Seçim Öncesi Kesenin Ağzı Açıldı, Emekliye Ek Zam Yolda - Son Dakika
Ekonomi

Seçim Öncesi Kesenin Ağzı Açıldı, Emekliye Ek Zam Yolda

Seçim Öncesi Kesenin Ağzı Açıldı, Emekliye Ek Zam Yolda

Hükümet, erken seçim öncesi memurdan sonra emeklinin de gönlünü yapmak için harekete geçti. Düzenleme yapılırsa emekliler ekstra 100 lira zamdan yararlanacak.

29.08.2015 10:14  Güncelleme: 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran seçimlerinde 9 puanlık oy kaybı yaşayan AK Parti, bu kez ipin ucunu sağlam tutarak memur ve emeklilere yönelik planlarını devreye koymaya başladı. Bunun ilk adımı eğitim alanından geldi ve binlerce öğretmen ve ailesini ilgilendiren rotasyondan vazgeçildi, eş tayini kolaylaştırıldı. AK Parti şimdi de gözünü emeklilere dikti ve erken seçim tarihinin 1 Kasım olarak açıklanmasının ardından milyonlarca emekliye ek zam göründü.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ

Temmuzda maaşı bin lira ve altında olan SSK ve Bağ- Kur emeklilerine seyyanen 100 lira ekstra zam veren hükümet, geçen hafta da bu artışı tüm memur emeklilerine yansıtacağını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta, "Meclis açılabilmiş olsaydı bunu geri kalan bütün emeklilere sirayet ettirecek şekilde yayacaktık. Yani ayda 100 lira, yılda 1200 lira. Buna rağmen memur emeklileri için bu toplu sözleşmede iyileştirme yapacağız." diye konuştu. Bu açıklamanın ardından da toplu sözleşmede, tüm memur emeklilerinin maaşlarına, belirlenen yüzdelik zamlara ilave olarak ortalama 100 lira seyyanen artış yapılması kararlaştırıldı. Şimdi de sıra temmuzda yapılan enflasyon artışından sonra maaşı bin liranın üzerinde olduğu için seyyanen zamdan yararlanamayan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine geldi. Ancak bunun için yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenleme yapıldığında, kalan emekliler de ekstra 100 lira zamdan yararlanacak.

9 MİLYON SEÇMEN

Temmuz ayında yapılan zam 5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisini kapsıyordu. Bunlardan 3 milyon 300 bin emekli, 1000 liranın altında maaş aldığı için 100 liralık zammın tamamından yararlandı. Bin lira ile 1100 lira arasında maaş alan 1 milyon 785 bin emekli ise zamdan 1 lira ile 99 lira arasında bir oranda faydalandı. Şimdi ise seyyanen artıştan 4 milyona yakın emeklinin daha faydalanması bekleniyor. Hükümetin seçim öncesinde emekliye zam vaadi ise yeni bir seçim stratejisi olarak görüldü. Zira Yüksek Seçim Kurulu 7 Haziran seçimlerinden önce yurt içindeki seçmen sayısını 53 milyon 765 bin 231 olarak açıklamıştı. Bu şekilde yaklaşık her 13 seçmenden 1'ine 100 liralık zam yapılması gündemde.

11 MİLYON EMEKLİ VAR

Türkiye'de 2 milyon 530 bini Bağ-Kur esnaf ve Bağ-Kur tarım emeklisi, 6 milyon 699 bini SSK işçi ve SSK tarım emeklisi olmak üzere sosyal güvenlik kapsamında 11 milyon 255 bin emekli bulunuyor. Türkiye Emekliler Derneği verilerine göre 5510 sayılı kanun öncesi emekli olmuş işçi emeklisi en düşük 1.122 lira, 5510 sayılı kanun sonrası emekli olmuş işçi emeklisi en düşük 839.23 lira, Bağ-Kur esnafı emeklisi en düşük 971.72 lira, Bağ-Kur tarım emeklisi en düşük 745.42 lira ve memur emeklisi en düşük 1.361 lira emekli maaşı alıyor. (Kaynak:Cumhuriyet)

Son Dakika Ekonomi Seçim Öncesi Kesenin Ağzı Açıldı, Emekliye Ek Zam Yolda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (82)

  • Kutup yildizi: DAVUTOGLU ! BU SAATEN SONRA SEN TRENI KACIRDIN .BU MILLET RUSVET KARSILIGINDA SANA OY VERMEZ ! AKP YOK OLMAYA MAHKUM ! AKSI ESYANIN TABIYATINA AYKIRIDIR . SRCIMLERI KAYBETMEYE MAHKUMSUN .! ! ! SIMDIDEN SANA GECMIS OLSUN ! ! ! 20 3 Yanıtla
  • mersinli: 100 tl fark icin kimse siyasi görüş değişmez demeki istenirse zam yapılırmış ile seçim rüşvet ti gibi yapılması gerkiyormu 22 1 Yanıtla
  • mustafa başer : Seçim öncesi özellikle balon haber yapıyorlar 8 13 Yanıtla
  • YALÇIN: EMEKLİNİNDE BİR ONURU ŞEREFİ VAR. ONUR VE ŞEREF 100 LİRAMI KUKLA BAŞBAKAN. SİZ ONU YANDAŞLARINIZA VERİN HIRSIZLAR A ÇUVALLA EMEKLİYE ÇAY KAŞIGININ UCUYLA. ADALETSİZ, KALKINMASIZ PARTİSİNE OY YOK. AK PKK YA OY YOK. İŞ-İT YANDAŞI AK T.ROLLERE OY YOK. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!!!!!!!!!!! 18 3 Yanıtla
  • eko: benim maşım 70 t l düşürdüler yazıklar olsun akp utanın 1000 tl altına düşürdüler oy yok bunlara. 18 2 Yanıtla
  • karslı: Bana 250 tl zam yapsan yine oy vermem 13 7 Yanıtla
  • dobraci: akp kupriyi gecenekadar sonra tekrar kulelik siztemi getirecek birde başkan olursa asgari ucret 1000 tl ev kirasi en ucuzu 500.2cocuk okul servisi 500 tl ahada verdigin parabitti akp 18 1 Yanıtla
  • omar: yalan yalan yalan zam yapmaz bu hukumet seyyanen 100 tl zam yaptık dediler enfalasyon artısıda var dediler aldıgım maaş 13 tl de azaldı zam dursun maşımızdan kırptılar cımbızladılar vallahada billahada maşımda kuruş artma olmadı 14 5 Yanıtla Türk: Aynen öyle doğru diyorsun omer 6 3
  • urfali: He yaw hazir konu acilmisken iskurda sezonluk çalısanlarinda sozlesmelerini bir 6 ay daha uzatin yaww 6 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı
    10:51 Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Şubat ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik'in ihracatı yüzde 17,5 azalarak 10 milyon 826 bin dolar, ithalatı ise yüzde 34,9 artarak 10 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise Şubat ayında ihracat yüzde 13,6 artarken, ithalat yüzde 9,2 azaldı.

  • Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı
    10:46 Devrekani'de yapılan yatırımlar tersine göçü başlattı

    Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, göreve geldikleri 5 yıl içinde ilçeye 1 milyar liranın üzerinde yatırım kazandırdıklarını belirtti. Yapılan yatırımlar ve doğalgazın ilçeye gelmesiyle birlikte göç veren ilçeye tersine göç başladı.

  • Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor
    10:37 Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak hükümeti ile görüşmelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifleyeceği ve dış ticaret hacminin artacağı değerlendirilmektedir.


Advertisement