Savunma Bakanı Yılmaz: Türkiye, Musul Harekatına Katkı Vermeye Başladı - Son Dakika
Güncel

Savunma Bakanı Yılmaz: Türkiye, Musul Harekatına Katkı Vermeye Başladı

İsmet Yılmaz, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun üyesi olduğunu söyleyerek "Türkiye somut katkı vermeye başlamıştır. Katkı nasıl olacak zamanla değerlendirilir" dedi.

02.03.2015 12:20  Güncelleme: 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Musul Valisi Esil Nuceyfi, dün yaptığı açıklamada " Türkiye, Musul operasyonuna katılmaya karar verdi." demişti. Vali'nin açıklamasına Milli Savunma Bakanı İstem Yılmaz'dan doğrulama geldi. Bakan Yılmaz, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesi olduğunu belirterek, "Bu koalisyonun üyesi olmakla (Musul harekatı) somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" dedi.

BAKAN TARTIŞMALARA SON NOKTAYI KOYDU

Yılmaz, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Musul Valisi Türkiye'nin Musul harekatına destek vereceğini açıkladı. Bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna Yılmaz, "Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyonun bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olur, ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" yanıtını verdi.

"KIRIKKALE'DE EĞİTİM VERİLECEK"

Yılmaz, "ABD ile eğit-donat imzalandı. Durum nedir, biz nerede eğiteceğiz, nerede donatacağız?" sorusuna cevap verirken, "ABD ile Türkiye, ortak bir komisyon kuracak. Bu komisyonda kimlerin eğitileceği belirtilecek, bu belirtilen kişilere, Kırıkkale yakınlarındaki birlikte eğitim verilecek" diye konuştu.

"DİĞERLERİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSIN..."

"ABD'de konuşulan bir şey var, Türk askerinin direk karadan girmesi. Böyle bir seçenek gelirse Türk askeri karadan Irak'a girer mi?" sorusu üzerine Bakan Yılmaz, "Sayın Başbakanımız ne demişti. 'Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

İsmet Yılmaz, aynı gazetecinin, "Yani 'karadan da girebiliriz' diye yorumlayacağız" sözlerine, "Kendi cümleni bana şey etmeyeceksin. Aynı soru soruldu. Başbakan da 'diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de kendi üzerine düşeni yapmaya hazırdır' dedi" karşılığını verdi.

"IRAK'A GİDECEĞİM"

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, çarşamba günü Irak'a gideceğini belirterek, "Savunma Bakanı ile İçişleri Bakanı ile görüşeceğim. Muhtemelen Başbakan olur, Genelkurmay Başkanı olur. Yani, bir görüşme programı var. Erbil ziyareti de plan ve programda var" dedi.

"Bu ziyarete bahar aylarında yapılacak operasyonla ilgili diyebilir miyiz?" sorusuna Yılmaz, "Demeyin, sen dersen sadece kendin demiş olursun" cevabını verdi.

Bakan Yılmaz, "Irak'ta merkezi yönetim dışında görüşme yapıp yapmayacağının" sorulması üzerine ise "Erbil'e de geçiyorum. Neçirvan Barzani oradalarsa, onlarla görüşme vardır" diye konuştu. İki günlük Irak ziyareti kapsamında bir gün Bağdat'a kalacağını, ikinci gün Erbil'e geçeceğini belirten Yılmaz, heyette Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan temsilcilerin de yer alacağını kaydetti.

OPERASYON SÖYLENTİSİ KAÇIŞ BAŞLATTI

Irak'ta ordu birliklerinin, terör örgütü IŞİD'e operasyon yapacağı söylentileri üzerine iki ateş arasında kalmak istemeyen yerel halk, kenti terk ediyor. Musul'dan kaçak yollarla ayrılanlar, Kerkük'e sığınıyor.

Kaçışlar nedeniyle Kerkük'teki Leylan Çadır Kampı'nın kapasitesi doldu. Irak Türkmen Cephesi Telafer Sorumlusu Hazım Devlet, Musul'a operasyon yapılacağı haberleri üzerine daha önce kentte kalmayı tercih eden ailelerin de kaçmaya başladığını söyledi. Musul ve çevredeki yerleşim birimlerindeki kaçışların, Telafer ve İyaziye'den devam ettiğini aktaran Devlet, Leylan Kampı'ndaki sığınmacı sayısının 2 bin 400'e ulaştığını, kamptaki kapasitenin artık yetersiz kaldığını ifade etti.

"ÖLÜM YOLU"

Musul'dan Kerkük'e 36 saat süren bir yolculuktan sonra varıldığı bilgisini paylaşan Devlet, "Telafer'den kaçanlar, Suriye sınırından çöl yolunu tutup kaçak yollardan Enbar vilayetine oradan da Ramadi, Felluce, Ana, Rava, Nuheyip ve Kerbela'ya geçerek Bağdat ve Kerkük'e geliyorlar. Bu resmen ölüm yoludur" dedi.

YAŞADIKLARINI ANLATTILAR

Musul'dan kaçan ailelerin bir kısmı, Leylan Çadır Kampı'na sığındı. Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan aileler, can güvenliğinin kalmadığı kentte artık insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını, şartların sürekli kötüye gittiğini söyledi.

Ailesiyle Musul'u terk eden Muhammet Yusuf, kentte en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirterek, "Oğullarım hamallık yapıyordu ancak günlerce iş bulamadılar. Ev kiraları fırladı. İçme suyu yok denecek kadar az. Elektrik aylardır yok. Pahalılık aldı başını gidiyor. Bir mutfak tüpünün fiyatı 7 binden 45 bin dinara yükseldi. Paramız bitince ve can güvenliği de kalmayınca çareyi Musul'u terk etmekte bulduk" diye konuştu.

Hişam Muhsin de Telafer'e bağlı İyaziye nahiyesinde memur. İyaziye'deki durum kötüleşince Musul'a geçtiğini anlatan Muhsin, şöyle devam etti:

"Devlet memuruyum fakat maaşımızı artık aylık değil, üç ayda bir almaya başladık. Son iki aydır telefon şebekeleri çalışmıyordu. Dünya ile bağlantımız kesilmiş durumdaydı. Sadece yüksek tepe ve binaların üzerinden telefonla konuşabiliyorduk. Ancak IŞİD'in telefonları yasaklaması üzerine iletişimi tamamen bıraktık."

"HER ŞEY ATEŞ PAHASI"

Hayat pahalılığından bahseden Muhsin, özellikle ısınma ve yemek pişirmede kullanılan gaz yağı ve tüpün çok pahalı olduğunu aktardı. Artık pahalı olması nedeniyle mutfak tüpü kullanmadıklarını dile getiren Muhsin, gaz yağında yemek pişirdiklerini kaydetti. Muhsin, benzin ve mazot fiyatının yükselmesi nedeniyle pahalılaşan taksilere de binemediklerini belirtti.

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.

Savunma Bakanı Yılmaz: Türkiye, Musul Harekatına Katkı Vermeye Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savunma Bakanı Yılmaz: Türkiye, Musul Harekatına Katkı Vermeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • Az kaldi: Musul kerkuk 82. Ve 83. ilimiz olacaksa destekliyorum sadece destek deyil ben bile seve seve giderim. 15 18 Yanıtla
  • ali: destekliyoruz 10 13 Yanıtla
  • hasan s.: Askerimiz Kürtler içinmi Şii'ler içinmi yoksa Amerika içinmi ölecek ??? Önce bunu açıklayın. Sonra asker ölünce şehit diyorsunuz . . . Musul'da ölecek tek bir mümin çocuğun vebali TSK ve bu devletin üzerine olur. 15 8 Yanıtla
  • devlet: cemaatin bir fitnesi daha çöktü. En buyuk hayalleri ISID a destek verdı dıye siyasileri Lahey'de yargılatmaktı. Operasyonu ve koalısyon ile Işıda karsı savası destekliyorum 3 15 Yanıtla
  • Muhsin İbrahimi: ALLAHU EKBER, ırak ve suriye, çeçenistan, afganistan, somali, libya, mısır ve nijeryadan sonra bir vilayet daha geliyor İSLAM DEVLETİNE. ey tağutlar biliniz ki sizi rahat bırakmayacağız 12 6 Yanıtla
  • çççç: o toprakları kürtlerin hakimemiyetine vermemek için alınan karar olabilir . işid başarasız olunca yapılan hamle 9 6 Yanıtla
  • devlet: Neden bütün kirli oyunları önce başkalarından sonra hükümetten duyuyoruz. . . . Daha önceden çıkıp kamuoyu aydınlatılamazmıydı. . neden korkuyorsunuz korktuğunuz şeyi neden yapıyorsunuz? 10 0 Yanıtla
  • Uyuyan ülkeye herşey reva: AKP hükümeti tarafından Suriye'deki ÖSO militanlarına gönderilen silahların Niğde saldırısında kullanılan silahlarla seri numaraları aynı çıktı. 9 1 Yanıtla
  • Okkalı..: Akp yine başımızı belaya sokmaya çalışıyor..gidin artık başınızdan be bıktık artık sizden!!.. 9 0 Yanıtla
  • sixur: Erbil degil HEWLER 5 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı
    13:17 BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,12 değer kazanarak 9.091,13 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,46 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,37 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 3,39 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,78 ile kimya petrol plastik oldu. Analistler, küresel pay piyasalarının yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamladığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve bankanın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini söyledi.

