Şehir Merkezlerinde Hayvancılık Tarih Oluyor - Son Dakika
Yerel

Şehir Merkezlerinde Hayvancılık Tarih Oluyor

Şehir Merkezlerinde Hayvancılık Tarih Oluyor

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, şehir merkezlerinde hayvan yetiştirilmesinin yasaklanmasına yönelik teklifi oy birliğiyle kabul etti.

08.09.2014 17:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, şehir merkezlerinde hayvan yetiştirilmesinin yasaklanmasına yönelik teklifi oy birliğiyle kabul etti. Bu hafta komisyonlarda görüşülecek olan teklif neticesinde, kent ve ilçe merkezleri yerine sadece nüfusu düşük köylerde hayvan üretimi yapılacak.

Eylül ayı ilk toplantısını gerçekleştiren Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündem dışı söz alan CHP Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya, ilk olarak "Seyhan Yaban Hayatı Alanı" ile ilgili görüşlerini aktardı. 11 milyon 436 bin metrekarelik alanda 14 bin kişi, bin 600 adet ruhsatlı bina ve 255 adet numaratajlı sokak olduğunu belirten Çetinkaya, saha tespitlerinde bina sayısının 2 bin 600 adet olduğunu kaydetti. İlk planları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılan, 1998'de belediyenin revizyon yaptığı ve 2006'da ise "Yaban Hayatı Koruma Alanı" olarak ilan edilen bölgenin İl Özel İdare tarafından 2007 yılında yapılan 100 binlik planlarla işaretlendiğini ifade eden Çetinkaya, şunları söyledi:

"Fakat nazım imar planlarında buna dikkat edilmeden, normal imar planı yapılmış durumda. Dolayısıyla bu alana ilişkin bir plan hazırlığı var fakat bu dönem seçilen meclis üyeleri ve belediye başkanı olarak bilgi edinilmesi bağlamında bu planla ilgili idarenin görüşlerini meclis üyelerine sunmasını bekliyoruz. Çünkü korunacak alan statüsüne girdiği için, görüş alınarak gönderilmesi gerekiyor. Plan yapım esnasında da özellikle kentsel sit alanlarında, arkeolojik sit alanlarında meclisin kararı olmadan gönderilen planlar, Koruma Kurulu'nda değerlendirilmiyor. Bu alanların sadece yerleşim alanı değil, kentsel alan açısından değil, bir sulak bölge olduğu için, su kuşu yaban hayatı olarak geçtiği için sulak alan yönetim planına da uyulması gerekiyor."

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise sulak alanlarla ilgili teori ve pratiğin baştan sona çeliştiğini belirterek, konunun üzerinde durduklarını söyledi. Kamu yararına düzenlemelerin bazen kamu kurumları tarafından da çiğnendiğine dikkat çeken Başkan Sözlü, "Orada gözden mi kaçmıştır, fırsatçılık mı yapılmıştır, kimseyi suçlayarak değerlendirme yapmak istemem ama 'Oradaki fiili durum nedir?' derseniz, ziraat mühendisiyim. Geçmişten 3 dönem belediye başkanlığı tecrübem var. Bu saatten sonra oradan sulak alan çıkmaz. Tabiatı koruma alanı da çıkmaz. Çıkarabilen varsa, şehir plancısısınız, önümüze koyarız, meclis de bunları tartışmaktan çekinmez. Ama oradaki problemi, Adana'nın inşaat sektörü, konut sektöründe önünü tıkamayacak, belediyeleri meşgul etmeyecek, gerçekten ortak bir paydada çözmek durumundayız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından görüşülen gündem maddelerinden 10.suna göre, Makedonya'nın Üsküp Kastiver şehri ile kardeş şehir olunmasına ait teklif oy birliğiyle kabul edildi.

Öte yandan, gündemin 13. maddesi olan "Şehir merkezinde hayvan yetiştirilmesinin yasaklanmasına" ilişkin teklif görüşüldü. Köylerin ve köylerle bağdaşmış hayvancılık sektörünün önemli bir kültür bütünü olduğunu ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, "Modern şehircilik" anlayışına göre çeşitli düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Hayvancılığın, şehir ve ilçe merkezlerinden uzaklaştırılması gerektiğine dikkat çeken Sözlü, halihazırda hayvancılıkla uğraşanların mağdur olmaması için, düşük nüfuslu ve kent merkezinden uzak köyleri işaret etti. Tarımsal altyapının imara uygun hale getirilmesi konusunda vatandaşlara tüm kolaylıkların sağlanacağını açıklayan Sözlü, belediye meclisinin bu konuda samimi davranacağını kaydetti.

Teklif, komisyonda görüşülmek üzere meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehir Merkezlerinde Hayvancılık Tarih Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement