Sare Davutoğlu: Okullar ve Yurtların Molotoflu Saldırılara Maruz Kalması Son Derece Üzücü - Son Dakika
Güncel

Sare Davutoğlu: Okullar ve Yurtların Molotoflu Saldırılara Maruz Kalması Son Derece Üzücü

Sare Davutoğlu: Okullar ve Yurtların Molotoflu Saldırılara Maruz Kalması Son Derece Üzücü

Der ile Avrupa Eğitim Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilecek "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesinin tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'de yaşanan güzelliklere ve gelişmelere rağmen yürekleri yakan olayların da yaşandığını söyledi.

23.10.2014 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Der ile Avrupa Eğitim Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilecek "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesinin tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'de yaşanan güzelliklere ve gelişmelere rağmen yürekleri yakan olayların da yaşandığını söyledi. Sare Davutoğlu,  "Bir anne, bir hekim, bu ülkenin bir vatandaşı olarak beni yüreğimden yaralayan bir hadise ise, son dönemde maalesef yaşanan olaylarda çocuklarımızın şiddete maruz, şiddete aracı, şiddete muhatap kılınması. Özellikle okullarımızın ve öğrenci yurtlarının molotoflu saldırılara maruz kalması son derece üzücü. Bu ülke, bu millet, bütün çocuklarını anne şefkatiyle bağrına basmaya devam edecektir. Ben de şahsen inşallah gücüm, takatim, imkanlarım nispetinde bütün mesaimi, bu ülkenin aydınlık yüzlü çocuklarının yetişmesine hasredeceğim" dedi

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) ile Avrupa Eğitim Vakfı ortaklığında gerçekleştirilecek "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesinin Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran, İstanbul Valisi Vasip Şahin'in eşi Şeyma Şahin, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

GECİKME İLE İLGİLİ ÖZÜR DİLEDİ

Açılış töreninde konuşan Sare Davutoğlu, sözlerine uçağın rötar yapması nedeniyle törene geç katılmak zorunda kaldığını, bu nedenle herkesten özür dileyerek başladı. TOGEM-DER'in toplumsal sorumluluk anlamında güzel hizmetlere aracılık ettiğini dile getiren Sare Davutoğlu, bilimsel araştırmaların, çocuğun gelişiminde 0-6 yaş döneminin en önemli dönem olduğunu ortaya koyduğunu, çocukların kişilik gelişimlerinin yanı sıra temel beceriler kazandıkları bu dönemin, erken çocukluk döneminin "erken çocukluk dönemi" şeklinde adlandırıldığını söyledi.

1 MİLYON 100 BİN ÇOCUĞUN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME DAHİL OLDU

Sözkonusu dönemde, öğrenmenin en yoğun olduğunu, kültürel normların geliştiğini, temel alışkanlıkların edinildiğini anlatan Davutoğlu, "Çocukların öğrenmeye açık olduğu bu kritik dönemde onlara doğru eğitimin verilmesi, öncelikle ailenin daha sonra devletin görevidir. Bir anne olarak bu dönemin gerçekten eğitimde en önemli nokta olduğunu fark ettiğim bir dönemdi. Okul öncesi eğitim alanında son 12 yılda tarihi adımlar atıldı. 2002'de 289 bin çocuk okul öncesi eğitimden faydalanırken, bugün 1 milyon 100 bin çocuğun okul öncesi eğitime dahil oldu." dedi.

Niceliksel artışın yanı sıra okul öncesi eğitimin kalitesinin de artırılmasının önemine işaret eden Davutoğlu, "Mevzuat içinde ortak kalite standartları olarak tespit edilen fiziki koşullar, çocuk yaş grupları ve sınıfların mevcudu, eğitim ve bakım personelinin yeterliliği, çalışma koşulları, mesleki eğitim, yönetim programları, aile katılımı ve denetim gibi pekçok standardın başında fiziki koşullar gelmekte. Çocuklarımıza hijyenik, sağlıklı ortamlarda eğitim öğretim imkanının sağlanması ise fiziki koşullar içerisinde belki de en fazla itina göstermemiz gereken alanı oluşturuyor" diye konuştu.

