Samsun'da Kimyasal Tatbikat - Son Dakika
Güncel

Samsun'da Kimyasal Tatbikat

Samsun\'da Kimyasal Tatbikat

Samsun'da Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) maddelerin gümrüklerde ve sınır kapılarında oluşturabileceği tehlikeleri önlemek amacıyla tatbikat düzenlendi.

27.03.2015 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) maddelerin gümrüklerde ve sınır kapılarında oluşturabileceği tehlikeleri önlemek amacıyla tatbikat düzenlendi.

AFAD ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ortaklaşa organize edilen KBRN saldırısına karşı bir tatbikat düzenlendi. Samsun Port Limanı Gümrüğü'nde, Türkiye'de ilk kez düzenlenen KBRN tatbikatına 26 ilden 221 personel ve 30 araç katıldı. Tatbikatta düşük miktarda gerçek radyasyon kaynağı olan 'Sezyum 137' kullanıldı. Hazırlanan senaryo gereği liman bölgesi gümrük sahasında bir kolinin içinde nevii bilinmeyen ancak şarbon olabilme ihtimali olan bir toz madde bulundu. Öte yandan park halindeki bir TIR'dan da kısa süre sonra bir patlama meydana gelerek birisi ağır iki kişi yaralandı. Yine liman sahası gümrük bölgesine gelen bir araçta ise 'sezyum 137' radyasyon kaynağı tespit edilmesi üzerine alarm verilip liman giriş ve çıkışları kapatıldı. Devriye görevi yapmaya başlandı. Bu sırada ilgili 221 personel devreye girerek çalışma başlattı. Elde edilen veriler anında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na gönderildi. Öte yandan patlama sonucu yaralanan üç kişiye müdahale edildi. Radyasyon ve kimyasal madde tehlikesine karşı yaralılar, NATO standartında hazırlanmış özel solisyonlarla müdahale edildi. Durumu ağır olan yaralı ise sedyeye alınarak ilk müdahalenin ardından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Özel KBRN Bölümü'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaklaşık 1 saat süren tatbikatın tamamlanmasının ardından kurumlar geri çekilerek Samsun Limanı tekrar trafiğe açıldı.

Tatbikatla ilgili bilgi veren AFAD Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Danacı, "Bildiğiniz üzere ülkemiz sadece doğal afetlerle değil artık gelişen ekonomisi ve gelişen ekonomisinin beraberinde getirdiği bir takım farklı riskleri de bünyesinde barındırmakta. Bunlardan en önemlisini de insandan kaynaklı afetler kısmı oluşturuyor. Bugün burada mevcut bir afet riskine karşı önceden tedbir almak ilgili kurum ve kuruluşların rollerini önceden belirlemek için bir tatbikat yaptık. Olası bir KBRN riskine karşı ilgili kurum ve kuruluşların bir tehlike anında nasıl davramlaları gerektiği, olay anında nasıl bir sorumluluk yüklenecek onunla ilgili bir tatbikat yaptık. Bütün gümrüklerde devam edecek. Malumunuz jeopolitik olarak ülkemiz çok ciddi bir bölgede ve sınırımızda özellikle Suriye bölgesinde 2013 yılında Esad rejiminin yaptığı bir kimyasal saldırıda birçok insan hayatını kaybetti. Bizde bu riskle, bu kadar burun buruna yaşarken tepkisiz kalamazdık. Bunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonrada bu tip tatbikat ve hazırlıklarımız devam edecek" dedi.

Tatbikatın sonunda katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun'da Kimyasal Tatbikat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement