Sarıkamış'ta Obsidiyen Taşına Bilimsel Araştırma Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış'ta Obsidiyen Taşına Bilimsel Araştırma Çalışmaları

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde zengin rezervleri bulunan Sarıkamış obsidiyeni, (volkanik cam) Türk ve yabancı bilim adamları tarafından incelemeye alındı.

08.08.2011 10:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde zengin rezervleri bulunan Sarıkamış obsidiyeni, (volkanik cam) Türk ve yabancı bilim adamları tarafından incelemeye alındı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünün uluslararası çalışmaları kapsamında, yabancı bilim adamlarınında aralarında bulunduğu 8 kişilik ekip, Sarıkamış Mescitli bölgesinde obsidiyenlerle ilgili inceleme ve araştırma yaparak numuneler topladı.

Ekip Koordinatörü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Jeolog, Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kanada Mc Master Üniversitesi Antropolji Bölümü öğretim üyesi ve Uluslararası Obsidiyen Komisyonu Başkanı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Tristan Carter öncülüğünde yapılan çalışmayla, Türkiye'de Antep, Diyarbakır, Batman ve Antakya'da, yurt dışında ise Suriye, Irak ve Mezopotamya'da eski uygarlıklar tarafından kullanılmış olan obsidiyenin kaynak araştırılmasının yapıldığını ifade etti.

Obsidiyenin hangi volkanik dağlarda oluştuğu, kullanıldığı yerlere nerelerden getirildiğini, aynı zamanda tarihsel olarak toplumların sosyal ilişkileri açısından önemini ortaya çıkarmak istediklerini ifade eden Köse, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar çerçevesinde Sarıkamış obsidiyenleri inceleme altına alınmıştır. Türkiye'de birçok obsidiyen sahasının varlığının bilinmekle birlikte Sarıkamış obsidiyenleri hakkında çok detaylı bilgiler bulunmamaktadır. Ancak hem estetik hem de bilimsel açıdan oldukça kaliteli oldukları gözlenmiş olan Sarıkamış obsidiyenlerinin Ortadoğu'da eski uygarlıklar tarafından kullanıldığı bilinmektedir. "

Uluslararası Obsidiyen Komisyonu Başkanı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Tristan Carter ise, birçok bölgede obsidiyen taşı incelemesi yaptıklarını belirterek, Sarıkamış'taki obsidiyenlerin şeffaf, estetik ve değerli olduklarını ifade etti.

Obsidiyenlerin kullanım amaçlarına değinen Carter, "Binlerce yıl önce Sarıkamış bölgesinden birçok yere obsidiyen götürüldüğü biliniyor. Bizim amacımız bu volkanik camın geçmiş tarihte nasıl ve hangi amaçla kullanıldığını, bilimsel anlamda ortaya koyabilmektir. Ayrıca, günümüzde de süs eşyaları yapımı ve ekonomiye katkı sağlaması açısından bu çalışma çok önemli" diye konuştu.

Ekip, sahada yaptığı çalışmanın ardından ilçe merkezindeki Kaymakamlığa bağlı el sanatları ürünleri satış merkezinde obsidiyen taşından yapılmış hediyelik eşyaları inceledi.

- KARS

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarıkamış'ta Obsidiyen Taşına Bilimsel Araştırma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement