Sarp Yamaçları, Kara Sabanıyla Ağaçlandıracak - Son Dakika
Yerel

Sarp Yamaçları, Kara Sabanıyla Ağaçlandıracak

Sarp Yamaçları, Kara Sabanıyla Ağaçlandıracak

Mersin'in Erdemli ilçesinde orman işletme müdürlüğü, Toros Dağları'nda yürütülen ağaçlandırma çalışmalarında, tohum ekimi için sarp yamaçların sürülmesinde kara sabandan yararlanacak Dağlık bölgedeki Çiriş köyünde, tarım makinelerinin giremediği eğimli arazisini, eşeğe bağladığı kara sabanla süren çiftçi Mehmet Kılıç, ağaç tohumu ekilecek 100 dönümü geleneksel yöntemle işlemek için Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü ile anlaştı.

16.04.2014 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DERVİŞ ÇÖMEZ - Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü, Toroslar'da yürütülen ağaçlandırma çalışmalarında, sarp yamaçlardaki arazileri kara sabanıyla sürmesi için sürmesi için çiftçiyle anlaştı.

Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, ormanlık alanlarda yenileme çalışmalarını denetlemek için gittiği Çiriş köyünde, 63 yaşındaki çiftçi Mehmet Kılıç'ın, eğimli arazisini, eşeğe bağladığı kara sabanla sürdüğüne tanık oldu. Akduman, Kılıç'a, kurum adına çalışmasını teklif etti.

Toros Dağları'nda ağaçlandırılacak bölgelere ekim ve kasımda tohum attıklarını belirten Akduman, "Greyderlerin, dozerlerin süremediği dik yamaçlı arazileri sürerek, oralara da tohum atmak istiyoruz. Bizimle çalışmak ister misin? Sana en az 100 dekar teslim emek istiyoruz. Hem sen kazanırsın hem de ülkemizin geleceği için ağaç tohumları, toprakla buluşmuş olur. Dik yamaçlı arazileri sürersen sen de kazanmış olursun biz de sürülen yerlere tohum atmış oluruz. Bu örnek çalışma, Türkiye geneline de yayılmış olur" dedi.

Derin olmamak kaydıyla günde 5 dönümü sürebileceğini belirten Kılıç da "Eşeğin yanına bir eşek daha bulurum ve dönümü 40 liraya sürerim. Eşekle tarla sürmeyi çocukluğumdan beri yaparım" diye konuştu.

Teknolojinin geliştiğini, tarlaların dev traktörlerle sürüldüğünü anlatan Kılıç, "Bu araçların giremediği arazileri çiftçiler sabanla sürüyor. Traktör, günde 50 dekar sürerken ben sarp yamaçlarda 3-5 dönüm sürüyorum. Teknoloji gelişse de ben halimden memnunum. Tarlasını, bağını, bahçesini traktörle sürdüremeyenlerin imdadına benim gibiler yetişiyor" dedi.

Akduman ise "Senin eşek, sayemizde kıymete binecek, bilmiş ol. Eğer bu sistem tutarsa diğer illere de örnek teşkil eder" dedi. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarp Yamaçları, Kara Sabanıyla Ağaçlandıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement