Şeker-iş Sendikası Genel Başkanı Gök: "Şeker Sektöründe Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Etmek... - Son Dakika
Güncel

Şeker-iş Sendikası Genel Başkanı Gök: "Şeker Sektöründe Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Etmek...

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye’nin dünyanın önemli şeker pancarı üreticileri arasında olduğunu ancak son yıllarda birbiri ardına uygulanan yanlış özelleştirme politikalarıyla şeker pancarında kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıkarılarak pancara getirilen kotalarla üreticilerin tarlalarını terk ettiğini, Çarşamba, Kars, Alpullu ve Ağrı Şeker Fabrikalarında ise üretimin durduğunu ifade etti.

13.05.2015 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye'nin dünyanın önemli şeker pancarı üreticileri arasında olduğunu ancak son yıllarda birbiri ardına uygulanan yanlış özelleştirme politikalarıyla şeker pancarında kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıkarılarak pancara getirilen kotalarla üreticilerin tarlalarını terk ettiğini, Çarşamba, Kars, Alpullu ve Ağrı Şeker Fabrikalarında ise üretimin durduğunu ifade etti.

'14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü' münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, bir zamanlar tarımda kendi kendine yetebilen ülkeler arasında sayılan Türkiye'de bürokrasinin öteden beri süregelen iyi niyetten uzak politikaları sebebiyle tarımsal üretim alanında dışa bağımlı aday ülkeler arasına girerek artık hızla üretici olma özelliğinin kaybedildiğini söyledi. Gök, "Tarımda yaşanan olumsuzluklardan etkilenen üreticiler ve köylüler artık üretim yapamaz hale gelirken, üretim alanları giderek kararmakta, geleceğe karamsar bakmakta ve yılgınlığa düşmektedir" diye konuştu.

Gök, Türkiye'nin stratejik tarım ürünü olan şeker pancarı, dolayısıyla da şeker sektörü üzerinde son on yıldan beri halkın kafasının karıştırılmak suretiyle bir algı operasyonu yürütüldüğünü kaydetti. Çarpıtma, manipülasyon, suçlama, karalama, sansür gibi enformasyon savaşı uygulamalarıyla doğal pancar şekerinden üretilen şekerin kamuoyunda 'çok pahalı', 'beyaz zehir' gibi sahte bilgi kırıntılarıyla zihin bombardımanına tutulduğuna dikkat çeken Gök, NBŞ lobisinin insanlara ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalıştıklarını söyledi. Son 15 yılda pancar üreticisi sayısında ve üretilen pancar miktarında büyük düşüş yaşandığına dikkat çeken Gök, 1998 yılında 22 milyon ton olan şeker pancarı üretiminin 2014 yılında 17 milyon tona gerilediğini, üretici sayısının da 4'te 3 oranında azaldığını ifade etti. Türkiye'nin yeni bir seçim sürecine adım adım yaklaştığı bu günlerde kırsal kesimde yaşayan üreticiler ve köylüler ile tarımdan geçimini sağlayanların yetersiz destek sebebiyle zor günler geçirdiğine değinen Gök, şöyle devam etti:

"Üretici geliri bakımından vazgeçilmezliği, şekerin işlenmesinden doğan katma değerinin yüksekliği, çiftçiyi tarlaya ve köye bağlayan, ailenin tüm fertlerine çalışma imkanı sağlayan, nüfusu kırsal kesimde tutan, haliyle iç göçü yavaşlatan ürünlerin başında gelmesi sebebiyle ülkemizde pancardan şeker üretiminin sürdürülmesi kırmızı çizgilerimiz olmalı iken, bugün tarımsal üretimi yeniden canlandıracak, yerli üretimi özendirecek, üreticiyi koruyacak, üreticinin ve tarım sektörünün yapısal sorunlarını çözecek; kırsal kesimi, tarımsal üretimi bilgi ve teknoloji ile buluşturacak bir anlayıştan gittikçe uzaklaşan bir yapıda şeker sektörü yok edilmek istenmekte, işsizliğe de davetiye çıkartılmaktadır. Bir yandan şekerpancarı üretimine kotalar getirilmesi; öte yandan pancar üreticisinin üretimini sürdürememesi sonucu ortaya çıkacak olası şeker açığı diğer şeker üreten ülkelerden ve özellikle de AB ülkelerinden ithal edilerek kapatılacaktır. Sonuç olarak ülkemizde pancar çiftçisinden esirgenen kaynaklar AB'nin pancar, ABD ve Arjantin'in mısır üreticilerine ve çokuluslu agro-sanayi tekellerine milyarlarca liralık dövizle aktarılacak, kaybeden ürünsüz, topraksız kalan Türk çiftçisi olacaktır. Oysa ki şeker pancarı üretiminde asıl hedef, verim ve kalite ise en ideal iklim ve toprak yapısı ülkemizde bulunmaktadır. Bu sebeple topraklarımızda yetiştirilen şeker pancarında en önemli kalite göstergesi, içindeki şeker oranını ifade eden polar derecesidir. Türkiye'de üretilen şekerin polar derecesi sektörde söz sahibi olan başta Fransa, İngiltere, Almanya gibi bir çok Avrupa ülkesinden çok daha kaliteli, rantabl olmakla birlikte her geçen gün onsu yükselen altın anahtar değerindedir."

Şeker sektöründe Fransa örneğini gösteren Gök, yıllık şeker tüketimi 2 milyon ton olan ve şeker ithal edebilecek yeterli döviz rezervlerine sahip bulunan Fransa'nın bugün daha ucuz bedelle şeker ithal etmek yerine şekerpancarı tarımını karşılaştırmalı üstünlük yönüyle ülke çıkarına uygun olduğu için 4 milyon tonun üzerine çıkartarak şeker ürettiğini dile getirdi. Gök, Türkiye'de de tarım ve sanayide sağladığı yüksek istihdam ve yan ürünlerinin tümünün hayvan beslenmesinde kullanılabilirliği yönü ile şekerpancarı tarımının gerçek üreticilerin söz ve karar sahibi olduğu bir yapılanma içerisinde artan oranlarda sürdürülmesiyle şeker ithal eden değil, ihraç eden bir ülke konumuna gelmesinin hiç de zor olmayacağını sözlerine ekledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şeker-iş Sendikası Genel Başkanı Gök: 'Şeker Sektöründe Ölümü Gösterip Sıtmaya Razı Etmek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyanet İşleri Başkanlığından Kur'an Eğitim Merkezleri Yönetmeliği
    12:44 Diyanet İşleri Başkanlığından Kur'an Eğitim Merkezleri Yönetmeliği

    Diyanet İşleri Başkanlığı, lise çağındaki 14-17 yaş grubuna yönelik “Kur’an eğitim merkezleri” açacak. Sınavla öğrenci kabul edecek olan Kur’an eğitim merkezlerinde 05.00-22.00 saatleri arasında eğitim verilecek. Eğitim yüz yüze olacak, gerekirse uzaktan eğitim de yapılabilecek. Talebe veya ihtiyaca göre hafta sonu da eğitim yapılacak Kur’an eğitim merkezlerinin müfredatı Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanacak.

  • Elektrik tellerinin teması sonrası patlama yaşandı
    12:43 Elektrik tellerinin teması sonrası patlama yaşandı

    Muğla'nın Ula ilçesinde sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış ve fırtına sonrası evlerin ve araçların yakınından geçen enerji nakil hatları birbirine temas etmesi sonrası şiddetli patlamalar yaşandı. Olay, sabah saatlerinde Ula İlçesi Köprübaşı Mahallesinde meydana geldi. İlçede etkili olan yağışlı ve fırtınalı hava sırasında sokak üzerindeki elektrik telleri birbirine çarparak kıvılcım çıkarmaya başladı. Tellerin birbirine temas etmesi sonrası patlamanın yaşandığı anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu ile an be an kaydedildi. Fırtına nedeniyle elektrik tellerinin birbirine temas etmesi ve yaşanan patlama sonrası ilçede elektrik kesintisi yaşandı.

  • Kırklareli'nde 2 katlı tarihi binada çıkan yangın söndürüldü
    12:43 Kırklareli'nde 2 katlı tarihi binada çıkan yangın söndürüldü

    Karakaş Mahallesi Karakaşbey Sokak'taki kafe olarak kullanılan Geç Osmanlı dönemine ait 2 katlı tarihi binada çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangın sırasında yanındaki 4 katlı apartman tahliye edildi. Vali, Belediye Başkanı ve Jandarma Komutanı olay yerine gelerek çalışmaları takip etti.

  • Edirne'de Sağanak Hayatı Olumsuz Etkiliyor
    12:43 Edirne'de Sağanak Hayatı Olumsuz Etkiliyor

    Edirne'de aralıklarla görülen sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Yağışa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, yağmurun durmasını beklerken polis ekipleri trafiği düzenlemek için önlem aldı. Hava sıcaklığının 11 derece olduğu kentte, sağanak yağışın akşama kadar devam etmesi bekleniyor.

  • Bursa'da istinat duvarının, üzerine devrildiği apartmandaki 2 kişi yaralandı
    12:42 Bursa'da istinat duvarının, üzerine devrildiği apartmandaki 2 kişi yaralandı

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde, şiddetli yağışın etkisiyle zayıflayan istinat duvarı, bir apartmanın üzerine devrildi. Olayda 2 kişi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. İhbar üzerine olay yerine AFAD, 112 Acil Sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar Gemlik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Bina sakinlerinin tahliyesi yapıldı ve enkaz kaldırma çalışmaları başlatıldı. Gemlik Kaymakamı Hasan Göç de olay yerine gelerek bilgi aldı.

  • İçişleri Bakanı, Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı
    12:42 İçişleri Bakanı, Atatürk ve Erdoğan'a hakaret iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'nde mazbata töreninde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edildiği iddiaları üzerine Mülkiye Müfettişi görevlendirildiğini açıkladı.


Advertisement