Sancar: Sayın Öcalan'a Teşekkür Ediyorum - Son Dakika
Güncel

Sancar: Sayın Öcalan'a Teşekkür Ediyorum

TBMM'de konuşan HDP Milletvekili Mithat Sancar, "Sürece verdiği katkılarından dolayı Sayın Öcalan'a teşekkür ediyorum." dedi.

03.09.2015 20:14  Güncelleme: 21:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye- Irak tezkeresi hakkında konuşan HDP'li vekil Sancar, açıklamasında çözüm sürecine değinerek, "Sürece verdiği katkılarından dolayı Sayın Öcalan'a teşekkür ediyorum." dedi.

"BARIŞI SELAMLAMAK İSTERDİK"

"Barışı selamlamak isterdik savaş bulutlarını değil. Ölüm haberleri ile sarsılmayı değil. Kalıcı barışın sağlanmasının nasıl gerçekleşeceğini konuşmak isterdik ama savaşı kalıcılaştırma niyetlerini tartışmak zorunda kalıyoruz." saptamasını yaptı.

"SAVAŞ SONA ERMEK ÜZEREYDİ"

"Aslında barışa çok yaklaşmıştık." diyen Sancar, "Bu ülkede 30 yıldır devam eden savaş sona ermek üzereydi. Ama bugün o noktadan çok uzaktayız" dedi.

"SAYIN ÖCALAN'A TEŞEKKÜR EDİYORUM"

"Sürece verdiği katkılarından dolayı Sayın Öcalan'a teşekkür ediyorum" diyen Sancar, "Bu tarihi fırsatı neden kaçırdık ve neden bugün savaş ortasındayız" diyerek bu soruya cevap bulmadan sorunlara çözüm bulunamayacağını belirtti.

"MÜZAKERE MASASINI NEDEN DEVİRDİNİZ"

Müzakere aşamasına geçmek gerektiği ve bunun için atılması gereken adımlar olduğunu bunun dünyada birçok kere tecrübe edildiğini hatırlatan Sancar, "Bu tecrübelerin ne gibi şartlar içerdiğini AKP de çok iyi biliyor" dedi.

Dolmabahçe'de evrensel şartlara uygun bir barış süreci yakalanma imkanı yakalanmışken, neden o noktadan geri dönüldü diye soran Sancar, "Neden Cumhurbaşkanı masa falan yoktur, Kürt Sorunu yoktur dedi." şeklinde konuştu.

"SAYIN DAVUTOĞLU NEDEN TEK BİR KELİME ETMEDİ"

Kendisinin bunun için sebepleri olabileceğini biliyoruz ifadesini kullanan Sancar şöyle konuştu, "Neden o mutabakatın mimarları, Sayın Davutoğlu neden tek bir kelime etmemiştir. Türkiye halkları adına soruyoruz. Dolmabahçe'yi siz bizim heyet ve İmralı ile birlikte oluşturdunuz inşaa ettiniz. Ardından Cumurbaşkanı da bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Sonra kendisi vazgeçtiğinde siz bu sürecin siyasi sorumlusu olarak neden buna karşı bir ses çıkarmadınız, bugüne kadar açıklama yapmadınız."

"BÜTÜN ÖLÜMLER BİZİM İÇİN AYNI DERECE AĞIRDIR"

Yalçın Akdoğan'a da aynı soruları yönelten Sancar "Savaşın ne demek olduğunu biliyoruz. Savaş başladığında artık her bir ölüm diğerinin gerekçesi haline gelir. Sadece canlar değil vicdanlar ve ahlak da bozulur. Bütün ölümler bizim için aynı derece ağırdır. Ama savaş ortamında bu vicdani sesi duyurmanız mümkün olmuyor.

"BİZE KARŞI SALDIRILAR SAVAŞA DÖNÜŞÜN PLANIYDI"

Dolmabahçe mutabakatını yıktıktan sonra, bize karşı saldırılar savaşa yeniden dönüşün bir planıydı. Savaşın yolunu açtığınızda provokasyonlar ortaya kondu. Ağrı Diyadin halkların gözü önünde ortaya çıktı. Tüm provokasyonlara rağmen sürecin devam etmesi için irade koyduklarının söyleyen Sancar, "İsterdik ki PKK 7 Haziran'a kadar sürdürdüğü tavrı sürdürsün" dedi.

"KARŞILIKLI ATEŞKES TALEP EDİYORUZ"

Ceylanpınar'da iki polisin katledilmesinin de provokasyon olduğunu söyleyen Sancar şöyle devam etti: "Savaş başlayınca ne olduğunu biliyoruz. 7 Yaşında Baran Çağlı vuruluyor. Çocuklarımız, yaşlılarımız vuruluyor. O nedenle karşılıklı ateşkes talep ediyoruz. Silahların sustuğu demokratik çerçevede çözüm sağlayacak tek yol olan müzakereye dönüşü istiyoruz. Artık keyfe bağlı değil kurallı ve kurumsal bir süreç istiyoruz"

"MÜZAKARE İÇİN İMRALI'DA SALON HAZIRLANDI"

Müzakereye geçmeyi kabul ettiklerini hatırlatan Sancar, heyetlerin bunu bildiğini belirtti. Müzakere için İmralı'da salon hazırlandığını ve fiziksel olarak bile masanın kurulduğunu vurgulayarak tekrar "Ne oldu" sorusunu yöneltti ve "Bu sorunun cevabı bugün yaşanan acıların cevabını da ortaya çıkartacaktır" dedi.

"TEZKERENİN AMACI YPG'Yİ VURMAKTIR"

"İktidar hesapları için büyük emeklerle kurulan çözüm süreci çökertilmiştir" diyen Sancar şunları söyledi: "Ölümleri önleyecek olan, yolları da açmamız gerekiyor. Özellikle bu tezkerenin amacı nedir diye bakınca bu gelişmelerden bağımsız olmadığını apaçık görüyoruz. Neden Suriye'de tehdit bu kadar büyük bir milli güvenlik sorunu haline getirildi. 2003'te çıkarılan tezkerelerin amacı neydi?

Arşivlere bakın göreceksiniz çıkarılan tezkerelerin tek amacı vardı. Kürtlerin Irak'ın kuzeyinde kendilerini yönetebilecekleri bir statü elde etmelerini engellemekti. Bu tezkerenin de amacı budur. Kürtlerin Suriye'de kendilerini yönetebilecekleri korunaklı bir alan yaratmalarını engellemek"

"BÖLGEDE TEK İYİ GEÇİNDİKLERİ KUZEY IRAK YÖNETİMİ"

"Bedeli ne olursa olsun izin vermeyeceğiz" diyen Cumhurbaşkanı sözlerini hatırlatan Sancar, şimdi bölgede tek iyi geçindikleri yer Kuzey Irak yönetimidir. Bölgede halklarla iyi ilişki kurmak için bugün savaş sonra pişmanlık ve 10 yıllık kayba gerek yok." diyen Sancar, "2003'te Güney Kürdistan aşağılanıyordu şimdi baş tacı ediliyor. Aynı şey Rojava için de geçerlidir" dedi.

"ROJAVA TAM DA BİZİM İÇİMİZDE OLAN BİR YERDİR"

Kobane bizi ilgilendirmiyor dendiğini ancak Kobane'nin IŞİD'den kurtarılmasının ardından Türkiye için bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Sancar, "Rojava tam da bizim içimizde olan bir yerdir. Ben Nusaybin'de doğdum. Yakınlarım hastalanınca Kamışlı'ya götürürlerdi. Bunlar ortak şehirlerdir. Bu yapay sınırlarla bölünmüş ortak şehirdirler. Onları tehdit olarak görürseniz, buradaki Kürtlerle kardeş olduğunuza inandıramazsınız bu Kürtleri" dedi.

"SESSİZ ÇOĞUNLUK SAVAŞ İSTEMİYOR"

"Savaş doruk noktasına ulaştığında çoğunluğun onu istememiş olduğu ortaya çıkar, bu çoğunluk sessizdir, kimse onu dikkate almaz" diyen Sancar, nefretin ve savaşın Türkiye toplumunun büyük çoğunluğunun kalbinde yer olmadığını söyledi.

"İktidar hesapları için savaş yürütülemiyor artık." diyen Sancar asker ölümlerinde "Çocuklarımız neden ölüyor artık" diye soru sormaya başladıklarını ve cenazelerdeki tepkileri hatırlattı.

"ÇÖKEN HÜKÜMETLERİN HEPSİ SAVAŞ HÜKÜMETİYDİ"

Savaş ve iktidar hesaplarının bu sorularla bozulacağını söyleyen Sancar, "Yeni bir savaş ile seçimden karlı çıkmayı hesaplayanlara sesleniyorum. 83'den bu yana çöken hükümetlerin hepsi savaş politikalarıyla çökmüşlerdir. AKP'nin en yüksek oy aldığı dönem çözümü diyalogla arayacağına çoğunluğu inandırdığı zamanlardır. Savaş politikaları ile iktidar hesabı yapıyorsanız acilen vazgeçin. Türkiye halkı bunlara prim vermiyor."

Sancar "İktidar hesapları o kadar mı vazgeçilmez ki, savaşı bile bunun bir yöntemi haline getirebiliyorsunuz" diye sordu.

BISMARCK'TAN ALINTIYLA İKTİDARA SESLENDİ

Bismarck'tan alıntı yapan Sancar, "Süngü ile her şeyi yapabilirsiniz ama üstüne oturamazsınız" dedi. "Eğer savaş ve süngü ile iktidara yürümek istiyorsanız, 90'lardan beter kentleri yıkan yöntemlerle başarılı olacağınızı düşünüyorsanız bu sözü tekrar edin. Süngüyle belki herşeyi yapabilirsiniz ama üstüne oturamazsınız" diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİLLERE HAYIR OYU KULLANMA ÇAĞRISI

AKP içinde bu politikalara karşı olduğundan şüphe duymadığım insanlar var diyen Sancar, CHP sıralarında da vicdanı sızlayan, gerçeği gördüğüne inandığım insanlar büyük çoğunluktadır diyerek vekillere hayır oyu kullanma çağrısı yaptı.

1 Mart'ı hatırlatarak, "Bu toplum savaşı elinin tersiyle itebilir" diyen Sancar, "Kandan kına yakılmaz. Sürekli barış" dedi.

Sancar: Sayın Öcalan\'a Teşekkür Ediyorum

Son Dakika Güncel Sancar: Sayın Öcalan'a Teşekkür Ediyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (91)

  • mardin: BIJI APO KOMUTANIMIZDIR.OZERKLIK BIZIM HAKKIMIZDIR 80 157 Yanıtla
  • kezili: katile sayın dediler öyle büyüttüler ki gözümüzün içine zorla sokacaklar apoyu sancar onu ne allah sever nede türk halkı onun işi bitmiştir şehitlerin acısı var içimizde unutulamaz 82 94 Yanıtla
  • yazık: Vatansızlığın ne demek olduğunu anlamayan kürtler Bodrum sahiline baksın. Halinize şükredin Anadolu da yaşayan birçok insansan refah seviyeniz çok çok daha yüksek 92 57 Yanıtla
  • TÜRKÜM: OKADAR KADINI ÇOCUĞU ASKERIDE OLDURDU OZAMANDA NALET ETTINMI HANGI ÜLKEYE HIZMET ETTIGINIZ BELLI AMA ŞUNU BİLKI SEN VE SENIN GIBI MAŞALAR TÜRKÜ VE KÜRDU BIRBIRINE DUŞUREMEYECEKSINIZ .ANLADINMI. MILLET UYNDI ARTIK.... 62 79 Yanıtla
  • kezili: teşekkürü alan katillerde varmış utanç duymuyorlar ballandıra ballandıra bizim de kabul etmemizi istiyorlar allah belanızı versin sizin adiler 56 78 Yanıtla
  • 60: Túrkiyeye yeşiller catlılar lazım bakalım.ozaman böyle rahat konuşabilirlermi 46 65 Yanıtla
  • ERBAA: UYANIK OL EY ANADOLU HALKI.... NEDEN HERKES AKP VE RECEP TAYİP ERDOĞAN A SALDİRİYOR..ÇÜNKÜ VATANİMİZ İÇİN GÜZEL İŞLER YAPİYORDA ONDAN..KENDİ TANKİMİZ,HELİKOPTERİMİZ,SAVAŞ GEMİMİZ,İHA LAR,UYDULAR....HEP KENDİMİZ YAPIYORUZ...BAŞ ORTUSUNU UNUTMA,KORKMADAN CAMİYE GİDEBİLİYORUZ...İMF YE BORCU BU HÜKÜMET BİTİRDİ.DİK DURAN TÜRKİYE VAR ARTIK... BU İÇ VE DIŞ DUSMANLARİN ZORUNA GİDİYOR....İNADİNA AKP...VATANINI, BAYRAĞINI, DİNİ SEVEN ....AKP YE GELİR... 47 57 Yanıtla
  • Ömer hoca: Meclisten köpek nidalar geliyor. 55 44 Yanıtla
  • 60: Seni orda konuşturanların allah belasînı versin aldıkları maaş ve onlara saglanan olanaklar haram zıkım olsun vatan hainleri utanmazlar mecliste sayın diye konuşuyor kimse al aşagı edemiyor 52 46 Yanıtla
  • murat: Sayın girsin sana hain kopek 51 39 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.

  • Amasya'da durdurulan tırda 40 kaçak göçmen bulundu
    15:20 Amasya'da durdurulan tırda 40 kaçak göçmen bulundu

    Amasya'da polis tarafından durdurulan mercimek yüklü tırdan Afganistan uyruklu 40 kaçak göçmen çıktı. Tırın sürücüsü gözaltına alındı.

  • İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza'da destek istedi
    15:19 İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Havza'da destek istedi

    İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Samsun'un Havza ilçesinde İYİ Parti Havza Belediye Başkan adayı Safi Gökçe ile birlikte esnaf ziyaretinde bulunarak, 31 Mart seçimleri için destek istedi. Usta, seçimlerin yerel yönetimlerin performansının değerlendirileceği bir hesap görme günü olduğunu belirterek, Havza'da yapılan anketlerde adayları Safi Gökçe'nin Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayıyla başa baş gittiğini söyledi ve hemşehrilerinin tercihinin İYİ Parti'den yana olacağına inandığını ifade etti.

  • Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi
    15:15 Şırnak Belediyesi Filosuna 4 Yeni Araç Ekledi

    Şırnak Belediyesi, 2 arazöz, kamyon ve kanal görüntüleme aracı minibüsünü filosuna kattı. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, araçları inceledi. Yarka, halka daha kaliteli hizmet verebilmek için filolarına 4 yeni araç kazandırdıklarını söyledi. Şırnak Belediyesi'nin araç sayısı 140'a yükseldi.


Advertisement