  • Küçükçekmece'de uzun namlulu silahla havaya ateş açan şüpheli kamerada
    13:16 Küçükçekmece'de uzun namlulu silahla havaya ateş açan şüpheli kamerada

    Küçükçekmece'de, bir şüpheli ağabeyiyle yaşadığı alacak verecek meselesi yüzünden uzun namlulu silahla rastgele havaya ateş açtı. Silahla dehşet saçan şüphelinin o anları çevredeki güvenlik kamerasına yansıdı. Olayda kimse yaralanmazken, şüpheli gözaltına alındı.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde'de JES projesi için mera olan arazinin çıkarılmasını eleştirdi
    13:16 CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde'de JES projesi için mera olan arazinin çıkarılmasını eleştirdi

    CHP Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Niğde'de mera kapsamı dışına çıkarılan arazilerle ilgili açıklama yaparak, bu kararların hayvancılığın gelişmesini engellediğini belirtti. Adem, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya seslenerek, çiftçilerin ve hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini ve bu yanlıştan vazgeçilmesini istedi.

  • Denizli'de meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi yaralandı
    13:16 Denizli'de meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi yaralandı

    Denizli'nin Buldan ve Çivril ilçelerinde meydana gelen trafik kazalarında 5 kişi yaralandı.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: 'Seçim sonuçlarını çok hızlı bir şekilde alıyoruz'
    13:16 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: 'Seçim sonuçlarını çok hızlı bir şekilde alıyoruz'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin açıklama yaparak, seçim sonuçlarını hızlı bir şekilde alacaklarını belirtti. Yavuz, Türkiye'de 1 milyon aktif ve 1 milyon lojistik destek sağlayan arkadaşlarıyla bu işi gerçekleştirdiklerini söyledi. Ayrıca, sandık sayısının 259 bin 903 olduğunu ve herkesin kendi sandığında oy kullanması gerektiğini vurguladı.

  • Elazığlı genç tekvandocu Ebrar Acar, Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda başarı hedefliyor
    13:15 Elazığlı genç tekvandocu Ebrar Acar, Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda başarı hedefliyor

    Elazığ'da tekvandoda çeşitli dereceler elde eden 14 yaşındaki Ebrar Acar, Yıldızlar Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda kürsüye çıkmak için çalışmalarını sürdürüyor. Acar, Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü elde ettiği şampiyonalarda kendini geliştirerek, milli takım düzeyinde başarılar elde etmeyi hedefliyor. Hem spor hem de eğitim konusunda başarılı olan Acar, gelecekte Avrupa Şampiyonluğu için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Kars'ta karla kaplı arazide yiyecek arayan çil keklikler görüntülendi
    13:14 Kars'ta karla kaplı arazide yiyecek arayan çil keklikler görüntülendi

    Kars'ta etkili olan yoğun kar, yaban hayatını olumsuz etkiledi. Karla kaplanan arazide yiyecek bulamayan çil keklikler, yerleşim yerlerine kadar iniyor. Borluk köyü yakınlarında görüntülenen çil keklikler, tohumlar, böcekler ve bitkilerle besleniyor.

  • SUBÜ SADEM Kardeşlik Buluşması İftar Etkinliği Düzenlendi
    13:14 SUBÜ SADEM Kardeşlik Buluşması İftar Etkinliği Düzenlendi

    SUBÜ Dil Eğitim-Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SADEM) tarafından 'Kardeşlik Buluşması' temalı iftar etkinliği düzenlendi. Uluslararası öğrenciler, şehir protokolü ve üniversitenin akademik ve idari personelleriyle bir araya geldi. Programda SADEM Korosu öğrencileri ilahiler seslendirdi.

  • Samsun'da Firari Şahıs PTS Sayesinde Yakalandı
    13:13 Samsun'da Firari Şahıs PTS Sayesinde Yakalandı

    Samsun Havza İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, hakkında 9 yıl 3 ay 20 gün hapis cezası bulunan ve yarı açık cezaevi firarisi olan C.U.'yu Plaka Tanıma Sistemi (PTS) sayesinde yakaladı. Şahsın sahte kimlik kullandığı ve başkasına ait kimliği kullanmak suçundan da soruşturma başlatıldı.

  • Muğla'da Uyuşturucu Operasyonunda Gözaltına Alınan Zanlı Tutuklandı
    13:13 Muğla'da Uyuşturucu Operasyonunda Gözaltına Alınan Zanlı Tutuklandı

    Muğla'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan zanlı, cezaevine gönderildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmada, uyuşturucu ticareti yaptığı belirlenen şüpheliler yakalandı. Operasyonlarda uyuşturucu, hassas terazi ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 11 bin 400 lira ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı. Ayrıca, soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında da uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak suçlarından adli işlem başlatıldı.


Advertisement