Sarp Kuray'ın 21 Yıllık Davasının Onanması - Son Dakika
Politika

Sarp Kuray'ın 21 Yıllık Davasının Onanması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba: "AİHM'e kulak asmayan yerel mahkeme ve Yargıtay'ın kararı, dünya hukuk tarihine geçecek nitelikte bir karar"

18.07.2014 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sarp Kuray'ın cezasının onanmasına ilişkin,  " AİHM'e kulak asmayan yerel mahkeme ve Yargıtay'ın kararı, dünya hukuk tarihine geçecek nitelikte bir karar" dedi.

Ağbaba, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, "yasa dışı 16 Haziran Örgütü'nü kurup yönettiği" gerekçesiyle yargılanan ve AİHM'in ihlal kararı sonrası yeniden yargılanarak tekrar müebbet hapis cezasına çarptırılan Sarp Kuray'ın cezasını onanmasını değerlendirdi.

Sarp Kuray'ın, tek başına anayasal düzeni değiştirmeye çalışarak örgüt kurmakla suçlandığını belirten Ağbaba, "Sarp Kuray, cellatlaşan bir yargının, hedefe koyduğu ve dört duvar arasında tecrit etmeye and içtiği 68 kuşağının simge isimlerindendir" dedi.

AİHM'nin, adil yargılama hakkının ihlal edildiği yönünde karar vermesine rağmen Kuray'ın, yeniden yargılandığı davada da ceza aldığını anlatan Ağbaba, AİHM'in kararlarının Türkiye açısından bağlayıcı olmasına rağmen bunun görmezden gelindiğini savundu.

Ağbaba, "AİHM'e kulak asmayan yerel mahkeme ve Yargıtay'ın kararı, dünya hukuk tarihine geçecek nitelikte bir karar. Dünyada ilk kez bir örgüt davasında tuhaf bir karar çıktı. Koskaca anayasal düzeni yıkmaya çalışan bir örgüt yargılandı ama her nasılsa sadece tek bir kişi mahkum oldu. Maalesef devleti şu anda 69 yaşında olan Sarp Kuray'ın yıkacağına karar veriyor mahkeme" diye konuştu.

Toplantının ardından Sarp Kuray için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulacağını kaydeden Ağbaba, "Anayasa Mahkemesi son dönemde özgürlükçü kararlar vermeye başladı. Biz de AİHM'den çıkan kararların bağlayıcı olduğunu gündemine almasını istiyoruz. Anayasa Mahkemesi bu kararı ciddiye almalı. Bir an önce, yaşamını Türkiye'nin bağımsızlığı için feda etmiş olan bir insanın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz" dedi.

Toplantıya katılan Sarp Kuray'ın eşi Nur Sürer, eşinin 21 yıldır yargılandığını belirterek, "DGM'den başlayarak bugüne kadar değişen bütün mahkemelerin tadını almış bir mahkum. Sarp'ın arkasında sadece ailesi ve yakın dostları vardı. Cezaevine girdikten sonra CHP Cezaevi Komisyonu bizi yalnız bırakmadı" diye konuştu.

Sarp Kuray'ın avukatı Görkem Gürcan da AİHM'in kararından sonra yeniden yargılama sonucunu umutla beklediklerini, ancak kararın olumsuz olduğunu ifade ederek, toplantının ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını söyledi. Gürcan, dosyanın örnek teşkil edeceğini, yalnızca Sarp Kuray'ı etkilemeyeceğini sözlerine ekledi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sarp Kuray'ın 21 Yıllık Davasının Onanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur
    20:33 Meral Akşener: Mansur Yavaş Artık CHP Genel Merkezi'nin Ev Kölesi Olmuştur

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki iftar programında Mansur Yavaş'a yüklenerek, onun artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi. Akşener, seçimlerde hür ve müstakil bir şekilde yer alacaklarını vurgulayarak, ittifak siyasetine karşı durduklarını belirtti.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı
    20:31 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Emirdağ'da iftar programına katıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memleketi Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde AK Parti İlçe Başkanlığının düzenlediği iftar programına katıldı. Göktaş, programda yaptığı konuşmada, ilçede sosyal belediyecilik projelerinin başarılı bir şekilde uygulandığını vurguladı. Ayrıca, Emirdağ'ın ve Afyonkarahisar'ın gelişmesi için destek istedi ve AK Parti belediyeciliğiyle birbirinden güzel projelerin hayata geçirileceğini belirtti.


Advertisement