Savaş Muhabirleri Zor Doğa Koşullarında Eğitiliyor - Son Dakika
Güncel

Savaş Muhabirleri Zor Doğa Koşullarında Eğitiliyor

AA Haber Akademisi ile Polis Akademisi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği 4. Dönem Savaş Muhabirliği Sertifika Programında muhabirlerin zorlu eğitimi sürüyor.

17.09.2014 19:16  Güncelleme: 23:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ŞENAY ÜNAL - Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi ile Polis Akademisi Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği 4. dönem "Savaş Muhabirliği Sertifika Programı"nda muhabirlerin zorlu eğitimi sürüyor.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda kursiyerler, gerçek kurşunların gölgesinde, Türkiye'nin ve dünyanın sayılı uzman polis ve askerleri tarafından eğitiliyor.

Polis Akademisi ve TSK personelinin de aralarında bulunduğu uzman kadrolar tarafından verilen eğitimlerde muhabirler, görev başında maruz kalabilecekleri saldırı ve tehlikelere karşı kendilerini savunmaya yönelik uygulamaları öğreniyor.

Eğitim kapsamında, AA'nın habercilerinin yanında ulusal ve uluslararası medya kuruluşlarında çalışan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar da eğitim görüyor.

Mısır'dan eğitim için gelen gazeteci Ayman Mohamed Gamal Mahmoud Sahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde iç karışıklıkların devam ettiğini ve böyle bir ortamda mesleğini yerine getirebilmek için AA'nın verdiği eğitimi almak istediğini söyledi.

Savaş Muhabirliği eğitimiyle ilgili duyuruyu AA'nın internet sitesinde gördüğünü ve hemen başvurduğunu kaydeden Sahin, aldıkları eğitimin hem mesleki anlamda hem de bulundukları bölge itibariyle çok faydalı olacağını dile getirdi.

- Elmadağ'da kamp, barajda suda hayatta kalma dersi

Savaş Muhabirliği Sertifika Programı kapsamında eğitimin bu haftaki bölümünde, deniz polisince Kesikköprü Barajı'nda suda hayatta kalma, Özel Herakat Dairesi Başkanlığınca silah, balistik, adam kaçırma, rehin alma, kontrol noktaları ile kişisel güvenlik, kurşun geçirmez ekipman ve gaz maskesi kullanımı konuları işlendi.

Ayrıca silah ve ekipman tanıtıldı. Kursiyerleri haberde yaşayabilecekleri her türlü olumsuz duruma hazırlıklı hale getirmeyi hedefleyen eğitmenler uzmanlar eşliğinde Elmadağ'da 1 gece de kamp yaptı. Kamp süresince öğrencilere, adam kaçırma ve rehin alma durumlarında yapmaları gerekenler anlatıldı.

Gerçek silah sesleri altında çamurlu engelleri aşan, tünellerin içinden sürünerek geçen kursiyerler, eğitim boyunca, nefes nefese kaldı.

Bugünkü eğitimlerde de Bomba İmha ve İnceleme Şubesi tarafından patlayıcılar, mayın ve bubi tuzakları ve tehlikeli alanlar dersi verildi. Katılımcılar diğer bir çok derste olduğu gibi bu dersi de uygulamalı olarak alabilme imkanı buldu.

Derste, güvenlik bölgeleri, kendini koruma, bomba atıldığı durumlarda yapılması gerekenlerle hedef küçültme konularına değinildi. Şüpheli paketlerin türleri, güvenlik tedbirleri, emniyet şeridi oluşturulması gibi konular ile savaş alanlarında görev alacak muhabirlerin bilmesi gereken tedbirler de anlatıldı.

Eğitimlerde, el yapımı bubi tuzakları, el bombaları, kara mayınları ve askeri mühimmatlar hakkında da genel bilgi verildi, düzeneklerle ilgili uygulamalar yapıldı. Bir patlayıcı arama köpeğiyle de arazi de uygulamalı ders işlendi. İntihar eylemcisi iki cansız mankenin de kullanıldığı eğitimlerde mayınlı tuzaklara da senaryolu müdahaleler yapıldı.

Uzmanların açık arazide imha ettikleri bombalarla patlayıcıların etkisi ve benzer durumlarla karşılaşıldığında alınması gereken önlemler muhabirlerle paylaşıldı.

Yarın, Polis Akademisi Eğitim Şubesi uzmanlarınca verilecek ilk yardım derslerine girecek kursiyerler, eğitim çerçevesinde kalp masajı, kırıklar, sedyeyle taşıma, yanıklar ve yaralanma gibi ilk yardım konularında bilgi alacak.

Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi de cuma günü (UTSAM) "terör ve terörizm" ile "sığınmacılık ve mültecilik" derslerini anlatacak.

-TOMA ve biber gazıyla eğitildiler

Eğitimin ilk haftasında, yaralanmadan kendini savunma, vücudun hassas/kritik noktaları, mesafe kontrolü ve odaklanma, silahsız saldırgana karşı savunma, sopalı saldırgana karşı savunma, bıçaklı saldırgana karşı savunma, yakın savunma taktikleri, gazetecilere yönelik saldırılarda yapılması gereken savunma hareketleri teorik ve uygulamalı olarak işlenmişti.

Çevik kuvvet ekibi, toplumsal olaylara müdahale eğitiminde ise kursiyerlere, toplumsal olaylarda meydana gelebilecekleri gerçeğini aratmayacak şekilde yaşatmıştı.

Toplumsal Olaylara Müdahale Aracının (TOMA) kullanıldığı derslerde ekipler, sis bombası patlattı ve biber gazı da attı.

Öte yandan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından verilen doğal afetlerde hayatta kalma yöntemleri dersiyle de muhabirler, afet durumunda çalışma yöntemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri uygulamalı şekilde öğrenme fırsatı buldu.

Söz konusu eğitimde AFAD uzmanlarınca derslerde deprem, çeşitleri ve etkileri, öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler, alınabilecek önlemler, afetlere hazırlık çalışmaları işlendi. Doğal afetler dersi AFAD'ın simülasyon deprem merkezinde uygulamalı olarak anlatıldı.

AA'nın deneyimli habercileri de savaş muhabirliği, savaş kameramanlığı, savaş foto muhabirliği, uydu teknolojileri kullanımı, terör ve şiddet olaylarında yayın ilkeleriyle olağanüstü durumlarda medya yönetimi dersini verdi.

Kursiyerler, savaş teorisi ve terminolojisi, savaş hukuku, hava ve deniz operasyonları, KBRN saldırıları, rota belirleme ve harita okuma derslerini de TSK'dan aldı.

Savaş Muhabirleri Zor Doğa Koşullarında Eğitiliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savaş Muhabirleri Zor Doğa Koşullarında Eğitiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement