Savaş Muhabirlerinin Eğitimi Gerçeği Aratmıyor - Son Dakika
Güncel

Savaş Muhabirlerinin Eğitimi Gerçeği Aratmıyor

Anadolu Ajansı Haber Akademisi ile Polis Akademisi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği 4. dönem "Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda eğitimler hız kesmeden devam ediyor Polis Akademisi ve TSK personelinin de aralarında bulunduğu uzman kadrolar tarafından verilen eğitimlerde yakın savunma, doğal afetler, toplumsal olaylar ve medyada kriz yönetimi işleniyor Renkli görüntülere sahne olan derslerde kursiyerler, gerçeğini aratmayacak yöntemlerle eğitiliyor.

13.09.2014 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ile Polis Akademisi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği 4. dönem "Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda eğitimler hız kesmeden devam ediyor.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda kursiyerlere, şu ana kadar yakın savunma, doğal afetler, toplumsal olaylar ve medyada kriz yönetimi dersleri anlatıldı.

Polis Akademisi ve TSK personelinin de aralarında bulunduğu uzman kadrolar tarafından verilen eğitimlerde kursiyerler, yakın savunma dersi kapsamında görev başında maruz kalabilecekleri saldırılara karşı kendilerini savunmaya yönelik uygulamaları öğreniyor.

-Eğitimler uzmanlarca veriliyor

Programda, AA habercilerinin yanında ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar da eğitim görüyor. Bu kapsamda şu ana kadar, yaralanmadan kendini savunma, vücudun hassas/kritik noktaları, mesafe kontrolü ve odaklanma, silahsız saldırgana karşı savunma, sopalı saldırgana karşı savunma, bıçaklı saldırgana karşı savunma, yakın savunma taktikleri, gazetecilere yönelik saldırılarda yapılması gereken savunma hareketleri teorik ve uygulamalı olarak işlendi.

Çevik kuvvet ekibi, toplumsal olaylara müdahale eğitiminde ise kursiyerlere, toplumsal olaylarda meydana gelebilecek anları, gerçeğini aratmayacak şekilde yaşattı.

Toplumsal Olaylara Müdahale Aracının (TOMA) kullanıldığı derslerde ekipler, sis bombası patlattı, biber gazı da attı.

Öte yandan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından verilen doğal afetlerde hayatta kalma yöntemleri dersiyle de muhabirler, afet durumunda çalışma yöntemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri uygulamalı şekilde öğrenme fırsatı buldu.

Söz konusu eğitimde AFAD uzmanlarınca derslerde deprem, çeşitleri ve etkileri, öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler, alınabilecek önlemler, afetlere hazırlık çalışmaları işlendi. Doğal afetler dersi AFAD'ın simülasyon deprem merkezinde uygulamalı olarak anlatıldı.

AA'nın deneyimli habercileri de savaş muhabirliği, savaş kameramanlığı, savaş fotomuhabirliği, uydu teknolojileri kullanımı, terör ve şiddet olaylarında yayın ilkeleriyle olağanüstü durumlarda medya yönetimi dersini verdi.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de öğrencilere, daha önce olağanüstü durumlarda medya yönetimini anlattı. Öztürk, krizde haberin merkeze ulaştırılması, diğer ajansların ve AA'nın çalışma prensibi ve yapılanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Öte yandan kursiyerler, Polis Akademisinin Gölbaşı Sürüş Teknikleri Eğitim Pistinde güvenli sürüş teknikleri eğitimi de aldı. Simülasyon araçlarında eğitim alan, parkurda ileri sürüş tekniklerini öğrenen muhabirler, aynı zamanda emniyet kemeri kullanmadan geçirecekleri olası bir kazada yaşanacakları da uygulamalı olarak test edebilme imkanı buldu.

Kursiyerler, savaş teorisi ve terminolojisi, savaş hukuku, hava ve deniz operasyonları, KBRN saldırıları, rota belirleme ve harita okuma derslerini de TSK'dan aldı.

Risk analizi, ikna stratejileri ve algı yönetimi, teknoloji ve bilgi iletim güvenliği, yakın savunma, toplumsal olaylar dersleri ise Polis Akademisinin koordinasyonunda, Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinin destekleriyle verildi.

-Verilecek diğer eğitimler

Gelecek derslerde, deniz polisince "suda hayatta kalma", Özel Harekat Daire Başkanlığınca "silah, balistik, adam kaçırma, rehin alma, kontrol noktaları" ile "kişisel güvenlik, kurşun geçirmez ekipman, gaz maskesi kullanımı" konuları işlenecek.

Bomba İmha Daire Başkanlığınca kursiyerlere "patlayıcılar, mayın ile bubi tuzakları ve tehlikeli alanlar" anlatılacak.

Polis Akademisi Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından verilecek ilk yardım dersinde ise "kalp masajı, kırıklar, sedyeyle taşıma, yanıklar ve yaralanma" konuları ele alınacak.

Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi  de (UTSAM) "terör ve terörizm" ile "sığınmacılık ve mültecilik" derslerini anlatacak.

Eğitim sırasında savaş bölgelerinde bulunmuş, uluslararası tanınırlığı olan foto muhabirleri ve kameramanlar da kursiyerlere, vereceği konferanslarla katkıda bulunacak.

Ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan 30 muhabir, foto muhabiri ve kameramanın katıldığı eğitimle habercilerin öncelikle hayatta kalması, sonrasında haber yazımı, fotoğraf ve video çekimlerinin merkeze iletimi konusunda bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Polis Akademisi, TSK ve AFAD'ın yetişmiş profesyonel kadrosuyla destek verdiği eğitimler, 19 Eylül'e kadar sürecek. Eğitim sonunda kursiyerlerden başarılı olanlara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savaş Muhabirlerinin Eğitimi Gerçeği Aratmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement