslüman olarak buradaki Müslüman arkadaşlarımı da o ruhlar için bir Fatiha okumaya davet ediyorum." Demirtaş'ın Fatiha okuma çağrısı üzerine, anmaya katılan Müslümanlar hep birlikte Fatiha suresini okurken, Ermeniler ise dua etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selahattin Demirtaş, 1915'te Ölen Ermeniler İçin Fatiha Okudu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (397)

  • Adıyamanlı: 1) Hristiyan topluluğa Fatiha okursan, İslam bilginin ne kadar sıfır olduğunu gösterirsin. 2) Ermenilerle karşılıklı savaşan türkler değildir, biz kürtlerdir. Bizler öldük atalarımız öldü, köylerimiz yokedildi ermeni çeteleri çocuk yaşlı kadın genç demeden kurşuna dizip yokettiler kürtleri. 3) Tehcir bizlerin yokedilmesine engel olmak için yani kürt olduğumuz için değil müslüman olduğumuz için ve osmanlıyı bölme düşüncemiz olmadığı için ermenilere çıkartılmıştır. 4) Selahattin demirtaş ve ermeni yandaşları HDP ' ye oy verecektim ama benim köyümü atalarımı katleden insanlar için dua okuyorsunda sen nasıl Kürtsün, Onca Katledilen kürtleri nasıl inkar edersin, 5)sen ve yanındakiler kürtmüsünüz? yoksa ermeni mi?. 6) Fatihayı kim için ne için neden okunduğunu bilmeyenler, Dini Kuranı Allahı bilmez, Onca Yokedilen Kürtleri unutup Ermenilere kucak açanlara bizdende oy gelmez. 86 154 Yanıtla
  • Norşinli Şiyar: hdp yi hiç bir kürt desteklemez, destekleyip te kürdüm diyenlerin soyunu araştır, ya ermenidir yada ateist kürttür. 68 85 Yanıtla
  • Zaragoza: Sana oy verene ne desem az gelir 78 58 Yanıtla
  • birkisi: boyle kisilerle muhatap olunmaz seviyemizi koruyalim dusurmeyelim bunlar insan olamaz 27 106 Yanıtla
  • Yıkılmayan Türk: Ölen Ermeniler yerine 1992 de Hocalı SOYKIRIMINDA hayatını kaybeden insanlar için dua etseydin diyecem ama sende sonuçta bir ermenisin selo ama derdin oy ise sende haklısın 67 63 Yanıtla
  • DİYARBAKIRDAN ŞEHMUZ: ERMENİ TEZİNE DESTEK VEREN HDP GÖZÜME GÖZÜKMEÇ ERMENİLER BENİM DEDELERİMİ KESTİ. 24 83 Yanıtla
  • tolga: bu sellattin demirtaşın bunların ne oldukları zaten belli ama ne yazıkki bu ülkem bunları bagrına basmış çanakkalede 250 asker şehit olmuş onlar için birkez fatiha suresi okumamışsınız kalkmış ermenileri destekliyorsunuz ulan ermeniler 1915 geney doğuyu işgal ettiler genc kızların ırzlarına geçtiler halk el ele birlik oldu türk kuvayi milli ordusuyla denize doktuler ermenileri genc kızları diri yaktılar neden seslenmiyon demirtaş yazık degilmi bu ülkenin insanlarınaki seni adam yerine koymuş utanmadan oy topluyorsunuz ya yeter ya yeterki illah ettiler sizden bu ülkenin akıllı insanları . . 99 7 Yanıtla
  • gerçek akil: ne yaptığını bilmeyen zavallı 26 76 Yanıtla
  • Ahmet Altun: Bunların hepsi ermeni dönmeleri ve pkk da ermeni terör örgütü asala nın isim değiştirmiş halidir. Bence gerçekten katliam yapmanın zamanı gelmiştir. 51 25 Yanıtla
  • ZEKİ:: KENDİSİ DE ERMENİ ÇÜNKÜ 25 31 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile Dostunun Ölüm Haberini Alarak Tokat Programlarını İptal Etti
    12:03 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile Dostunun Ölüm Haberini Alarak Tokat Programlarını İptal Etti

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Tokat'ta bir dizi temaslarda bulunmak üzere iken, AK Parti Ankara Gölbaşı İlçe Başkanı olan aile dostunun ölüm haberini alarak programlarını yarıda keserek Ankara'ya hareket etti. Bakan Tekin, öğrencilere çanta hediye etti ve öğretmenler ile bir araya geldiği ziyaretlerini iptal ederek özel aracıyla Ankara'ya döndü. Aile dostu olan AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın beyin kanaması sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.

  • İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu 71 Filistinli daha hayatını kaybetti
    12:01 İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu 71 Filistinli daha hayatını kaybetti

    İsrail'in son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 71 Filistinlinin daha hayatını kaybetmesi ile 7 Ekim'den bu yana toplam can kaybı 32 bin 623'e yükseldi. İsrail'in saldırılarına öldürülen gazeteci sayısı ise 137 oldu.

  • Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenecek barış zirvesine katılım şartlarını açıkladı
    12:01 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenecek barış zirvesine katılım şartlarını açıkladı

    Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İsveç'te düzenlenmesi planlanan barış zirvesinin Rusya'nın katılımı olmadan ve bazı temelleri değiştirilmeden başarılı olamayacağını belirtti. Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in 'barış formülü' temelinde müzakere yapmaya hazır olduklarını ancak bazı kabul edilemez kavramlara dayanan Ukrayna'nın barış planının anlamsız olduğunu ifade etti.

  • Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi
    12:01 Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi

    Edirne'de yapılan bir aramada, gümrük kaçağı 17 oyun konsolu ve 2 robot süpürge ele geçirildi. Sürücü hakkında adli tahkikat başlatıldı. Ayrıca, çalınan motosiklet polis uygulamasında yakalandı. Keşan'da ise ziynet eşyası çalınan kişi polise başvurdu ve uyuşturucu hap ele geçirildi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • Beyşehir Gölü hayalet ağlardan temizleniyor
    11:59 Beyşehir Gölü hayalet ağlardan temizleniyor

    Türkiye'nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü, yürütülen çalışmalarla hayalet ağlardan da temizleniyor. Gölde yapılan denetimlerle terk edilmiş veya bırakılmış olan hayalet ağlar temizlenerek göl zemininin kirletilmesi ve kaçak avcılığın önüne geçilmeye çalışılıyor. Ayrıca, göldeki su ürünleri çeşitliliğini artırmak amacıyla balıklandırma çalışmaları da sürdürülüyor.

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.


Advertisement