BU MİLLET, BÜTÜN ÇOCUKLARINI ANNE ŞEfKATİYLE BAĞRINA BASMAYA DEVAM EDECEKTİR

Türkiye'de yaşanan güzelliklere ve gelişmelere rağmen yürekleri yakan olayların da yaşandığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bir anne, bir hekim, bu ülkenin bir vatandaşı olarak beni yüreğimden yaralayan bir hadise ise son dönemde maalesef yaşanan olaylarda çocuklarımızın şiddete maruz, şiddete aracı, şiddete muhatap kılınması. Özellikle okullarımızın ve öğrenci yurtlarının molotoflu saldırılara maruz kalması son derece üzücü. Projenin sürdürüleceği iki ilimizde de bunun örneklerini maalesef yaşadık. İstanbul'da alevler içinde kalan okul binalarını, Siirt'te yine bir anaokulunda küle dönmüş oyuncakları gördüğümde, eminim sizler de öyle hissetmişsinizdir, tarifsiz bir acı yaşadım. Çocuk masumiyetine, çocukların güvenliğine kastedenlere, inşallah, Allah fırsat vermesin, diyorum. Hamdolsun ki bu istisnai negatif fotoğraf kareleri, milletimizin muazzam dayanışma ruhunu lekelemeye ve zedelemeye yetmeyecektir. Bu ülke, bu millet, bütün çocuklarını anne şevkatiyle bağrına basmaya devam edecektir. Ben de şahsen inşallah gücüm, takatim, imkanlarım nispetinde bütün mesaimi, bu ülkenin aydınlık yüzlü çocuklarının yetişmesine hasredeceğim. Bizler, aydınlık yarınlarımızın umudu olan çocuklarımız için yeni okullar, sınıflar, yurtlar yapmaya hep birlikte devam edeceğiz. Toplumsal dayanışmamızı en üst düzeye çıkartmak, Allah'ın en büyük armağanı olan çocuklarımızın gözlerindeki ışığı çoğaltmak, onları en sağlıklı koşullarda geleceğe hazırlamak için hep birlikte çalışacağız." dedi.

ÜLKE GENELİNDE 700'E YAKIN OKUL ÖNCESİ EĞİTİM BİRİMİ

TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran da dayanışmanın her alanında hizmet veren derneğin temel misyonunu "ihtiyaç duyulan her noktaya okul öncesi eğitim birimleri kazandırmak" ve "çocukları eğitim olanaklarından mahrum bırakmamak" olduğunu söyledi. Gülbaran, "Anasınıfsız okul kalmasın" sloganıyla yola çıkarak gerçekleştirilen proje kapsamında ülke genelinde 700'e yakın okul öncesi eğitim birimi bağışladıklarını yapımına öncülük ettikleri 4 özel eğitim anaokulu ve bir mesleki özel eğitim merkezinin de bu yıl sone ermeden açılışını yapmayı öngördüklerini belirtti. Derneğin kuruluşunda bu yana tüm projeler çocukların eğitim alması yolunda gerçekleştiğini anlatan Gülbaran, sosyoekonomik bakımdan gelişmemiş bölge okullarındaki sağlık koşularının, beklenen standartların altında kaldığı tespit edildiğini, "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" projesiyle eğitim ortamlarının hijyenine odaklandıklarını vurguladı.

"SELÇUKLU MEDENİYETİNİN ANADOLU'DAKİ İZLERİ" SERGİSİNİ GEZDİ

Sare Davutoğlu'na konuşmaların ardından Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından plaket ve derneğin çiçek takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çektirdi. Davutoğlu daha sonra Rumeli Sergi Salonu'ndaki "Selçuklu Medeniyetinin İzleri" konulu sergiyi gezdi.

İSTANBUL VE SİİRT'TEKİ ANASINIFLARINDA UYGULANACAK

AB ve Türkiye'nin desteklediği Sivil toplum örgütleri arası diyalogu geliştirme hibe programı çerçevesinde, Türkiye deki sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimi güçlendirmek adına TOGEMDER Avrupa Eğitim Vakfı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Siirt İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütecek. Dokuz ay sürecek bu proje İstanbul ve Siirt'teki anasınıflarında uygulanacak. Çocuklara sağlıklı eğitim ortamı sağlamayı hedefleyen proje kapsamında ilk etapta İstanbul'un Üsküdar, Ümraniye, Pendik, Sancaktepe, Avcılar, Arnavutköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Beyoğlu ilçelerinde belirlenecek birer anasınıfından bir asıl bir kontrol olmak üzere iki aşamada örnek alınacak. Proje sonunda hazırlanacak raporlar basın toplantısı yoluyla kamuoyu ile paylaşılacak.

BÜTÜN ÜLKEYE YAYILMASI AMAÇLANIYOR

Projede amaç, İstanbul ve Siirt'te okul öncesi eğitim veren sınıflarda, fiziksel güvenlik ve hijyen koşullarını iyileştirerek, çocukların daha sağlıklı ve etkili eğitim almasını gerçekleştirmek. Her iki ilde modern sınıflar kurularak sonuçları daha somut ve transfer edilebilir hale getirmek. Verilen eğitim ve yapılan uygulamalar sonucunda, anasınıflarında bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 25, devamsızlığın ise yüzde 15 oranında azaltılması planlanmakta. Proje sonucunda elde edilen veriler deneyimlerin öncelikle İstanbul ve Siirt'teki diğer okullara ardından da bütün ülkeye yayılması amaçlanıyor. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sare Davutoğlu: Okullar ve Yurtların Molotoflu Saldırılara Maruz Kalması Son Derece Üzücü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement